Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Ουάσιγκτον απαντά σε καταγγελίες σκοπιανών με αμερικανικά διαβατήρια


Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα των πολιτών που έχουν αμερικανικά διαβατήρια αλλά  με σκοπιανή προέλευση
Στις καταγγελίες που έκαναν στην αμερικανική πρεσβεία Σκοπιανοί, οι οποίοι έχουν αμερικανικά διαβατήρια, ότι δεν μπορούν με αυτά να εισέλθουν στην Ελλάδα, η Πρεσβεία απάντησε  ότι δεν υπάρχει θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν οι υπήκοοί της δεν μπορούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα με αμερικανικό διαβατήριο.

«Μετά από ένα τεράστιο αριθμό καταγγελιών Σλάβων με αμερικανική υπηκοότητα, ζήτησαν από την πρεσβεία στα Σκόπια να αντιδράσει αφού  οι πολίτες τους αντί να λαμβάνουν  σφραγίδα επί του διαβατηρίου παίρνουν άδεια σε ένα εκτυπωμένο  λευκό χαρτί».
Η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια ήταν άμεση και σύντομη:
«Κάθε χώρα καθορίζει τις δικές της διαδικασίες και για οποιαδήποτε θέμα και παρατηρήσεις σας  να απευθύνεστε  στις αρμόδιες αρχές μετανάστευσης»
Η τηλεόραση Σίτελ δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες, την καταγγελία ενός πολίτη της Κροατίας του οποίου το διαβατήριο δεν έγινε δεκτό στα ελληνικά σύνορα επειδή έγραφε ότι γεννήθηκε στη «Μακεδονία» και του παραχωρήθηκε άδεια σε προεκτυπωμένο χαρτί.
Μετά το συμβάν του Κροάτη ακολούθησαν και άλλα με πολίτες που είχαν διαβατήρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, των οποίων τα διαβατήρια δεν γίνονταν δεκτά γιατί έγραφαν ότι είχαν γεννηθεί στα «Σκόπια-Μακεδονία».

Το γραφείο  συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, διευκρίνισε ότι χαρτιά τέτοια δίνονται μόνον εάν το διαβατήριο με οποιαδήποτε τρόπο αναφέρει το όνομα ‘Μακεδονία’.
Όταν υπάρχει η λέξη Μακεδονία με οποιοδήποτε τρόπο τότε χορηγείται προσωρινή άδεια σε έντυπο χαρτί και όχι επί του διαβατηρίου και αυτή η διαδικασία ακολουθείται από τους συνοριακούς υπαλλήλους.
Πηγή: Sitel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου