Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μοναδικά τεκμήρια της νεότερης ιστορίας των Σερρών από τον Υφυπουργό κ Μάρκο Μπόλαρη

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την απελευθέρωση των Σερρών στις 29 Ιουνίου από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, η πόλη και η περιοχή της υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές και βιαιοπραγίες. Πολύτιμες γραπτές μαρτυρίες από το χρονικό της μεγάλης καταστροφής (χειρόγραφα ημερολόγια, τηλεγραφήματα, αποκόμματα ξένου Τύπου) αγόρασε πρόσφατα, από παλαιοπώλη της
Αθήνας ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης. 
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων όπως το ημερολόγιο του Μητροπολίτου Σερρών Αποστόλων, η πολυσέλιδη χειρόγραφη αναφορά αγνώστου για «βουλγαρικές ωμότητες εν ταις πόλεσι και χωρίοις της Περιφέρειας Σερρών» με βάση ανταποκρίσεις Ελληνικών και ξένων εφημερίδων, έκθεση αντιπροσωπείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, πολυσέλιδη αναφορά Σερραίου για τις βουλγαρικές βιαιοπραγίες του 1913 και τηλεγράφημα του διπλωμάτη Βασιλείου Δενδραμή προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής (Ιούλιος 1913) που περιγράφει τα εγκλήματα των Βουλγάρων κατά την υποχώρησή τους από την περιοχή του Παγγαίου, είναι μεταξύ των μοναδικών τεκμηρίων. 
Σημαντικής ιστορικής αξίας είναι επίσης και το «Προσκυνητάριον της εν Μακεδονία παρά τη πόλει Σερρών Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου συνταχθέν παρά του Χριστοφόρου Ιεροδιδασκάλου και Ηγουμένου αυτής» που εκδόθηκε στη Λειψία το 1904.
Ο κ. Μπόλαρης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σημαντικά αυτά τεκμήρια στη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Οι μαρτυρίες και οι αναφορές που περιγράφουν με λεπτομέρειες τα συγκλονιστικά γεγονότα της εποχής αυτής, έρχονται να εμπλουτίσουν την ιστορική μνήμη με τη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών. 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://makpress.blogspot.com/2012/05/blog-post_2395.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου