Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Όσο καθυστερεί ο καθορισμός της Ελληνικής ΑΟΖ, οι Τούρκοι αποθρασύνονται

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο
Δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως άδεια εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο



Αδειες εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελορίζου, οι οποίες περιλαμβάνουν και κομμάτι ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της Αγκυρας έρχεται μία ημέρα μετά και την έναρξη γεωτρήσεων στο ψευδοκράτος από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Αποτελεί σαφώς πρόκληση, αλλά δεν αναμένεται άμεσα κάποια ενέργεια εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητο ότι η
Αγκυρα επιμένει να προβαίνει σε προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου για να καταστήσει σαφές ότι έχει δικαιώματα και απαιτεί αυτά να γίνουν σεβαστά. Αλλωστε, η τουρκική θέση είναι ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλολρηπίδα ούτε ΑΟΖ.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας τονίζει ότι «η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που θα προχωρήσει και σε διάβημα προς το αντίστοιχο τουρκικό.
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=455190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου