Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Υπάλληλοι ΙΚΑ : Απάτη και Διαφθορά - το σήριαλ συνεχίζεται

Απάτη-μαμούθ και στο ΙΚΑ Πατησίων
Ψάχνουν διασυνδέσεις με το κύκλωμα της Καλλιθέας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  14/04/2012Απάτη-μαμούθ και στο ΙΚΑ Πατησίων

28
εκτύπωση 
 
Νέα απάτη-μαμούθ, α λα Καλλιθέα, ψάχνει τώρα η ΕΛ.ΑΣ. και στο ΙΚΑ Πατησίων! Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της υφαρπαγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΚΑ Καλλιθέας, η Οικονομική Αστυνομία έχει «εισβάλει» και στο υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας 12-14, όπου έχει εντοπιστεί νέο colpo grosso υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ασφαλιστικού οργανισμού. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για «εξαΰλωση» για μία ακόμη φορά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως μέσω της χορήγησης συντάξεων-«μαϊμού» και με διαφόρων ειδών ασφαλιστικές απάτες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σκάνδαλο έχουν και πάλι γυναίκες υπάλληλοι, οι οποίες υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα του Ταμείου. Ηδη η Οικονομική Αστυνομία συγκεντρώνει καταθέσεις από εμπλεκομένους, κυρίως μη δικαιούχους συντάξεων, που εισέπρατταν με παράτυπες διαδικασίες μεγάλα ποσά. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις για χορήγηση διαφόρων τύπων επιδομάτων»...


Η αποκάλυψη
Η αφορμή για την έρευνα στο ΙΚΑ Πατησίων είναι ταυτόσημη με το σκάνδαλο της Καλλιθέας. «Ολα προέκυψαν ύστερα από την εφαρμογή Risk Analysis του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ που άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011» έχει καταθέσει η τότε υπεύθυνη των ελέγχων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Το πρόγραμμα «διάβασε» ενδείξεις για ύποπτες συναλλαγές και παραβατικές πρακτικές σε όλη την περίοδο από το 2008 και εντεύθεν που εξετάστηκε.
Οπως είναι γνωστό, στην υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας βρέθηκαν κατηγορούμενες πέντε γυναίκες υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών. Επί σειρά ετών μεθόδευαν την υφαρπαγή δεκάδων εκατομμυρίων με εικονικές νοσηλείες, ψευτοασφαλισμένους που έπαιρναν επιδόματα τοκετού ύψους ως και 120.000 ευρώ για βρέφη που δεν υπήρξαν ποτέ και άλλες απάτες. Στο σκάνδαλο του υποκαταστήματος της οδού Σκρα έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή 244 ιδιωτών οι οποίοι δεν έχουν αρχίσει ακόμη να καλούνται για απολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του συγκεκριμένου καταστήματος του ΙΚΑ έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες αφότου προέκυψαν ορισμένες ενδείξεις ότι γνώριζαν τις παρανομίες των επίορκων συναδέλφων τους.
Από την περαιτέρω ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, μετά την υπόθεση της Καλλιθέας εντοπίστηκαν παράτυπες συναλλαγές και στο ΙΚΑ Πατησίων, στον τομέα εποπτείας του οποίου ανήκει η Κυψέλη και η ευρύτερη περιοχή πέριξ της οδού Πατησίων. Ως προς τη δομή, τον αριθμό των υπαλλήλων και τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνο της Καλλιθέας. Στο ΙΚΑ Πατησίων ωστόσο το σκάνδαλο εντοπίζεται κυρίως στις παροχές των συντάξεων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύφθηκε πλήθος ατασθαλιών και καταβολή εκατομμυρίων ευρώ σε δικαιούχους-«μαϊμού».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, κατά τον εσωτερικό έλεγχο, τον περασμένο Νοέμβριο, προέκυψε ότι 109.000 συνταξιούχοι του Ιδρύματος δεν απεγράφησαν! Εκτιμάται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό πρόκειται για νεκρούς οι θάνατοι των οποίων δεν δηλώθηκαν από τους οικείους τους για να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα παρανόμως καταβληθέντα χρήματα μπορεί να φτάνουν συνολικά και τα 15 δισ. ευρώ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται συνήθως για συμπαιγνία ιδιωτών με υπαλλήλους του ΙΚΑ για την παροχή συντάξεων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή ελέγχους.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί σε μεγάλη κλίμακα στο ΙΚΑ Πατησίων, όπως προκύπτει από τις έρευνες που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας. Οικονομικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και από ελεγκτές του ΙΚΑ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που αξιολογούνται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπόθεση».


Απόρρητη έρευνα
«Το Βήμα» μίλησε με τον διευθυντή του ΙΚΑ Πατησίων κ. Αθανάσιο Σταματόγιαννη, ο οποίος αρκέστηκε να μιλήσει για «μια απόρρητη έρευνα που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ μετά τον εντοπισμό ορισμένων συναλλαγών σχετικά με τις συντάξεις οι οποίες θεωρούνται επιλήψιμες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και του ΙΚΑ στρέφεται και σε άλλους τομείς, όπως οι παροχές προς ασφαλισμένους στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, οι οποίες φωτογραφίζουν «πεδίον παρανομιών λαμπρό», στο οποίο «ασκούνταν» επί χρόνια επίορκοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΙΚΑ Πατησίων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνώνται και διασυνδέσεις του κυκλώματος που δρούσε στο ΙΚΑ Πατησίων με αυτό στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ο διοικητής του ΙΚΑ μιλώντας στο «Βήμα» σχολίασε πάντως ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για τις έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οπως προσέθεσε όμως ο κ. Σπυρόπουλος, «από τους νεότερους ελέγχους προκύπτει ότι οι απώλειες του Ιδρύματος από παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του είναι τεράστιες» και επιφυλάχθηκε για «νέες σημαντικές αποκαλύψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου