Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε η δίκη του Π.Ψωμιάδη για την υπόθεση μείωσης προστίμου σε πρατηριούχο - Με καταθέσεις μαρτύρων

κοίτα ρε πού μπλέξαμε...!
Θεσσαλονίκη
Στο εδώλιο του πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης κάθησε ο τέως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων κατά την νομαρχιακή του θητεία.

Είναι η τρίτη φορά που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δικάζεται γι’ αυτήν την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριεετή αναστολή, αλλά κατόπιν προσφυγής του στον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο πενταμελές Εφετείο. Πάντως, βάσει της καταδικαστικής απόφασης τέθηκε σε αργία από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη.

Η υπόθεση για την οποία δικάζεται ο Π. Ψωμιάδης, αφορά τη μείωση εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89.000 σε 5.000 ευρώ.

Η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με τις καταθέσεις μαρτύρων, ενώ ο Π. Ψωμιάδης παρέστη κανονικά στην ακροαματική διαδικασία, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες φορές.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο τέως αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, υποστήριξε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρώην νομάρχη τη μείωση των προστίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του νομάρχη τη δυνατότητα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης των προστίμων, εφόσον αυτά κρίνονταν υπερβολικά ή η μείωσή τους δεν καθίστατο παράνομη ή αναιτιολόγητη.

«Θεώρησα υπερβολικά τα πρόστιμα και εισηγήθηκα τη μείωσή τους» είπε ο Γ. Τσαμασλής, αναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν την ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι ο νομάρχης λόγω φόρτου εργασίας κι επειδή η υπόθεση συνέπεσε με την αλλαγή της νομαρχιακής θητείας, δεν μπόρεσε να ελέγξει το ύψος της μείωσης.

Περαιτέρω, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση πετρελαίου στο συγκεκριμένο πρατήριο ήταν ελάχιστη και ότι το ποσοστό νοθείας δεν ξεπερνούσε το 2%. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον τελευταίο ισχυρισμό του πρώην αντινομάρχη, μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λόγο για ποσοστό νοθείας που έφτανε έως και 60%.

«Είναι αδύνατο λόγω του όγκου των εγγράφων να ελέγξει κανείς κάθε υπόθεση ξεχωριστά» κατέθεσε ο τέως νομάρχης Ημαθίας και νυν αντιπεριφερειάρχης στον ίδιο νομό, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Εξάλλου, ανώτεροι νομαρχιακοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κινήθηκε μέσα στα όρια του νόμου, ενώ ένας εξ αυτών είπε ότι «έδειξε συμπάθεια στο πρόσωπο του πρατηριούχου λόγω της ασθένειας που αντιμετώπιζε». Ακόμη, κατατέθηκε από διευθυντικό στέλεχος της τότε Νομαρχίας, ότι ο πρατηριούχος, ο οποίος έχει ήδη πεθάνει, δεν κατέβαλλε ούτε καν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ καθώς η επιχείρηση έκλεισε στις αρχές του 2003.

Οι δικηγόροι του Π. Ψωμιάδη κάνουν επίκληση στην έλλειψη δόλου, που απαιτείται για την παράβαση καθήκοντος και ισχυρίζονται ότι ο εντολέας τους τελούσε σε νομική πλάνη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Μ. Δευτέρα με την απολογία του κατηγορουμένου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικό μας ΣΧΟΛΙΟ
Είναι γνωστά τοις πάσι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κ. τέως Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Ο άνθρωπος το μόνο πού έκανε από την θέση του αυτή ήταν να διευκολύνει πολίτες που είχαν κάποιο πρόβλημα με την Νομαρχιακή καί όχι μόνον γραφειοκρατία, είτε αυτή λεγόταν εφορία, είτε τελωνείο, είτε πολεοδομία. Ο κ. Ψωμιάδης δεν έκανε και τίποτα το μεμπτό έλλωστε πέρα από το τι «έδειξε συμπάθεια στο πρόσωπο του πρατηριούχου» που πουλούσε ΚΑΤ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ νοθευμένη βενζίνη...Το ότι είχαν πρόβλημα οι πονεμένοι αυτοί πολίτες καί ήταν διατεθειμένοι να ανταποδώσουν γεναιόδωρα την φιλανθρωπία του κκ Νομάρχη, αυτό δεν μας πειράζει...έτσι άλλωστε λειτουργεί η άμεμπτη καί μεσαιωνικά συντηρητική βαλκανική κοινωνία μας...γιά ποιά διαφθορά μιλάτε κύριοι; 
Ο Π. Ψωμιάδης, μας διαβεβαιώνουν οι δικηγόροι του, τελούσε σε «νομική πλάνη», καί εγώ το πιστεύω. Το ότι μία επί χρήμασι εκδιδόμενη κοπέλα πχ ξαπλώνει γυμνή στο κρεβάτι αφού έχει πάρει λεφτά κάποιου τυχαίου επισκέπτη της, αυτό δεν σημαίναει πως μπορεί η κοπέλα να φανταστεί πως το να ξαπλώσει γυμνή δίπλα του μπορεί να συνεπάγεται οτι δίνει έτσι στον καθένα το δικαίωμα να ανέβει πάνω της! Αν είναι δυνατόν! Να μην παρεξηγούμε καί το κάθε κορίτσι στον Βαρδάρη που πάει να πάρει τον μεσημεριανό του ύπνο δίπλα στον οποιδήποτε μπερμπάντη...άαα...όλα κι όλα! Ο προστάτης - μνηστήρας της κοπέλας άριστα μπορεί «να κάνει επίκληση στην έλλειψη δόλου» του κοριτσιού.  Το κατά τα άλλα γνωστό σε όλους γεγονός πως η κοπέλα εκδίδεται επί χρήμασι, δεν είναι κάτι που αποδεικνύεται εύκολα...όχι όταν η όποια πράξει τελείται πίσω από κλειστές θύρες...
Στην περίπτωση του Κ Νομάρχου, εάν ήμουν εγώ ο υπερασπιστης δικηγόρος του, θα καλούσα τον εισαγγελέα να άρει άμεσα το τραπεζικό απόρρητο (γιά ποιόν λόγο άρα ισχύει το Τραπεζικό Απόρρητο σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα;)  καί να ανοίξει πάραυτα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Ψωμιάδη. Είμαι σίγουρος πως εάν ελέγξουν την κίνηση του λογαριασμού του, μιά δυό εβδομάδες πρίν καί μιά εβδομάδα μετά την μείωση του προστίμου, δεν πρόκειται να βρούν ΚΑΝΕΝΑ ύποπτο ποσόν  πχ 20.000 ή 30.000 ευρώ, του επαχθούς στύλ 40-40-20, να εισέρχεται ανώνυμα στον λογαριασμό του κ. τέως Νομάρχη!
Το πόθεν έσχες του κ. τέως Νομάρχη Θεσσαλονίκης, πρώην αειδού καί πλασιέ βιβλίων είμαι σίγουρος πως είναι άμεμπτο...μέχρι εξονυχιατικού ελέγχου του ΠΟΘΕΝ τουλάχιστον...άλλωστε βιβλίο βιβλίο και πανηγύρι πανηγύρι τα μάζεψε ο άνθρωπος τα λεφτουδάκια του και με τον μόχθο του έχτισε την εν Πανόραμα βίλα του καί την υπόλοιπη όχι ευκαταφρόνητη περιουσία του.
Αλλα καί πες πως σπάει το πόδι του ο διάολος και (πές πως δεν κολλάει η σύνθεση...) η Δικαιοσύνη καταδικάζει τον κ. Ψωμιάδη...καί τι έγινε; Καί τον κολλητό του γέροντα μέσα τον έβαλαν, αλλά φρούπς, βρέθηκαν σαν πουλάκια 300 χιλιαρικάκια ευρώ από κάποιον φιλόχριστο ανώνυμο φιλάνθρωπο καί νά σου ο γέροντας έξω! Ολόκληρο τέως Νομάρχη καί νύν καθηρημένο Περιφεριάρχη θα αφήσουν μέσα στην στενή; Καλός καί ΠΑΤΡΙΔ-ικός κόσμος παντού υπάρχει (η ΠΑΤΡΙΔΑ δεν χωράει σε κελιά!...θα μας πούν), έστω καί εάν βρεθούν περιστασιακά κάποιοι κακοί μέσα στην Δικαιοσύνη...είπαμε...ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ!
Μ.Η.Μ.

Το Εφετείο τελικά δεν μάσησε ΠΑ.ΤΡΙ.ΔΑ-οκαπηλεία...

Η δήλωση Ψωμιάδη μετά τη νέα καταδίκη του

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των προστίμων, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όποιος παρακολούθησε τη δίκη, έβγαλε τα συμπεράσματά του. Συνεχίζουμε στον... Άρειο Πάγο μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Καμιά άδικη απόφαση δεν πρόκειται να με κάμψει, να με φιμώσει, να με γονατίσει. Από σήμερα ξεκινάει να γεννιέται το καινούργιο».
http://taxalia.blogspot.com/2012/04/blog-post_2381.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FnJOIs+%28TaXalia%3A+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29

Μετά την καταδίκη του, δέν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον Πάντσο. Πράγματι... «Από σήμερα ξεκινάει να γεννιέται το καινούργιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου