Το πολύπαθο στέγαστρο
Πριν από 5 χρόνια η παλιά κατασκευή, την οποία η πολιτεία είχε ανακοινώσει ως πρωτοποριακό έργο, κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας επισκέπτης, να ζημιωθεί η χώρα εκατομμύρια ευρώ, να πληγεί σοβαρά η εικόνα μας προς το εξωτερικό και στο τέλος να αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν σοβαρές τεχνικές αμέλειες.
Για την ανακατασκευή του νέου στεγάστρου χρειάστηκε να επενδυθεί εσωτερικά με ξύλο και να να στρωθεί η βιοκλιματική οροφή με πατημένο χώμα (έχει ήδη φυτρώσει αγριάδα).
Καθώς τα έργα στον προϊστορικό χώρο βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ξεκίνησε και η προετοιμασία των 3 διαδρομών επίσκεψης. Μία για το ευρύ κοινό, μια για τα ΑμεΑ και μια τρίτη για τους ειδικούς επιστήμονες. Η διαδρομή του κοινού θα είναι περιμετρική και θα έχει δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις για ξεναγήσεις.
Οι επισκέπτες θα έχουν μια συνολική εποπτεία της αρχαίας πόλης, η οποία είχε συνολική έκταση περί τα 200 στρέμματα (η ανασκαφή παρουσιάζει τμήμα της σε έκταση 14 στρεμμάτων) και 30.000 κατοίκους. Ο οικισμός αυτός ισοπεδώθηκε από σεισμό στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ., ξανακτίστηκε, αλλά τελικά ετάφη από την ηφαιστειακή λάβα μετά τη μινωική έκρηξη.
«Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης είναι ο μοναδικός χώρος παγκοσμίως, έκτασης 14 στρεμμάτων, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολη και η συντήρησή του», δήλωσε ο αρχαιολόγος Νίκος Φιντικάκης, βραβευμένος για τον πρωτότυπο βιοκλιματικό σχεδιασμό αυτού του έργου.
Επιτέλους, φτιάχνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, εντάχθηκε στο ΕΠ. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το έργο της Διαμόρφωσης του Περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 720.000 ΕΥΡΩ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. Θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, και περιλαμβάνει επεμβάσεις:
- Στον περιβάλλοντα χώρο και στο χώρο του κυλικείου του Αρχαιολογικού Μουσείου (στον «Κήπο Εισόδου»),
- Στην περιοχή του «Κήπου του Αναψυκτηρίου»,
- Στον χώρο ανασκαφής του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου,
- Στη ζώνη του Τείχους παρά την οδό Δουκός Μποφώρ και
- Στο χώρο του υφιστάμενου αναψυκτηρίου.
Από το Νοέμβριο 2006 το μουσείο παραμένει κλειστό στο κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης που εκτελούνται στο εσωτερικό του.
http://www.goodnews.gr/Articles/Politismos-Tria-megala-erga-ginonte_-dekades-apomenoun_372.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου