"Τα
χρονικά περιθώρια για την (Σλαβο)-‘Μακεδονία’ εξαντλούνται, θα παραμείνουμε
(εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το
Κοσσυφοπέδιο"
Ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι |
Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
Μιλώντας την Πέμπτη σε βουλγαρικό πανεπιστήμιο στη Σόφια, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων προειδοποίησε τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα εξαντλούνται.
Ο Γκεοργκιέφσκι προειδοποίησε ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε η αλβανική μειονότητα θα απαιτήσει νέα νομική φόρμουλα σχετικά με τα δικαιώματά της.
«Αν η (Σλαβο)-‘Μακεδονία’ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σύντομα, τότε η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου του 2001) η οποία ρυθμίζει τη συμβίωση των εθνικών κοινοτήτων στη Μακεδονία, θα σταματήσει να λειτουργεί εντός πέντε ετών, και τα αλβανικά κόμματα θα απαιτήσουν νέα φόρμουλα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι την Πέμπτη.
«Τα χρονικά περιθώρια για την ‘Μακεδονία’ εξαντλούνται•, θα παραμείνουμε (εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο» τόνισε.
Σημειώνεται ότι σε διαδηλώσεις της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια, πολλοί αλβανοί εμφανίζονται να φορούν διακριτικά του UCK, του Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου που πέτυχε την αυτονομία της επαρχίας από τη Σερβία.
Υπ΄'όψιν πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δέχεται να αλλαχθεί το όνομα , κυρίως μεταξ΄λυ των Αλβανών.Διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο (http://www.skai.gr/news/world/article/192544/skopia-ohi-se-allagi-tou-onomatos-gia-diethni-hrisi-apo-to-59/)
"Μόλις το 37% των Σκοπιανών τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 59% των Σκοπιανών τάσσεται κατά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).
Ωστόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μόλις 22% συμφωνεί.
Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει "ναι" στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει "όχι".
Επιπλέον, ποσοστό 65,5% δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου