Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Τουρκική επιχείρηση διάσπασης του «άξονα» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει κάποια στρατιωτικής φύσεως μέτρα «ακόμα» (δηλαδή μέχρι τώρα τι κάνει ο στόλος της στο Καστελόριζο;) ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη στην μεγάθυμη λεκτική παραχώρηση να μην προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες (εναντίον… ποίου άραγε) αναφορικά με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν αφού χαρακτήρισε ως «τρέλα» αυτό που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι υπογράμμισε πως «ακόμα» δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ΑΤΙΛΛΑ ΙΙΙ.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Η λεκτική, για την ώρα, τουρκική επίθεση κατά της Λευκωσίας δεν έχει αμβλυνθεί στο ελάχιστο αφού, πέραν του Τούρκου πρωθυπουργού, στον χορό των δηλώσεων μπήκε και ο «μετριοπαθής» πρώην ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος σε πλήρη αρμονία με τους αφέντες του στην Άγκυρα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λευκωσίας ως «παράλογες» και «προκλητικές» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πιθανότητα δημιουργίας ενός «θερμού επεισοδίου» (επαναλαμβάνουμε το ερώτημα, έναντι τίνος θα στρέψει τα πυρά της η Άγκυρα).
Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί πως ο Μ. Α. Ταλάτ αναφερόμενος στο θέμα προειδοποίησε πως «Εάν οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι οι “αγάδες” θα πολεμήσουν γι’ αυτούς, τότε κάνουν λάθος. Ίσως το πράξει η Ελλάδα» ενώ με έναν απίστευτα αλαζονικό τρόπο, ενδεικτικό όμως του πως αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες, Κεμαλικοί ή/και Νεοθωμανοί, τις διεθνείς σχέσεις αλλά και τις γειτονικές τους χώρες διερωτήθηκε «τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες στην Τουρκία;», και συμπλήρωσε πως η δράση των Ελληνοκυπρίων με τον συγκεκριμένο τρόπο αποδεικνύει πως δεν γνωρίζουν τη δύναμη της χώρας.
Είναι σαφές πως το μήνυμα της Τουρκίας είτε από την Άγκυρα είτε από τους υποτακτικούς της στην Κύπρο είναι ένα: ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ… είναι χαρακτηριστικό πως και οι δύο Τούρκοι αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να αναφερθούν σε στρατιωτικής υφής μέτρα κατά του Ισραήλ ενώ ταυτοχρόνως ξεσπαθώνουν εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Αυτό πως θα έπρεπε να εκλάβει η Αθήνα και η Λευκωσία; Πολύ απλά ΟΛΕΣ οι απειλές κατά του Ισραήλ από πλευρά της Τουρκίας ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΠΛΟΦΑ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ… ΜΟΥΡΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
Το κακό για εμάς είναι πως στην δική μας περίπτωση η πιθανότητα να μη μπλοφάρουν δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση. Ο κάθε υπερφίαλος σε επίπεδο περιφερειακών φιλοδοξιών, αλλά πάντα ρεαλιστής σε επίπεδο τακτικής ανάλυσης και κινήσεων Τούρκος, αντιλαμβάνεται πως το να «παίξει μπάλα» εναντίον του Ισραήλ και της Ελλάδας ταυτοχρόνως, θα αποτελέσει αυτοκτονία για την χώρα του αλλά και την «κάστα» την οποία εκπροσωπεί.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να προσπαθεί να «σπάσει» τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, για να διαλύσει τη «Συμμαχία», να δοκιμάσει σε τελική ανάλυση τη συνοχή της. Ο αδύναμος κρίκος δεν είναι άλλος από τον Ελληνισμό, και ειδικότερα την Ελλάδα.
Εξηγούμαστε: Αφού η Άγκυρα «ξεσάλωσε» εναντίον του Ισραήλ τις προηγούμενες εβδομάδες για το θέμα της Γάζας και του Στολίσκου, τώρα έστρεψε τα πυρά της στην πραγματική αιτία του καβγά που δεν είναι άλλη από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Για να καταφέρει όμως να διασπάσει τον «άξονα» αυτό που θα πρέπει να κάνει δεν είναι άλλο από το να συμπεριφερθεί διαφορετικά σε κάθε μέλος αυτού. Έτσι, για το Τελ-Αβίβ έχει ξεχάσει, όπως άλλωστε αναμενόταν, τις προκλητικές ενέργειες στρατιωτική φύσεως. Για την Κύπρο και την Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αναφορικά με τη Λευκωσία έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων απειλώντας απευθείας για πόλεμο. Για την Ελλάδα όμως, ό «πονηρός ανατολίτης» δεν λέει τίποτα ΑΠΛΑ ΠΡΑΤΤΕΙ… Έτσι, αφού είναι εμφανέστατη η προσπάθεια της Τουρκίας να μη προχωρήσει σε ρητορικές εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να επαναλάβει την ιστορία του ’74, δηλαδή το πρόβλημα είναι με τους… Ρωμιούς της Κύπρου και όχι με τους Έλληνες, ταυτοχρόνως στέλνει τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο νοτίως του Καστελορίζου, για να περάσει ένα σιωπηλό αλλά αποφασιστικό μήνυμα προς την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια η Βυζαντινή διπλωματία της Τουρκίας προσπαθεί να διασπάσει τον άξονα Αθήνα-Λευκωσία-Τελ-Αβίβ ακλουθώντας διαφορετική πολιτική για κάθε μέρος αυτού. Για το Ισραήλ μόνο «γαυγίζουμε» (η έκφραση έχει χρησιμοποιηθεί από αναλυτές), για αλλότριο θέμα – αυτό της Γάζας, ενώ όταν φτάνουμε στην ταμπακιέρα δεν ξεπερνάμε κανένα όριο ειδικά στο στρατιωτικό τομέα. Για την Κύπρο, επειδή την θεωρούμε κάτι σας την Παλαιστινιακή Αρχή και… οικόπεδό μας, την απειλούμε αλλά και προχωρούμε και σε ανάλογες κινήσεις σε ρητορικό αλλά πρακτικό πεδίο. Για την Ελλάδα, από τη μία την «χαϊδεύουμε» – δεν είναι τυχαίο πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε πως οι κινήσεις των Ελληνοκυπρίων θα μπορούσαν να χαλάσουν την επικείμενη συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας τον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια να την αποσπάσουμε από τους υπόλοιπους δύο, ενώ ταυτοχρόνως βγάζουμε τον στόλο στο Καστελόριζο και ετοιμάζουμε το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ για τα… περεταίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου