Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ηταν ενα μικρό καράβι που ήταν α-α-ακυβέρνητο...!

Η Ελλάδα όπως την παρέδωσε ο Κ. Καραμανλής
Η Ελλάδα του 2009 ήταν ένα καράβι κακοκυβέρνητο, άν μή ακυβέρνητο, με πορεία ίσια πάνω στα βράχια, έτοιμο να τσακιστεί. Ο καπετάνιος καί το πλήρωμα αντί να κυβερνούν  είχαν στήσει πάρτυ με Κουμπάρους καί Βατοπεδινούς.  Έντρομοι πήδηξαν στις βάρκες της ντροπής καί όπου φύγει, μόλις όταν είδαν τα βράχια της καταστροφής να ορθώνονται μπροστά τους. Ο επόμενος καπετάνιος, έχοντας μόνες επιλογές βράχια ή ξέρες, έστριψε το καράβι πάνω στις ξέρες, ζητώντας ταυτόχρονα βοήθεια από όπου μπορούσε αυτή να παρασχεθεί.
Τα ρυμουλκά έφτασαν, αλλά γιά να δώσουν σκοινί βοήθειας ζήτησαν εκβιαστικά πολλή χρήμα καί ανταλλάγματα καί απαίτησαν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης του καραβιού, γιά να μήν επαναληφθούν τα ίδια καί χειρότερα. Ζήτησαν, πρό παντός, κάποιο συμμάζεμα, κάποια σοβαρότητα, υπευθυνότητα καί επαγγελματισμό ώστε το τριτοκοσμικό μπάχαλο να αρχίσει επιτέλους να διοικείται με συστήματα σύγχρονα, Ευρωπαϊκά. 


Αμέσως άρχισαν η γκρίνια καί οι φωνές. Κατηγορήθηκε πρώτα πρώτα ο καπετάνιος πως υπέκυψε χωρίς πολλά παζαρέματα στους εκβιασμούς των ρυμουλκών. Εμείς, του έλεγαν, καθότι ανατολίτες καί τριτοκοσμικοί, καλύτερο παζάρεμα θα κάναμε από εσένα το Αμερικανάκι! Ακόμη καί αυτοί που συνέβαλαν στο να κοντέψει να σκυλοπνιχτεί το καράβι βγήκαν κι αυτοί στις σωσίβιες λέμβους της ντροπής καί άρχισαν να κατηγορούν ότι δεν κόλλησε το καράβι στην ξέρα επειδή αυτή το είχαν φέρει σε πορεία καταστροφής αλλά επειδή δήθεν αργά αντέδρασε ο νέος
Η Ελλάδα όπως την παρέδωσε ο Γ. Παπανδρέου
καπετάνιος καί πως μπορούσε να αποφύγει το κόλημα στην ξέρα. Άλλοι τα έβαλαν με τον καπετάνιο πως δεν έκανε καλό παζάρεμα καί πως αυτοί θα είχαν κάνει καλύτερη συμφωνα με τους εκβιαστερς ρυμουλκούς. 'Αλλοι είπαν πως τα άρπαξε από τα ρυμουλκά γιά να βγάλει αυτός λεφτά, άλλοι είπαν πως το πρόβλημα δεν είναι η ξέρα αλλά οι αλλαγές στο συσίτειο καί στα καινούρια συστήματα διακυβέρνησης.  Ο καπετάνιος ζήτησε καί προχώρησε σε αλλαγές στην διοίκηση του καραβιού. Δεν μπορεί σου λέει μερικοί να δουλεύουν καί οι άλλοι να κάθονται και να μην συνεισφέρουν. Δεν επιτρέπεται να γίνεται πλιάτσικο στα τρόφιμα, στα φάρμακα, καί μαύρη αγορά στα όργανα του καραβιού, στο πετρέλαιο καί στα είδη πρώτης ανάγκης, από πλήρωμα, κυβερνήτες καί επιβάτες  καί να μην δέχεται κανείς να μπεί το απόλυτο αυτό μπάχαλο σε μιά σειρά.

Το πάρτυ πρέπει να συνεχίσει, ανταπαντούν οι βολεμένοι της κατάστασης, καί εάν δεν μας δώσουν τρόφιμα καί προμήθειες γιά να περνάμε όπως πρίν, από τα ρυμουλκά, τότε κι εμείς να αρνηθούμε να τους πληρώσουμε τα συμφωνημένα! Το κατάλαβαν το πρόβλημα οι απ΄έξω καί λένε συγνώμην, καπετάνιο, αλλά δεν έχετε φερεγκυότητα εσείς. Υπογράψετε πάραυτα λοιπόν πως είσαστε συνυπεύθυνοι πως θα πληρωθούμε τα χρεωστούμενα εμείς στο τέρμα της ρυμούλκησης, αλλιώς την στρίβουμε. 


- Προδοσία!...φωνάζουν οι από απέναντι! Δεν μας δένει εμάς καμιά συμφωνία που έκαναν οι πρώην καπετάνιοι με τα ρυμουλκά! 
- Μα θα μας παρατήσουν σύξυλους μεσοπέλαγα! Χωρίς προμήθειες θα πεθάνουμε στην πείνα καί θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Ήδη ορισμένοι άρπαξαν τα ρόπαλα καί θέλουν να καταλάβουν το καράβι καί να επιβάλουν την τάξη ανθωποφαγικά, με πρώτα θύματα τους ξένους επιβάτες.
- Εμάς δεν μας αφορά αυτό. Άς μας παρατήσουν στην μέση του πελάγους. Εμείς δικαιούμαστε να μην τους πληρώσουμε, αλλά πετρέλαιο καί προμήθειες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν, καί πιστεύουμε πως ίσως, καί πολύ πιθανόν νομίζουμε πως μάλλον θα το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο! 
- Παιδιά ηρεμίστε, τους λέει ο Αλέκος ο βαρκάρης ο παλιός...πήτε την αλήθεια στο πλήρωμα καί στους επιβάτες, ότι άν δεν τα βρούμε με τα ρυμουλκά, θα τραβήζουμε κουπί μόνοι μας, καί εμένα με αρέσει μεν η κωπηλασία, αλλά θα πρέπει να το ξέρει καί το πλήρωμα και οι επιβάτες αυτό, πως άν καταγκείλουμε την συμφωνία, κόβεται το σκοινί, θα μπεί αυστηρό συσίτειο, χειρότερο από τώρα, καί κουπί στύλ Αλβανία καί Βόρειος Κορέα. Να ξέρουμε που πάμε δηλαδή, κι εμείς έχουμε κακομαθημένο πλήρωμα που ξέχασε πως τραβιέται το κουπί, καί επιβάτες μοσχαναθρεμένους, που δεν τράβηξαν κουπί τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Κάποιοι ζούν ακόμη στον κόσμο τους, εκτός τόπου καί χρόνου
- Εμείς, απαντούν οι απέναντι με στεντόρια φωνή, τις επισκευές στο καράβι μόνοι μας θα τις επιδιορθώσουμε, καί καμιά αλλαγή δεν θα δεχτούμε στα διοικητικά! Το πάρτυ είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πληρώματος, καί θα συνεχιστε! Δεν πρόκειται να δεχτούμε δελτίο στο συσίτειο των επιβατών, καί υποσχόμαστε όλα να παραμείνουν ώς είχαν. Επί πλέον ζητούμε καί άλλους 100 καινούριους ναύτες, νοσοκόμες καί γραμματείς να  προστεθούν στο πλήρωμα. 
- Καί πού θα τα βρήτε τα λεφτά βρε καλόπαιδα; Καί μας άλλοι έλεγαν πως λεφτά υπάρχουν καί θα έπιαναν την παράνομη αλιεία, αλλά η παράνομη αλιεία δεν ελέγχεται εύκολα, καί σεις τα ίδια τώρα υποσχόσαστε. Καί όταν υποσχόταν ο άλλος ότι λεφτά υπάρχουν, μας έλεγε αρκεί να πιάσουμε την φοροδιαφυγή. Σωστά...χρήμα πράγματι υπήρχε, αλλά φυγαδεύτηκε όλο στην Αγγλία καί την Ελβετία, ακόμη καί στην Βουλγαρία καί φτάσαμε αισίως στο σάλιο δεν υπάρχει! Τώρα πιά ούτε σάλιο δεν έμεινε, ξεραϊλα! Μην ακούς αυτούς πού σου τραγουούν καντάδες γιά επιστροφή φόρων κεφαλικών καί άλλα για την ΔΕΗ. Ούτε τον Μανωλιό που λέει τα δικά του γιά τα 100 ευρώ έκτακτο και αναγκαστικό δάνειο από όλους τους εύπορους επιβάτες που ζούν στην χλιδή καί στην κραιπάλη με τα 20.000 ευρώ τους τον χρόνο. Άν είναι χαράτσι ο φόρος ιδοκτησίας, τότε τι είναι το αναγκαστικό δάνειο; Σαν να λέμε άλλαξε ο Συνασπισμός, μαξί κι ο Μανωλιός, καί έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Να σοβαρευτούμε...

Με τα λίγα καί τα πολλά έγιναν τελικά όλοι Αντιρυμουλκιανοί, μιάς και το καράβι κολλημένο στην ξέρα όπως ήταν δεν μπορούσε να προμηθευτεί όσα προμηθεύονταν πρίν, καί με τις προμήθειες να μειώνονται, η πείνα καί ηαπελπισία μεγάλωσαν. Καράβι κολλημένο στην ξέρα δεν παράγει πλούτο, σαπίζει. Άσε τους Αντωνιακούς που φύγαν βράδυ με σωσίβιες λέμβους της ντροπής καί επιστρέψαν τώρα με τα κότερα καί φωνάζουν πως πρέπει να ξεκολλήσει καί ν' αρχίσει να παράγει το καράβι, να κάνει ναύλα, να βγάλει χρήμα, να δούμε ανάπτυξη! Ναί τρελαντώνη μου, καλά τα λές αλλά ανάπτυξη με καράβι κολλημένο, κουφάρι γραφειοκρατικό στο πιλοτήριο και λαδωμένους απαράτσνικους γιά πλήρωμα, δεν γίνεται. Βόηθα να ξεκολλήσουμε, σύν Αθηνά καί χείρα κίνει, να το δούν και οι απ΄ έξω ότι βάζουμε όλοι πλάτη καί θα μας δώσουν ναύλα να  δουλέψουμε, να λιγδωθεί το άντερό μας, να ξεχρεωθούμε. 
Αντί να βοηθήσουν όλοι να πάει μπροστά η υπόθεση του ξεκολλήματος, τα βογκητά των απελπισμενων ενώθηκαν με τις κραυγές των ξεβολεμένων προνομιούχων καί το ρυμούλκημα σταμάτησε.  Αντί να μιλούμε γιά το πως θα οργανώσουμε το χάος ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το καράβι και να παράγει πλούτο, και να μην περιμένει να ζεί το πολυπληθές του καί μάλλον νωθρό καί μαλθακό αλλά σίγουρα σχετικά καλοπληρωμένο καί κακομαθημένο πλήρωμα καί οι τζαμπατζήδες επιβάτες του, αρχίσαν οι γκρινιες καί οι κατηγορίες. Όλοι χωρίστηκαν στα δυό. Ρυμουλκιανοί από εδώ που υποστηρίζουν πως καταστροφικό μεν το ρυμούλκημα στην καθημερινότητά μας, αλλά αναγκαίο είναι να ρυμουλκηθούμε αφού δεν ελπίζουμε βοήθεια από αλλού καί μόνοι μας δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την ξέρα καί δεν θα πάμε σε λιμάνι ασφαλές. Αντιρυμουλκιανοί από την άλλη πλευρά, που λένε:
Η Ελλάδα μετά την εκδίωξη του ρυμουλκού "Memorandum" (μνημόνιο)
- Όχι, πατριώτες! Ρυμουλκά δεν θέλουμε, καί άν είναι να ρυμουλκηθούμε, θα το κάνουμε με τους δικούς μας όρους, που εμείς θα τους επιβάλλουμε στα ρυμουλκά. 
- Ναί μα μέχρι σήμερα δεν δέχονται να το συζητήσουν, καί το μόνο που θα δεχτούν να μας προσφέρουν θα είναι μιά επιμήκυνση στην αποπληρωμή. Δεν πρέπει να το ρισκάρουμε, καί ναί μεν να το παζαρεύουμε κάθε τόσο όσο μας παίρνει, αλλά τελικά να τα βρούμε καί με καλύτερες συνθήκες, στην πορεία κερδίζουμε καί άλλες διευκολύνσεις.
- Μωρέ θα δεχτούν, αλλιώς άς φύγουν! Δεν τους παίρνει να μην συμβιβαστούν μαζί μας!...απαντούν οι Αντιρυμουλκιανοί. Έκαναν τόσα έξοδα μέχρι τώρα στο ρυμούλκημα, καί εάν μας αφήσουν να πνιγούμε θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο. Θα κινδυνεύουν καί άλλα καράβια μετά από εμάς να πάνε στον πάτο της αβύσσου αβοήθητα. Γιά αυτό καί εμείς θα το ρισκάρουμε, καί στο κάτω κάτω, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! 

Σωστά...
Μόνον παθαίνει καί δεν μαθαίνει!
MHM 

Καί μην βγεί κανείς έξυπνος μετά καί μας λέει πως δεν ξέραμε ή δέν μας προειδοποίησαν... http://hellenikathemata.blogspot.com/2012/05/blog-post_1069.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου