Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο Όλι Ρεν (ευτυχώς) παραμένει στη θέση του

24 Αυγούστου, 2011 - GiannisXo
http://e-dragoumanos.gr/?p=13201

Στην απόφαση του Όλι Ρεν να παραμείνει τελικά στη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή του Επιτρόπου της ΕΕ με αρμοδιότητα τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και να μην διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Φινλανδίας στις εκλογές του 2012, αναφέρεται δίστηλο ρεπορτάζ του D. De Wilde το οποίο δημοσιεύεται στην χθεσινή βέλγικη (Φλαμανδική) De Tijd με τίτλο «Ο O. Rehn παραμένει στο πόστο του».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «σκοπεύει να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες υπέρβασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να μεταπηδήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Φινλανδίας.

Όπως σημειώνεται, ο Φιλελεύθερος πολιτικός αποφάσισε τελικά να μην θέσει υποψηφιότητα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Φινλανδίας επειδή αντιλήφθηκε ότι οι πιθανότητες να καταλάβει τον εν λόγω θώκο είναι λιγοστές από τη στιγμή που αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι ο Σ. Νιίστο, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία στην Φινλανδία, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τηνT. Χαλόνεν στο αξίωμα του προέδρου.
Κατά τον συντάκτη, ο Φινλανδός Επίτροπος δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους «Αληθινούς Φινλανδούς», οι οποίοι δίνουν αυτή τη στιγμή τον τόνο στην πολιτική σκηνή της Φινλανδίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ως εκ τούτου – συνεχίζει -  διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο νηφάλιος και έντονα φιλοευρωπαϊκός λόγος του O. Rehn δεν έχει μεγάλη απήχηση αυτή τη στιγμή στην Φινλανδία και υπό την έννοια αυτή οι πιθανότητές του να κερδίσει την ψήφο των συμπατριωτών του θα ήταν μάλλον περιορισμένες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποσυρθεί πρόωρα από την ‘προεδρική’ κούρσα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το χαρτοφυλάκιο που διατηρεί ο Φινλανδός φιλελεύθερος πολιτικός είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία που η κρίση χρέους απειλεί ακόμα και την ίδια την συνοχή της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον συντάκτη, η πατρότητα πολλών από των μέτρων που λαμβάνει η ΕΕ στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την κρίση χρέους ανήκει στον O. Rehn και τους επιτελείς του, αν και φυσικά τον τελευταίο λόγο διατηρούν πάντοτε οι αρχηγοί των κρατών-μελών, οι οποίοι καλούνται να ανάψουν το πράσινο φως ώστε τα μέτρα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται αυτή τη στιγμή να επιλύσει ο O. Rehn έχει να κάνει με την συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την καταβολή εγγυήσεων, η οποία απειλεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας αποδυναμώνοντας στην πράξη την συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης. Και τούτο – προσθέτει – διότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Σλοβακία ζητούν μια παρόμοια διευθέτηση προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την επικύρωση της συμφωνίας  από τα κοινοβούλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου