Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ελληνικό χρώμα στο Μοναστήρι της Πελαγoνίας

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012


Χοροεσπερίδα Βλάχων στο Μοναστήρι (ΠΓΔ)

Πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι της πΓΔΜ, την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Βλάχων Μοναστηρίου «Αφοί Μανάκια» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Βλάχων Αβδέλλας του νομού Γρεβενών «Η Βασιλίτσα» και του προέδρου της ΠΟΠΣΒ και προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρία, κατόπιν προσκλήσεως των..
διοργανωτών. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη η Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων, πρέσβυς, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Βασιλίτσα» κα Μαρία Τσαλιέρα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης κα Βιολέτα Παπαθανασίου και ο αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Νασίκας.

Η συμμετοχή - με πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό - του μουσικοχορευτικού συνόλου του συλλόγου της Αβδέλλας Γρεβενών - τόπου καταγωγής των Ελληνόβλαχων πρωτοπόρων του βαλκανικού κινηματογράφου Γιαννάκη και Μιλτιάδη Μανάκια – στην εφετινή εκδήλωση του ομώνυμου Συλλόγου Βλάχων Μοναστηρίου ανέδειξε για μια ακόμη φορά το άριστο επίπεδο διατήρησης της αυθεντικής και ανόθευτης ελληνοβλαχικής παράδοσης στη χώρα μας, προκαλώντας πλήθος ευμενών σχολίων από την πλειονότητα των παριστάμενων.

Ανωτέρω εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΠΟΠΣΒ και πρόεδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας με το προεδρείο και μέλη του Συλλόγου «Αφοι Μανάκια», κατά την οποία ο κ. Μαγειρίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΟΠΣΒ να συνδράμει τους Βλάχους της πΓΔΜ ώστε να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τη χώρα μας, η οποία τυγχάνει τόπος καταγωγής και μητροπολιτικό κέντρο αναφοράς των απανταχού βλαχόφωνων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο ρόλο του βλάχικου στοιχείου της ΠΓΔΜ ως ιστορικής και διαχρονικής γέφυρας που ενώνει τις δυο χώρες.

O πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρίας, η Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων, πρέσβυς, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Βασιλίτσα» κα Μαρία Τσαλιέρα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης κα Βιολέτα Παπαθανασίου και οι χορευτές του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου