Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Aνάγκη ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου


Βενιζέλος: To κούρεμα του χρέους είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες
Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε από το Άργος τους πολίτες να αποφασίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη.
Είμαστε στην τελική φάση μιας δύσκολης πορείας. Μπορούμε να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα, ενωμένοι και συντονισμένοι για να βγούμε στο ξέφωτο ή μπορούμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα με μια πρώιμη αλαζονεία, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Αργολίδας.
Ενόψει δε της εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη, αξιολογώντας την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική τους κατάσταση και τα εθνικά δεδομένα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη πρόταση εκτός από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, από «αυτή που δέχονται οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, αυτή που είναι η ασφαλής για την έξοδο από την κρίση».
Μιλώντας για θέματα που αφορούν στα Επιμελητήρια και σχετίζονται με το κούρεμα του χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το κούρεμα του χρέους είναι ό, τι καλύτερο έχει συμβεί στον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες».
Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, κάτι που, όπως είπε, του επέφερε «φθορά» και «κόστος», τόνισε ότι δεν φοβήθηκε να «μπει στη φωτιά», διότι «πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε στην πατρίδα όταν χρειάζεται».
Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι θα μπορεί στα απομνημονεύματά του να λέει ότι αφαίρεσε από τους ώμους του έθνους 106 δισ. ευρώ χρέη. «Είμαι ο υπουργός Οικονομικών που αφαίρεσε χρέος από τους ώμους του έθνους, ενώ πολλοί άλλοι υπουργοί πρόσθεσαν χρέος».
Επιπλέον, είπε ότι είναι υπέρ του ευρωομολόγου αρκεί να συνοδεύεται με καλύτερο επιτόκιο για τη χώρα, από ό,τι η δανειακή σύμβαση.
Αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του PSI, τόνισε ότι ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ρίσκο, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα επέρχεται μέσω της δανειακής σύμβασης και κάλεσε τα κόμματα που μιλούν για καταγγελία της να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν.
«Στην Ελλάδα ριζοσπάστης ή νέος σωτήρας είναι όποιος λέει ότι πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι στην Ολλανδία όμως ριζοσπάστης είναι αυτός που λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ στο Νότο.
Υπάρχει, τόνισε ο κ Βενιζέλος, η θετική όψη στη δανειακή σύμβαση αλλά και η αρνητική. «Εμείς κάναμε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά οι εταίροι μας ήταν δύσπιστοι απέναντι σε μια χώρα που δεν ήταν σίγουροι», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Αναφερθείς σε ζητήματα που έθεσε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Δαμούλος, μεταξύ των οποίων και αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το γεγονός ότι η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη δύο και πλέον μήνες συνιστά πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, καθώς στέλνοντας λάθος μήνυμα στο εξωτερικό, επιτείνουμε την ύφεση.
Πρέπει, τόνισε να γίνει κυβέρνηση από τις 18 Ιουνίου ώστε η χώρα να αποκτήσει το ρυθμό της, να σώσουμε την τουριστική περίοδο, να λύνουμε αντί να προσθέτουμε προβλήματα, μια κυβέρνηση που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης.
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα δίνει έμφαση στον αγροτικό τομέα, για την ενασχόληση με τον οποίο πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι χωρίς χωροταξία και χρήσεις γης δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζεται μια «ένεση αισιοδοξίας» ότι ο Έλληνας πολίτης είναι ισότιμος και κάθεται με ισοτιμία και υπερηφάνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει
«Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολιτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Κορίνθου, από όπου ξεκίνησε τη σημερινή περιοδεία του.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η μόνη κυβερνητική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί είναι η πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, ότι η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση «με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά», σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει το συμπλήρωμα ή η ‘τσόντα' του ενός ή του άλλου» .
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες» και «δεν θα υπάρξουν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες στις 18 Ιουνίου», τόνισε.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ενός διπόλου, κάνουν μεγάλο λάθος γιατί αποδείχτηκε ότι ο κόσμος θέλει συνεργασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ όσον αφορά στις επαναληπτικές εκλογές είπε ότι «η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά το όνειρο και την ψευδαίσθηση του κ. Σαμαρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση που οδήγησε σε εκλογές και κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο» .
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε με πλειοψηφίες του 17%, ούτε του 20%, ούτε του 51%», και υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» για να γίνει το συντομότερο μια πραγματικά ισότιμη χώρα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης που είναι καθισμένη στο τραπέζι και διαπραγματεύεται.
Η δανειακή σύμβαση και η Ευρωζώνη, είπε, είναι γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης και υποστήριξε ότι «αν είσαι μόνιμα δανειζόμενος, δεν είσαι ισότιμος» .
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τα έξι σημεία του κόμματος για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και τόνισε ότι αυτή η πρόταση δομείται στο να παραταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή «όσο χρειάζεται», ώστε να γίνει πιο ήπια και φιλική, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαίοι στον ένα παραπάνω χρόνο και έχουν βρεθεί τα λεφτά γι' αυτό» και πως μπορούν να εξασφαλιστούν τα χρήματα και για δύο ακόμα χρόνια.
Αναφερθείς στο «σημείο» που αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν θέλησε να αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο «επιβλήθηκε επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρηματικοί το ζητούσαν πιεστικά», προσθέτοντας πως «ξέρουμε ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν απευθείας επαφές με την τρόικα, ερήμην της κυβέρνησης» .
Επιπλέον, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τώρα προς διαπραγμάτευση αυτά τα σημεία, κάνοντας λόγο για αλλαγή των συσχετισμών, την οποία σηματοδοτεί η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ και είπε ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, «άλλοι πιστεύουν ότι τα διεθνή ΜΜΕ είναι σκηνικό για την εσωτερική ελληνική κοκορομαχία» .
«Σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί η χώρα να αντέξει μονομερείς ενέργειες, λέμε οργανωμένη πρόταση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης», είπε.
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για κόμματα που μιλούν ακόμα για καταγγελία, «παρόλο που δεν το εννοούν», για να σημειώσει ότι έχει σημασία να μιλάμε με ειλικρίνεια «γιατί τα προεκλογικά κατά συνθήκη ψεύδη στρέφονται εναντίον του λαού και της χώρας» . «Εμείς το έχουμε κάνει στο παρελθόν και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει «πολυμέτωπο» αγώνα τόσο απέναντι στη συσπείρωση όχι της κεντροδεξιάς, αλλά «της δεξιάς μιας συντηρητικής παράταξης που έχει βασική δεξαμενή τους υπερσυντηρητικούς χώρους της», όσο και με «κάθε εκδοχή της δήθεν αριστερής δημαγωγίας» .
Υποστήριξε δε ότι δεν είναι Κεντροαριστερά ο «τυχοδιωκτισμός και το παιχνίδι με τη φωτιά», καθώς και το «να υποδύεσαι τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και συντηρητική εκδοχή του ΠΑΣΟΚ του ‘80» . «Αυτό είναι ρετρό», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι με την παραπάνω αναφορά δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ του '80, όταν ο Α. Παπανδρέου, όπως είπε, άλλαξε την εικόνα της χώρας «γιατί ήταν ριζοσπάστης και έκανε αλλαγές», αλλά κάποιους που «τώρα κάνουν το ριζοσπάστη της συντήρησης που υποστηρίζει τα πιο κατεστημένα συμφέροντα στον τόπο αυτό» .
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι παράλληλα με την εκλογική μάχη τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της «αναγέννησης» της Κεντροαριστεράς και της παράταξης, της Κεντροαριστεράς, «του λαϊκού, πατριωτικού, κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράδοσης που ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έφερε στην Ελλάδα τη μεγάλη αλλαγή» .
«Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι του 13%, είναι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει την ψυχή το ελληνικού λαού», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής και στη συνέχεια, σύντομη σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο, όπου του ανέδειξαν τα «μεγάλα και χρονίζοντα» προβλήματα του τόπου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/05/2012_444037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου