Με παραβάν από λαμαρίνες γέμισε τις τελευταίες ημέρες το κέντρο της Γλυφάδας. Καφετέριες και εστιατόρια, ιδίως στη δημοφιλέστατη στους νέους οδό Ζησιμοπούλου, πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες με πυρετώδεις ρυθμούς εργασίες. Οι περαστικοί κοντοστέκονται, κοιτούν με απορία. Λίγοι φαντάζονται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις οικειοθελώς -ή... σχεδόν οικειοθελώς- ξηλώνουν τις παράνομες επεκτάσεις τους σε πεζοδρόμια και πρασιές, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του δήμου για «συμμάζεμα» των αυθαιρεσιών.
Η Γλυφάδα είναι από χρόνια μια από τις περιοχές με την πιο δραστήρια νυχτερινή ζωή στην Αθήνα. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η δημιουργία μιας έντονης «αγοράς ψυχαγωγίας» έχει και αρκετές δυσάρεστες συνέπειες: οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν αυθαίρετα τους δημόσιους χώρους, οι επισκέπτες σταθμεύουν ακόμα... και στα δέντρα, οι ώρες κοινής ησυχίας καταστρατηγούνται. Οι περισσότεροι δήμοι «κάνουν τα στραβά μάτια», λόγω των εσόδων που τα καταστήματα αυτά αποφέρουν στα ταμεία τους από την ενοικίαση δημόσιου χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Ο Δήμος Γλυφάδας, όμως, αποφάσισε να επέμβει. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η παρέμβασή του δείχνει έως τώρα να αποδίδει.
«Οταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, καλέσαμε τους περίπου 100 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (σ.σ .από τα τουλάχιστον 400 στη Γλυφάδα) και τους ζητήσαμε να επαναφέρουν τις εγκαταστάσεις τους στο πλαίσιο της νομιμότητας», εξηγεί στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Αρης Παναγόπουλος.
Οι καταστηματάρχες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες. Ο Δήμος Γλυφάδας τους άσκησε εμμέσως πλην σαφώς πίεση ώστε να μην επαναπαυθούν. «Η πολεοδομία Γλυφάδας εξέδωσε απόφαση κατεδάφισης για ένα από τα πιο κεντρικά μαγαζιά, ώστε να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Τελικά, την κατεδάφιση πραγματοποίησε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές ζημιές στο κατάστημα. Ετσι το μήνυμα πέρασε. Αν θέλετε να γίνει σωστά, κάντε το μόνοι σας. Ειδάλλως, θα το κάνουμε εμείς».
Ο κ. Παναγόπουλος εκτιμά ότι περίπου τα μισά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Γλυφάδας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία αυθαιρεσία, ενώ σοβαρές παραβάσεις (λ.χ. «κλείσιμο» προέκτασης με τραπεζοκαθίσματα) έχει μόνο το ένα τέταρτο των καταστημάτων. Αυτά είναι και τα καταστήματα που σήμερα «ξηλώνουν» τις επεκτάσεις τους. «Νομίζω ότι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως η βελτίωση της εικόνας της πόλης είναι και προς το δικό τους συμφέρον», καταλήγει.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/08/2011_453271
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου