Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αγνόησε τις προειδοποιήσεις για το χρέος ο Καραμανλής

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δημιουργούν οι απόρρητες επιστολές-φωτιά του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, με τις οποίες τον προειδοποιούσε από το 2008 ότι η χώρα οδηγείται εκτός αγορών και βαδίζει προς τη χρεοκοπία.

Τις επιστολές, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (στο «Βήμα της Κυριακής»), αρνήθηκαν να σχολιάσουν στη Ν.Δ. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση κύκλων του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, σε μια περίοδο που η Συγγρού βλέπει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και τα ποσοστά της να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, καθιστώντας την πρώτο κόμμα, αν και όχι κατ' ανάγκην με αυτοδυναμία. Είναι εμφανές ότι σε αυτή τη φάση ο Αντ. Σαμαράς αποφεύγει παντοιοτρόπως να ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα.

Οι προειδοποιήσεις Δούκα, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των επιστολών, ήταν σαφείς, αλλά φαίνεται ότι ο Κ. Καραμανλής τις είχε τότε αγνοήσει. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγου καιρού, σε συνέντευξή του και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι ο Κ. Καραμανλής γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας, αλλά στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είχε απαντήσει «άσ' το γι' αργότερα». Και το «αργότερα» οδήγησε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Ηταν 23 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο κ. Δούκας επεσήμαινε στον Κ. Καραμανλή ότι «το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί ίσως και πάνω από 47 δισ. ευρώ σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα. Το 2008 δανειστήκαμε 47-48 δισ., 10 δισ. παραπάνω από αυτά που υπολόγιζε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ε.Ε. για συγκράτηση των ελλειμμάτων».

Κι αν αυτή ήταν η τελευταία, είχαν προηγηθεί τρεις ακόμη επιστολές:

* Στις 20 Ιουλίου 2004, όπου επεσήμαινε ότι «τα ταμεία είναι άδεια και υπάρχουν κρυφά χρέη».

* Στις 8 Μαΐου 2005, όπου σημείωνε ότι «θα υπάρξει σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις από την Ε.Ε. που θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα, στο έλλειμμα του 2005, αλλά και στο ύψος των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και στο ρυθμό ανάπτυξης» και

* Στις 22 Οκτωβρίου του 2008, όπου υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών απέναντι στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το επόμενο δωδεκάμηνο το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του και τα χρεολύσια. Χρειάζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών».

Α.Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου