Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ελεφάντια μονοπώλια - μηρμήγκιο μυαλό!

Το αθάνατο «ελληνικό σύστημα»
Της Tανιας Γεωργιοπουλου
Μικρές ιστορίες, μεγάλου παραλογισμού... Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος, σε ιστορίες για επιχειρηματικές προσπάθειες που ενώ καταφέρνουν να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες σκοντάφτουν στο «ελληνικό σύστημα».
Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Αγροτική Καστοριάς Α.Ε. στην οποία συμμετείχαν αγρότες παραγωγοί, κατέθεσε αίτηση στην Ε. Ε. για να κατοχυρώσει τα φασόλια ελέφαντες Καστοριάς ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης. Και τα κατάφερε. Μόνο που στις προδιαγραφές παραγωγής του προϊόντος για να ονομάζεται ΠΓΕ συμπεριελήφθη και ένας λίγο περίεργος όρος. Τα φασόλια ελέφαντες Καστοριάς μπορούσαν να διακινούνται με αυτό το όνομα, μόνον εφόσον η συσκευασία τους γινόταν στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας... Ακόμα και έτσι η Αγροτική Καστοριάς Α. Ε. δεν αξιοποίησε το μονοπώλιο που εξασφάλισε, αφού για χρόνια δεν συσκεύαζε ούτε ένα κιλό φασόλια.
Οταν όμως μια άλλη εταιρεία συσκευασίας οσπρίων (δεν αναφέρεται το όνομα για ευνόητους λόγους), τόλμησε να επιχειρήσει να μπει σε αυτόν τον τομέα, η Αγροτική Καστοριάς Α. Ε. αποφάσισε να παρέμβει για να προασπίσει την αποκλειστικότητα που είχε εξασφαλίσει, υποχρεώνοντάς τη να συσκευάζει στις δικές της εγκαταστάσεις. Επειδή, όμως, τα μηχανήματά της ήταν πλέον απαρχαιωμένα, η «άλλη εταιρεία» μετέφερε και τα μηχανήματα στις εγκαταστάσεις της Αγροτικής Καστοριάς Α. Ε. Ολα αυτά, βέβαια, αύξησαν το κόστος συσκευασίας του προϊόντος.
Οταν το 2011 η Αγροτική Καστοριάς Α. Ε. πολλαπλασίασε τις οικονομικές της απαιτήσεις για τη χρήση του χώρου η «άλλη εταιρεία» αποφάσισε να προσφύγει στην Ε. Ε. και να ζητήσει την αλλαγή της συγκεκριμένης προδιαγραφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το προϊόν υπάρχει και εξαγωγικό ενδιαφέρον, όμως κανένας δεν «θέλει να μπλέξει» και να βρεθεί εκτεθειμένος στη συνέχεια.
Ποιος ωφελείται από το παράδοξο αυτό μονοπώλιο; Οχι, βέβαια, οι αγρότες, όπως ίσως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί.
Εκείνοι που συμμετέχουν στην Αγροτική Καστοριάς Α.Ε. ίσως... Ομως συνολικά οι παραγωγοί της περιοχής θα ωφελούνταν αν το προϊόν τους γινόταν περισσότερο γνωστό και πολλαπλασιάζονταν οι πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου