Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αφαίμαξη στο ΙΚΑ από κύκλωμα 732 γιατρών

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Εντοπίστηκαν 732 γιατροί που συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων

Αφαίμαξη στο ΙΚΑ από κύκλωμα 732 γιατρών
Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από τους ελέγχους που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα 732 γιατροί εντοπίστηκαν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ εκτιμάται πως στο σύνολο των φορέων θα ξεπεράσουν τις 1.100 οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τη "συνεργασία" τους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακεία και κλινικές, προκειμένου να έρθουν στο φως κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να εξοικονομηθούν φέτος 1,3 δισ. ευρώ από το "νοικοκύρεμα" στον χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πέσουν από τα 4,2 στα 2,9 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως από τους 732 γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων διακόπηκε ήδη η συνεργασία των Ταμείων με τους 140.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξει παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα (εφόσον είναι μόνιμοι), αφαίρεση συνταγολογίου (πρόκειται για ένα νέο μέτρο), ενώ ανάλογα με την περίπτωση το θέμα μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν φτάσει στα ταμεία προκύπτει πως η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων γιατρών εντοπίζεται σε θέματα συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως:
  • Συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, των οποίων η προμήθεια γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΙΚΑ (όπως κανονικά πρέπει). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα ελεγχθεί και το κατά πόσο έχει υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένα φαρμακεία.
  • Συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και
  • Συνταγογραφούν σε τριπλάσιους ασφαλισμένους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν να εξυπηρετούν έως και 100 ασφαλισμένους του ΙΚΑ τον μήνα (υπάρχει σχετική ρύθμιση). Ωστόσο αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που οι γιατροί είχαν περισσότερες από 300 επισκέψεις τον μήνα.
"Ρεκόρ"
Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο φως στοιχεία ότι 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων είχαν καταφέρει να κάνουν "ρεκόρ" συνταγογράφησης. Η πιο ακραία περίπτωση αφορούσε γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τον μήνα.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μέσα σε μία πενταετία είχε αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων το 2009 έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία -πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία (που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό) 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.
ΜΕΤΡΑ
Ερχεται η λίστα φαρμάκων
Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται πλέον από το ηλεκτρονικό σύστημα. Εκτός από την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, έρχεται και η λίστα φαρμάκων (πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου). Παράλληλα τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας έχουν ξεκινήσει διαβούλευση, κυρίως με τους γιατρούς, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 128,3 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (ήδη εφαρμοζόταν ο έλεγχος των συνταγών με τη διαδικασία της σάρωσης). Μάλιστα η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιούνιο του 2009 -που δεν εφαρμοζόταν η παραπάνω διαδικασία- ήταν 188,5 εκατομμύρια ευρώ (συνεπώς υπάρχει μείωση κατά 32% μέσα σε μία διετία).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Συνελήφθη παιδίατρος στο ΙΚΑ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη
Φακελάκι 40 ευρώ για δύο εμβόλια!
Παιδίατρος στο ΙΚΑ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη απαίτησε "φακελάκι" 40 ευρώ για να εμβολιάσει τα παιδιά ενός ασφαλισμένου και μάλιστα εκτός ραντεβού. Ο 58χρονος γιατρός, ο οποίος υπηρετεί στο ΙΚΑ από το 1995, συνελήφθη με τα προσημειωμένα από την αστυνομία χαρτονομίσματα, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η κεντρική διοίκηση του ιδρύματος στην Αθήνα.
Ο 37χρονος πατέρας που έκανε την καταγγελία, πήρε αρχικά τηλέφωνο στο τριψήφιο νούμερο 184 του ΙΚΑ, προκειμένου να κλείσει ραντεβού. Οπως ενημέρωσε την τηλεφωνήτρια, ήθελε να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στα δύο παιδιά του, ένα αγόρι 3 χρόνων και ένα κοριτσάκι μόλις 2 μηνών. Από το τηλεφωνικό κέντρο τού απάντησαν πως το συντομότερο δυνατό ραντεβού στα ιατρεία του ΙΚΑ ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα συγκεκριμένα εμβόλια έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Ετσι απευθύνθηκε στον 58χρονο παιδίατρο, ο οποίος διέθετε ιδιωτικό ιατρείο συμβεβλημένο με το ΙΚΑ.
Του τηλεφώνησε, του εξήγησε τι είχε συμβεί και ο γιατρός δέχτηκε να εμβολιάσει άμεσα τα παιδιά, ζήτησε όμως 20 ευρώ για το καθένα και μάλιστα δέχτηκε να κάνει την ιατρική πράξη είτε στο ιατρείο του, είτε -παρακάμπτοντας τη διαδικασία των ραντεβού- στο ιατρείο του ΙΚΑ Τούμπας.
Ο πατέρας απάντησε ότι συμφωνεί, επέλεξε το ιατρείο του 58χρονου στο ΙΚΑ Τούμπας, την ίδια όμως στιγμή κατέφυγε στην αστυνομία και την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Αστυνομικοί προσημείωσαν δύο χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και το ραντεβού ορίστηκε για χθες το πρωί.
Συνοδευόμενος από αστυνομικούς ο 37χρονος πατέρας με τα δύο παιδιά του έφτασε στην οδό Τζουμαγιάς. Μόλις ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών, έδωσε στον γιατρό τα χρήματα και αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο, επενέβησαν και τον συνέλαβαν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του βρέθηκε το προσημειωμένο ποσό.
Αργά το μεσημέρι με την κατηγορία της δωροδοκίας ο παιδίατρος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
"Στα 32 χρόνια που υπηρετώ στο ΙΚΑ, πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν το περιστατικό είναι έτσι ακριβώς όπως το έχω πληροφορηθεί, το καταδικάζω απερίφραστα και ήδη έχω ενημερώσει την κεντρική διοίκηση για τα περαιτέρω", δήλωσε στο "Εθνος", ο διευθυντής του ΙΚΑ Τούμπας, Νίκος Πανέρης, ο οποίος κλήθηκε στην αστυνομία να δώσει κατάθεση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΙΚΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις ο επίορκος γιατρός τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις Ελληνες που έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ έδωσε τουλάχιστον μία φορά "φακελάκι" σε γιατρό.
Οι μισοί το έκαναν από μόνοι τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση η περίπτωσή τους, ενώ δύο στους δέκα πιέστηκαν από τον γιατρό.
Μόνο το 4% αρνήθηκε να καταβάλει "φακελάκι" -ακόμη κι όταν πιέστηκε-, ενώ ανάλογο ποσοστό (4%) ήταν αυτό των γιατρών που δεν δέχτηκαν το... δωράκι.
Οι Ελληνες εμφανίζονται πρωταθλητές στο "φακελάκι" και τα δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι ετησίως δίνουμε σε γιατρούς 2 δισ. ευρώ κάτω από το τραπέζι.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου