Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Die Zeit: Οι εκλογές με τις γροθιές

Κομμουνιστές και ακροδεξιοί θα εισέλθουν στην ελληνική Βουλή. 
Τι τους συνδέει; διερωτάται η εφημερίδα
Die Zeit: Οι εκλογές με τις γροθιές
 
Κάτασπρα μαλλιά, παχύ μουστάκι και μια μύτη σαν του Ντεπαρντιέ: Ο καθένας στην Ελλάδα γνωρίζει αυτόν τον άντρα και τη φωνή του. Ο Βασίλης Κολοβός έπαιξε σε πολλές από τις επικές ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Σήμερα δεν βρίσκεται στο μέσο ενός κινηματογραφικού πλατό - έστω κι αν όλες οι κόκκινες σημαίες πίσω του δημιουργούν αυτή την εντύπωση - αλλά σε μια προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ. «Στην Ευρώπη του κεφαλαίου κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν έχει μέλλον», λέει. Ο Κολοβός είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλος του ΚΚΕ, το οποίο ανέκαθεν ήταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα για πρώτη φορά οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν. Στην προεκλογική εκδήλωση στην Καισαριανή προσήλθαν νεαροί φοιτητές και ηλικιωμένοι παλαιοί αριστεροί, εργάτες και άνεργοι, γονείς με μωρά στην αγκαλιά και γιαγιάδες με μπαστούνια. Μια μικρή λαϊκή γιορτή στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν οι Έλληνες ξυπνήσουν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα έχει τελειώσει μια εποχή. Οι κομματικές δυναστείες της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠαΣοΚ δεν θα υπάρχουν πλέον. Οι δημοσκόποι προβλέπουν γι’ αυτά τα κόμματα τεράστιες απώλειες. Τα βαραίνει η αυστηρή πολιτική λιτότητας της ΕΕ, αλλά και η διαφθορά και ο νεποτισμός των προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει να δικαιολογηθούν για ένα ποσοστό νεανικής ανεργίας άνω του 50% και έναν κατώτατο μισθό, ο οποίος συρρικνώθηκε στα 580 ευρώ τον μήνα.

Κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα μπορέσουν να κρατηθούν στην εξουσία με ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Σε περίπτωση που δεν το καταφέρουν, πιθανόν να καταρρεύσουν οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, τα προγράμματα για τη λιτότητα και το χρέος. Αντίθετα, για καθένα από τα κόμματα διαμαρτυρίας προβλέπονται διψήφια ποσοστά, επομένως μεγάλα κέρδη. Με αυτά θα εισέλθει στη Βουλή μια αντιπολίτευση, που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα.

Η εργατική συνοικία της Καισαριανής δεν επελέγη τυχαία από το ΚΚΕ. Στα στενά δρομάκια της τα δορυφορικά πιάτα κρύβουν τις προσόψεις των σπιτιών, εδώ ζουν πολλοί άνεργοι. Σε ένα χωράφι, κοντά σε ένα μνημείο για 200 κομμουνιστές που δολοφονήθηκαν από τη γερμανική Βέρμαχτ το 1944, νέοι ασκούνται στην πυγμαχία. Απέναντι από την ορθόδοξη εκκλησία το ΚΚΕ έχει στήσει ένα «πόντιουμ». Γιατί ο κόσμος χρειάζεται ακόμα και σήμερα κομμουνιστές;

«Είναι οι μόνοι, που αμφισβητούν ριζικά το σύστημα», δηλώνει η Ανθή Καντοπούλου, 19 ετών, φοιτήτρια Οικονομίας και ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Μιλά για τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, τους κλέφτες της Wall Street, τους πλουτοκράτες, τους εισβολείς, τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές. Χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια λόγια, που ακούγονται και από σκηνής. «Ολοι οι άλλοι που είναι ενάντια στα προγράμματα λιτότητας της ΕΕ επιδιώκουν απλώς μια διαφορετική διαχείριση της λιτότητας», λέει. Το ΚΚΕ επιδιώκει το τέλος του καπιταλισμού. Όποιος πιστεύει ότι ο κομμουνισμός είναι στα τελευταία του, δεν έχει καταλάβει τίποτα, λέει η Καντοπούλου και προσθέτει: «Ο καπιταλισμός έχει καταντήσει αρχαιολογία».

Στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτή την εντύπωση. Το προωθούμενο από καιρό μοντέλο της ΕΕ για μια οικονομία στη βάση του χρέους και της κατανάλωσης απέτυχε. Η Ελλάδα δεν έχει εργοστάσια, οι μειωμένοι μισθοί έπνιξαν το λιανεμπόριο, οι απεργίες δίνουν στη χώρα τη χαριστική βολή. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ζει κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης, ενώ οι πλούσιοι τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς του εξωτερικού. «Πρέπει να πάρουμε τις περιουσίες από τους πλουτοκράτες» λέει η Ανθή Καντοπούλου.

Σε όποιον ακούγεται πολύ επαναστατικό αυτό, πηγαίνει σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ονομάζεται ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν κάνει προεκλογικό αγώνα όπως το ΚΚΕ με παλιά αγωνιστικά τραγούδια, αλλά με τους Doors, την Τζόαν Μπαέζ και τους Scorpions.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται δάσκαλοι και ψυχολόγοι, διαφημιστές και δημοσιογράφοι, χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και συμβατικοί επικριτές του πολιτισμικού μοντέλου, οι οποίοι παλιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλής στις συνοικίες της μεσαίας τάξης, όπου τα εστιατόρια που δεν έχουν δουλειά αντικαθίστανται από fast food και τα τελευταία βιβλιοπωλεία χρεοκοπούν.

Το ατού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νεαρός πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, άντρας με γρήγορη και καυστική ρητορική. Γι’ αυτόν, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα σχέδιά τους για την Ελλάδα, δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο από τη «βίαιη αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω».

Στόχος είναι η καταστροφή της ελληνικής παραγωγικής βάσης, για να καταστούν δυνατές εισαγωγές. Ο Τσίπρας θέλει να καταγγείλει τις συμφωνίες με την ΕΕ και να αλλάξει ρότα, ασκώντας μία ασταμάτητη αναπτυξιακή πολιτική. Αντίθετα όμως με το ΚΚΕ, δεν θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ και την ευρωζώνη.

«Κάτι τέτοιο θα όξυνε μόνο τα προβλήματά μας» δηλώνει. Αντ’ αυτού θέλει να «επανακτήσει» την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, την οποία «το ΠΑΣΟΚ χάρισε στους διεθνείς πιστωτές». Όλα αυτά ακούγονται κάπως αριστερά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και δεξιά .

Οι Δεξιοί έθεσαν στόχο τους το Σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές την Πάτρα. Η πόλη με το λιμάνι της διαθέτει ένα ωραίο κέντρο με καφετέριες. Πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο εκτείνεται μια μεγαλοπρεπής γέφυρα. Υπέροχες προκυμαίες και παραλίες πλαισιώνουν την πόλη.

Αλλά στις παρυφές βρίσκονται οι καλύβες και οι σκηνές των προσφύγων. Πακιστανοί, Αφγανοί, Σομαλοί και πρόσφυγες από την Ερυθραία περιμένουν να καταφέρουν να περάσουν με το πλοίο στην Ιταλία. Ορισμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ για χρόνια, ζουν από τις νυχτερινές ‘βόλτες’, την πώληση φτηνών κινέζικων ρολογιών και το εμπόριο ναρκωτικών.

Εδώ μπορεί κανείς να κερδίσει πολλές ψήφους με την υπόσχεση ότι θα λύσει γρήγορα το «μεταναστευτικό πρόβλημα». Εδώ περιοδεύει ο Πάνος Καμμένος. Ο βουλευτής αποσχίστηκε από τη ΝΔ και ίδρυσε δικό του κόμμα – τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Στο target group του ανήκουν οι έμποροι λιανικής. Πηγαίνει λοιπόν στα μαγαζιά τους και τους παρουσιάζει την αιτία των προβλημάτων τους. «Οι Βρυξέλλες συνωμότησαν κατά της ελληνικής μεσαίας τάξης. Η ΕΕ άφησε μόνη της την Ελλάδα με τους πρόσφυγες και "υποδούλωσε" τη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας», λέει.

Ο Καμμένος, μεγαλόσωμος, παχουλός, ίδρυσε το κόμμα του στο Δίστομο, όπου οι δυνάμεις των Ες- Ες προέβησαν σε σφαγές το 1944. Παλιά, λέει, οι Γερμανοί εξαθλίωσαν την Ελλάδα, «σήμερα κερδίζουν χρήματα από αυτήν. Δανείζονται χρήματα και τα δανείζουν μετά σε εμάς με υψηλότερο επιτόκιο». Οι Γερμανοί και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να «κατασχέσουν» τις ελληνικές περιουσίες και να απαλλοτριώσουν τη χώρα. Αυτό έχει νόημα ως δεξιά αντίληψη, αλλά ακούγεται και κάπως αριστερή.

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μεγάλο συνασπισμό άλλου τύπου. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμμαχήσει με τους δεξιούς του Καμμένου και το μετασταλινικό ΚΚΕ. Το «Όχι» στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ τους ενώνει.

Σε αυτή τη λαϊκή συμμαχία περιθωριακών και εκδικητών οι κομμουνιστές μπορούν να ορίσουν τον Πρωθυπουργό. Για κάτι τέτοιο όμως οι ψήφοι μάλλον δεν θα φτάσουν. Αλλά θα μπορούσε να συσταθεί ένας κοινοβουλευτικός συνασπισμός του ‘μπλόκου’. Τότε όμως οι κομμουνιστές, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρέα με πολύ δυσάρεστη ατμόσφαιρα.

6% δίνουν τα προγνωστικά στη «Χρυσή Αυγή». Τα μέλη και το εκλογικό σώμα της εντοπίζονται στη δυτική Αττική, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Εδώ ζουν στριμωγμένοι άνεργοι και μετανάστες. Το μόνο που τους ενώνει είναι ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν σε μια καλύτερη περιοχή. Σε μια διασταύρωση ορισμένοι νεαροί ντυμένοι στα μαύρα έφτιαξαν οδόφραγμα.

Οι γνωστοί χαιρετιούνται με προτεταμένο ψηλά το δεξί χέρι. Αν τους ρωτήσεις, λένε ότι πρόκειται για «αρχαιοελληνικό χαιρετισμό». Κοντά στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία η Χρυσή Αυγή διοργανώνει μια συγκέντρωση. Το κόμμα διαφημίζεται με λαμπαδηδρομίες και ξυλοδαρμούς – και με την προσφορά συνοδείας συνταξιούχων στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. «Μην καλείτε την αστυνομία, καλέστε εμάς!», είναι ένα σύνθημά τους. Το ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται να αναφερθούν στη Χρυσή Αυγή προκάλεσε αύξηση της δημοτικότητάς τους.

Σε ένα μαγαζί με ξύλινη επένδυση στους τοίχους επικρατεί ατμόσφαιρα μπιραρίας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, απόλυτα προσαρμοσμένος στο «κλισέ» του σκληροτράχηλου ακροδεξιού με το ξυρισμένο κεφάλι, στέκεται μπροστά από το κομματικό σύμβολο, που μοιάζει με ανάποδο αγκυλωτό σταυρό. «Αρχαίο ελληνικό σύμβολο», λέει απαντώντας στην ερώτηση τι παριστάνει. Ο Παναγιώταρος ανακοινώνει το πρόγραμμα του κόμματος. «Τα θεμέλια της ράτσας μας έχουν νοθευτεί! Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα παιδιά!». Τα σύνορα πρέπει να περιφραχτούν. Κάθε Έλληνας που απασχολεί ή δίνει κατοικία σε παράνομους μετανάστες, πρέπει να μπαίνει στη φυλακή. Η χώρα θα πρέπει να σταματήσει όλες τις εισαγωγές, να παράγει τα πάντα μόνη της, να μην πληρώνει το χρέος, να απελαθούν οι μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν «εκείνοι εκεί είναι τόσο ανθρωπιστές», λέει

Οι παρευρισκόμενοι έχουν ενθουσιαστεί, τόσο οι νεαροί άντρες όσο και ο μικροεπιχειρηματίας, ο οποίος μέχρι τώρα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ή η 33χρονη άνεργη χρυσοχόος. Για τη Γερμανία, η οποία κατά την άποψη των κομμουνιστών και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» υποδούλωσε τη χώρα, ο Παναγιώταρος νιώθει μόνο συμπόνια. «Μια πρώην κομμουνίστρια καγκελάριος, ένας ξερακιανός Βιετναμέζος αντικαγκελάριος, ένας ομοφυλόφιλος Υπουργός Εξωτερικών – πού καταντήσατε;». Κατά τα λοιπά χαίρεται που θα βγει βουλευτής: «Θα χαρίσουμε στη Βουλή μια αξέχαστη περίοδο» λέει.

http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=455901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου