Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Οριστικοί τίτλοι τέλους για ΕΤ1, Ραδιοτηλεόραση

Εντός διμήνου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το προσωπικό της ΕΡΤ
Της Ρουλας Καρακουση
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, σε «δημόσια, μη κομματικοποιημένη και ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση», κάτι που δεν είναι, όπως είπε, αίτημα της τρόικας, αλλά αποτελεί αίτημα της ελληνικής κοινωνίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο της ΕΤ1. Προβλέπεται επίσης, το κλείσιμο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και του ψηφιακού σινεσπορ+, η συγχώνευση 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα, η κατάργηση 15 από τους 20 σταθμούς πομπών στα μεσαία, αλλά και η ανάπτυξη των Πολυμέσων με την ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης, και παράλληλα η αναβάθμιση της Διεύθυνσης Μουσείου Αρχείου ΕΡΤ, στην οποία ενσωματώνονται ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) και ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο), καθώς και η αναβάθμιση του ψηφιακού πρίσμα+ και της ERT World.
Πρόκειται για ένα «μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα», αλλά «κυβερνητική πολιτική σημαίνει παίρνω δύσκολες αποφάσεις και τις υλοποιώ. Η κοινωνία απαιτεί από τους πολιτικούς αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά κ. Μόσιαλος. Κατά τον ίδιο, με τα ανωτέρω μέτρα, από το 2012 αναμένεται εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα καταθέσει έως το τέλος Οκτωβρίου πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στην ΕΡΤ, αφού λάβουν υπ’ όψιν την εμπειρία, χωρών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία. Οι προτάσεις της επιτροπής θα αφορούν τον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, στη δημιουργία εποπτικού συμβουλίου, στην επιλογή διευθυντών κ.ά. Θα γίνει αντιστοίχιση του μόνιμου προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας, διαδικασία που ο κ. Μόσιαλος επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί εντός διμήνου και όχι στο εννεάμηνο, όπως δίδει τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος, ενώ συνάγεται ότι το πλεονάζον προσωπικό θα οδηγηθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Το πόσοι συμβασιούχοι θα μείνουν θα εξαρτηθεί από το Δ.Σ. της ΕΡΤ και το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας.
Η ΝΕΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού καναλιού και η ΕΤ3 του εθνικού και περιφερειακού καναλιού, με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Το πρίσμα+ θα μεταδίδει και παραγωγές των ιδιωτικών καναλιών, με το κόστος της προσαρμογής να βαρύνει την ΕΡΤ.
Στο ραδιόφωνο αναβαθμίζονται η ΝΕΤ 105,8, το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Κόσμος 93,6 και η ΕΡΑ Σπορ, ενώ θα υπάρξει συνεργασία του Ράδιο Φιλία με τον Δήμο Αθηναίων για ενιαίο πρόγραμμα για τους τουρίστες, ξένους κατοίκους και μετανάστες. Από τους περιφερικούς σταθμούς παραμένουν οι Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Κρήτης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου/Δυτ. Μακεδονίας και Μακεδονίας/Θράκης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/politics_2KathiLev&xml/&aspKath/politics&fdate=20/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου