Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

H κατάσταση των ΤΕΔ και η Ελληνική ΑΟΖ


ΣΆΒΒΑΤΟ, 27 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2011


Του Κώστα Πικραμένου*

Τις τελευταίες ημέρες (και ενώ κλιμακώνονται οι Τουρκικές πιέσεις για την αναβολή των προγραμματισμένων ερευνών στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ) γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικά πρωτόγνωρης αποκαθύλωσης της εικόνας και του κύρους των ΤΕΔ έναντι της Τουρκικής κοινής γνώμης.
Προσωπικά θεωρώ ελλάσονος σημασίας τις όποιες αλλαγές διαδικαστικού χαρακτήρα προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν (στρατιωτική παρέλαση 30/9 στη Σμύρνη, θέση Α/ΓΕΕΘΑ στο ΑΣΣ, κλπ) στα πλαίσια συμμόρφωσης με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Οι σοβαροί Τουρκολόγοι αναμένουμε τις ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές τόσο στο Σύνταγμα (ρόλος και αποστολή των ΤΕΔ) όσο και στο Εσωτερικό Νόμο για το Προσωπικό των ΤΕΔ. Φυσικα δεν πρέπει να μας διαφεύγει η νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης ΑΚP να υποβάλλει όλες τις στρατιωτικές δαπάνες στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τις τελευταίες ημέρες όμως έχουν προκύψει ειδήσεις οι οποίες μας δίνουν (ίσως για πρώτη φορά) «καλή εικόνα» για το ηθικό και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Τουρκικού Στρατού Ξηράς. Η πηγή δε των συγκεκριμένων ειδήσεων είναι ο ίδιος ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ Isik Kosaner.  Είναι αλήθεια ότι ο «αδυσώπητος πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και ΤΕΔ έχει οδηγήσει όχι μόνο 250 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς των τριών Σωμάτων σε δικαστήρια και φυλακές ΑΛΛΑ παράλληλα έχει «φέρει στο φως» συνομιλίες επιτελών που αποτελούν αντικείμενο υποκλοπής. (Για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα μπορείτε να διαβάσετε πρωτότυπα έγγραφα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο βιβλίο μου «Wikileaks – Tα Διπλωματικά Εγγραφα για την Τουρκία» http://ekdotika.blogspot.com)
Ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ σε «κεκλεισμένων των θυρών» σύσκεψη επιτελών στο Τούτζελι (Ντερσίμ) της ΝΑ Τουρκίας αναφέρθηκε σε δύο καυτά θέματα που «πληγώνουν» το κύρος και της εικόνα των ΤΕΔ έναντι της Τουρκικής γνώμης. Η ομιλία του μαγνητοφωνήθηκε παράνομα και διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Α) Το πρώτο θέμα αφορά το πραξικοποιηματικό Σχέδιο Βαριοπούλα (2003) όπου εν ολίγοις ομολογεί ότι στο Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς (Ανατολική Θράκη) υπάρχουν στρατιωτικοί οι οποίοι «διαρρέουν» απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους προσκείμενους στο ΑΚPO ίδιος ο Κοsaner oμολογεί «τη ξεφτίλα που υφίστανται οι ΤΕΔ» καθώς ουδείς φρόντισε να καταστρέψει τα έγγραφα μετά το εν λόγω στρατιωτικό σεμινάριο (2003).

Β) Το δεύτερο θέμα αφορά τις διαδικασίες εμπλοκής δυνάμεων της 3ης Στρατιάς (ΝΑ Τουρκία) με αντάρτες του PKKO Kosaner μιλάει για έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στον διοικητή της μοίρας των HERON UAV και των επίγειων δυνάμεων ούτως ώστε να εντοπίζονται άμεσα  οι ομάδες του PKK και να προλαμβάνονται αιματηρές ενέδρες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις τέσσερεις πολύνεκρες επιθέσεις του PKK σε προκεχωρημένα φυλάκια στην επαρχεία Χάκαρι τα τελευταία 3 χρόνια (Dağlıca,AktütünGediktepeHantepe). Ο τέως Αρχηγός ΤΕΔ κάνει λόγο για επικεφαλής διμοιριών και λόχων οι οποίοι «τρέχουν να σωθούν» μετά την πρώτη τουφεκιά ανταρτών PKKαφήνοντας ασυντόνιστους τους στρατιώτες τους.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την ομιλία του τέως Α/ΓΕΕΘΑ Isik Kosaner είναι τα εξής:

Α) Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία «επιστροφής των ΤΕΔ στα στρατόπεδα». Οι διαρροές συνομιλιών (προιόντα υποκλοπής) θα συνεχιστούν από ιστοσελίδες προσκείμενες στη κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των στρατιωτικών για τις προγραμματισμένες θεσμικές αλλαγές στην αποστολή και το ρόλο των ΤΕΔ. Ο «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ AKP – TEΔ έχει παράπλευρες απώλειες που οδηγούν στο φως της δημοσιότητας και στη γνώση εχθρών και φίλων ομολογίες και σκέψεις Τούρκων επιτελών.

Β) Το ηθικό των ΤΕΔ βρίσκεται στο ναδίρ. Το κύρος του έχει πληγεί τα τελευταία 3 χρόνια από τις υποθέσεις Εργκενεκόν, Βαριοπούλα, Ιστοσελίδες κλονίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης που βλέπει μία κάστα προνομιούχων κρατικών υπαλλήλων «να περνούν την ώρα τους» σχεδιάζοντας πραξικοπήματα και προβοκάτσιες. Παράλληλα οι επιθέσεις του PKK (τουλάχιστον το τελευταίο 2μηνο) με 40 Τούρκους νεκρούς στρατιώτες έχει φέρει ψυχολογικό και επιχειρησιακό τέλμα στη 3η Στρατιά. Ενδεικτική είναι η αδυναμία των περιπόλων να προσδιορίσουν γεωγραφικά τα ναρκοπέδια της περιόδου (1990-1998) καθώς ουδείς ...κράτησε σημειώσεις!!!

Γ) Η εγκληματική αμέλεια της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακυρήξει ΑΟΖ. Τώρα που το Στρατηγικό Βάθος εξελίσσεται σε Στρατηγική Άββυσο σε Συρία, Ιράκ και Ιράν. Τώρα που οι Πασάδες συνωστίζονται στα δικαστήρια. Τώρα που το Ισραήλ δε θα ζητήσει συγνώμη για το Mavi Marmara. Τώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αναγνωρίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ.  Τώρα που σε 10 μήνες η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρεία της Ε.Ε.

Υ.Σ Έχω πολλές επιφυλάξεις για την ετοιμότητα (διακλαδικότητα, ηλεκτρονικός πόλεμος, έλλειψη UAVAεροπορία Στρατού) των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων καθώς ουδείς μας έχει πληροφορήσει (πέρα από παπαγαλάκια τύπου Μαλούχου, ΒΗΜΑ) ποια θα είναι η αποστολή τους σε σχέση με το Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

  • Θα στείλουμε υποβρύχια στη  Κύπρο; 
  • Πόσο επανδρωμένες είναι οι μονάδες της ΑΣΔΕΝ; 
  •  Θα αναλάβουμε προληπτική δράση και θα καταστρέψουμε το Τουρκικό Στόλο σε Aksaz,  Σμύρνη, Φώκαια και Αλεξανδρέττα; 
  • Θα βομβαρδίσουμε τα αεροδρόμια του Dalaman, της Σμύρνης και του Μπαλικεσίρ;
Δεν ξέρω κ. Μπεγλίτη απλώς ρωτάω... Τα επιτρέπει όλα αυτά το Μνημόνιο 2;
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Wikileaks – Tα Διπλωματικά Εγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com)


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/h.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου