Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Μια μεγάλη μεταρρύθμιση ο νέος νόμος - πλαίσιο»

«Κεραυνούς» για στρεβλές συμπεριφορές στο χώρο των πανεπιστημίων εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός
Γ. Παπανδρέου: «Μια μεγάλη μεταρρύθμιση ο νέος νόμος - πλαίσιο»
Πλήρης στήριξη στο νομοσχέδιο της κυρίας Διαμαντοπούλου από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

Share
εκτύπωση 

«Κεραυνούς» για στρεβλές συμπεριφορές και πρακτικές στον χώρο των πανεπιστημίων και για δεσμεύσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας σε πελατειακές αντιλήψεις, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει γύρω από τις προωθούμενες σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εν όψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε παρέμβασή του έκανε λόγο για ύπαρξη ενός «σοβιετικού μοντέλου κεντρικού σχεδιασμού χωρίς αυτός να είναι ορθολογικός γιατί είναι πελατειακός, ο οποίος επεκτάθηκε και στο φοιτητικό κίνημα», καταγγέλλοντας «συναλλαγές των φοιτητοπατέρων με κάποιους που ήθελαν να εξελιχθούν», «εξαγορά συνειδήσεων» και «πελατειακές πρακτικές» που έφταναν μέχρι και τις πιέσεις στους εκάστοτε υπουργούς για να δημιουργήσουν πανεπιστημιακά τμήματα ανά την περιφέρεια.

Όπως είπε το υφιστάμενο μοντέλο στηρίχθηκε στον «άκρατο κρατικιστικό και τον συγκεντρωτικό σχεδιασμό με πελατειακά κριτήρια», χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει ότι «υπάρχει και πλούσιο ικανό δυναμικό, ανθρώπινος πλούτος, όμως οι θεσμοί που υπήρξαν διαμόρφωσαν στρεβλές συμπεριφορές και δέσμευσαν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε μια πελατειακή αντίληψη και πρακτική».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συγκρουστεί με όσες φωνές αντιδρούν στις δομικές αλλαγές που επιφέρει στην οργάνωση και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων το επίμαχο νομοθέτημα, ενώ εξεμάνη κατά της αντιπολίτευσης η οποία -με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ- αποδοκιμάζει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

«Πολλοί προτίμησαν την αποφυγή του πολιτικού κόστους προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον στο εθνικό και τώρα ψάχνουν προσχήματα για να κρυφτούν ψάχνοντας άλλοθι, καθώς οι αλλαγές αυτές δεν είναι καν θέμα μνημονίου, του ΔΝΤ και της κρίσης, αλλά είναι απαραίτητες για να συγκρουστούμε με τις δικές μας νοοτροπίες και λάθη του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε τα κόμματα «να σταθούμε αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα ψηφίζοντας αυτή την προσπάθεια που θα αφήσει την σφραγίδα της για πολλά χρόνια».

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την «σύγκρουση με παραταξιακές λογικές που κυριάρχησαν» και δήλωσε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές «απελευθερώνουμε τα πανεπιστήμια από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μακριά από τις πελατειακές εξαρτήσεις και απογαλακτίζουμε το πανεπιστήμιο από μια γραφειοκρατική δουλεία». Ενώ απευθυνόμενος προς τις πολιτικά δυνάμεις είπε: «Κρίνεται η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας, ποιες δυνάμεις είναι πραγματικά διατεθειμένες να συμβάλλουν στην αλλαγή του τόπου και ποιές δυνάμεις δίνουν μάχη οπισθοφυλακής για να μείνουν όλα στάσιμα σα να ήταν καλώς καμωμένα».

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος σχολίασε ότι ο κ. Παπανδρέου «έλυσε πολλές απορίες για το σαρωτικό νομοσχέδιο που συζητά η Βουλή κατακαλόκαιρο»: «Έχει να κάνει με την εμμονή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα αναθεώρησης του (άρθρου 16) του Συντάγματος που καταδικάστηκε από τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας», είπε κάνοντας λόγο για «εμμονή χρόνων που προσπαθεί να υλοποιήσει τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας «η επιμονή της κυβέρνησης αναδεικνύει την βαθειά ιδεολογική μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου και απηχεί την μετανεωτερικότητα και την νεοφιλελεύθερη αντίληψή σας». «Αυτή είναι η ιδεολογία σας που συγκροτεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΄΄κόμματος του μνημονίου΄΄ ανάμεσα στο ΠαΣοΚ, τον ΛΑΟΣ και την Δημοκρατική Συμμαχία», προκαλώντας μάλιστα το πικρό σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος είπε λίγο αργότερα υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης: «Τι αξίζει περισσότερο; Να είσαι με την μειοψηφία του μνημονίου ή με την μειοψηφία της μνημειώδους βλακείας;». Πάντως, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «απόπειρα κατεδάφισης του δημοσίου πανεπιστημίου». «Είναι η τελευταία απόπειρα ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού και μια καταδικασμένης κυβέρνησης, εμπνευσμένη από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο πανεπιστήμιο», υποστήριξε.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης σημειώνοντας ότι «χάνεται μια ευκαιρία για μεταρρύθμιση στην Παιδεία». «Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται πολιτική συναίνεση για να μπορέσουν να επιτύχουν. Δεν είναι θετικό να καλείται η Βουλή να ψηφίσει ένα τόσο σοβαρό νόμο όταν μόλις την Παρασκευή είχαμε το τελικό κείμενο», είπε τονίζοντας από το παρόν σχέδιο νόμου απουσιάζει η βάση, δηλαδή η έρευνα ενώ εγκαθιδρύεται ένα ολιγαρχικό και αυταρχικό σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος είπε ότι η παρέμβασή του συνιστά «καταγγελία της πολιτικής του ΠαΣοΚ στον χώρο της Παιδείας και της άρνησής του σε αλλαγές που αποπειράθηκαν». Πιο πριν ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπήρξε μεταρρύθμιση της ΝΔ που να μην την πολέμησε το ΠαΣοΚ».

«Βλέπω το πανεπιστήμιο που ανήκω να βγάζει αποφάσεις που λένε ότι ΄΄δεν εφαρμόζουμε νόμους΄΄. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το κατάντημα χρειάστηκε να γαλουχίσετε κάποιους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «φτιάχνετε κάτι καινούργιο αλλά δεν υπάρχει υποδομή». Αλλά και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζος απευθυνόμενος στο ΠαΣοΚ σημείωσε ότι αν έφερνε τις αλλαγές αυτές το κόμμα του «σήμερα θα καιγόταν η Αθήνα». Και πρόσθεσε: «Δεν έχετε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να μιλάτε για συναίνεση. Στο μυαλό σας πάντα ήταν οι μεθοδεύσεις και οι μηχανισμοί. Οι φιλελεύθερες ιδέες είναι προνόμιο της ΝΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Όψιμα προχωρήσατε σε αυτές».

Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου