Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Ρωσική στήριξη στις σερβικές θέσεις -Ανησυχίες της Τουρκίας για την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο

ΤΕΤΆΡΤΗ, 3 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2011


«Η Ρωσία θεωρεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και δια της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Κονούζιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή.


Επανέλαβε δε ότι η χώρα του «στηρίζει τη θέση του Βελιγραδίου ότι τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου». «Στηρίζουμε τη θέση του Βελιγραδίου ότι τα προβλήματα στο Κόσοβο και το ίδιο το ζήτημα (του καθεστώτος) του Κοσόβου θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο.


Είναι πολύ σημαντικό, κάθε συμφωνία να γίνεται αποδεκτή από τους ανθρώπους που ζουν στο Κόσοβο», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης και κάλεσε τις αποστολές της KFOR και της EULEX να σέβονται την εντολή που τους έχει δοθεί.


«Πιστεύουμε ότι η KFOR και η EULEX θα πρέπει να σέβονται την εντολή που τους έχει δοθεί και δεν θα πρέπει να περνούν τα όρια του καθεστώτος ουδετερότητας που πρέπει να έχουν», σημείωσε ο κ. Κονούζιν.


Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση των αρχών της Πρίστινας, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, καθώς «δρουν εκτός του πλαισίου του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών».


Η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο και, σύμφωνα με τον κ. Κονούζιν, και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν λεπτομερώς το θέμα. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Σέρβους συναδέλφους μας, συνεργαζόμαστε στενά και ακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα στις εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι αρχές της Πρίστινας προσπάθησαν να αλλάξουν την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο μονομερώς και μέσω της χρήσης βίας», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρέσβης.


«Ο έλεγχος των συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου και θα το εφαρμόσουμε το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα», δήλωσε από πλευράς της η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης με κανέναν». Η Γιαχγιάγκα, η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις εγκαταστάσεις της ειδικής αστυνομικής δύναμης Κοσόβου μαζί με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, εξήρε επίσης το έργο των αποστολών της KFOR και της EULEX για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο, καθώς και για την εφαρμογή του νόμου.


Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι απηύθυνε μήνυμα στη Σερβία, λέγοντας ότι το Κόσοβο ορίζει μόνο του το μέλλον του. «Το μήνυμά μας στο σερβικό κράτος είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή αυτό ορίζει μόνο του το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου