Από τη μια οι πιέσεις της τρόικας από την άλλη οι δανειακές ανάγκες της χώρας και από την τρίτη η κυβερνητική αναβλητικότητα των τελευταίων μηνών έκαναν τον Αύγουστο από μήνα διακοπών, να είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας και την πορεία του κυβερνητικού έργου.
1 Κατ' αρχήν βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα αντιμέτωπη με την απεργία των ιδιοκτητών ταξί, καθώς ο υπουργός Υποδομών δεν υποχωρεί στο βασικό τους αίτημα να βάλει πληθυσμιακά κριτήρια στην απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι συνέπειες της απεργίας πλήττουν τον τουρισμό, αλλά κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν ότι η κυβέρνηση κάλεσε τους ιδιοκτήτες σε διάλογο, όμως υπάρχει από τη μεριά τους ουσιαστικά άρνηση να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, καθώς θέτουν προαπαιτούμενα. Επίσης σημείωναν ότι όλοι οι θεσμοί της πολιτείας θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Δικαιοσύνη να παρέμβει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, η απελευθέρωση του επαγγέλματος είναι βασική θέση της πολιτικής μας» μας έλεγαν οι ίδιες πηγές.
2 Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει το ενδιαφέρον σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και να περάσει την εντύπωση ότι δεν κάνει μόνο περικοπές, ανοίγει το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, οι παλιές συνεχώς μειώνονται, όμως την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για το θέμα, το οποίο θα προβλέπει και ρυθμίσεις για τα επιδόματα ανεργίας.
3 Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ανοίγει σήμερα το διάλογο για το νέο φορολογικό πλαίσιο. Στους σχεδιασμούς του είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είπε ότι θα είναι ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν (σ.σ. θα μειωθούν) οι φορολογικοί συντελεστές ιδίως στο χώρο της εστίασης, αλλά πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομιων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Μέχρι τότε όμως ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος που ισχύει θα εφαρμοστεί.
4 Μέσα στο μήνα θα πρέπει να κλείσει νομοθετικά και το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, που προβλέπει την ίδια αμοιβή σε όλους τους υπαλλήλους που κάνουν την ίδια δουλειά, ανεξαρτήτως υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μια εξίσωση προς τα κάτω, ενώ παράλληλα θα γίνει μείωση σε πολλά επιδόματα, με συνέπεια νέα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας έχει παραδώσει τις προτάσεις του υπουργείου του στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.
5 Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση δρομολόγησε και την κατάργηση-συγχώνευση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Το θέμα χειρίζονται οι δύο αντιπρόεδροι: ο Θ. Πάγκαλος έχει το συντονισμό και ο Ε. Βενιζέλος τη νομοθετική πρωτοβουλία. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσίασαν, 7.000 υπάλληλοι είναι ουσιαστικά στον αέρα, αφού ακόμα δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση πόσοι θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς του Δημοσίου και πόσοι θα απολυθούν.
6 Προς το τέλος Αυγούστου και πριν ανοίξουν τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση θέλει αν ψηφιστεί από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδίως στο χώρο των πρυτάνεων.
7 Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι βασική προτεραιότητα του Αυγούστου. Το αρμόδιο Ταμείο υπό τον κ. Κουκιάδη έχει ήδη αναλάβει δουλειά και στόχος είναι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να έχουν βρεθεί περίπου 1,7 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους συνολικά 5 δισ. Είναι όρος απαράβατος της τρόικας. Αεροδρόμια και λιμάνια είναι στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων.
8 Η κυβέρνηση έχει ακόμη ένα μεγάλο μπελά, που είναι η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ. Η απόφαση της συνόδου να καλύψει μέχρι νεωτέρας και το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι τα προγράμματα θα αναμορφωθούν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, λένε στην κυβέρνηση, ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του φθινοπώρου κάποιες μπουλντόζες θα ξαναβάλουν μπροστά.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=298142
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου