Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Καθαρή θέα προς τον ουρανό : Από το 2014 αναμένεται να λειτουργήσει τηλεσκόπιο στον Όρλιακα Γρεβενών

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Τό μεγαλόπνοο όραμα του Γρεβενιώτη Καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου Διδάκτορος κ. Θανάση Οικονόμου (γνωστού διεθνώς και ώς υπεύθυνου Προγράμματος Διερευνητικού Οχήματος πλανήτη APH - MARS Rover Program-γιά την ΝΑΣΑ) φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο του...άς ελπίσουμε να μην σκοντάψει σε κάποιο γραφειοκρατικό μιζο-εμπόδιο (όπως καί πάμπολα άλλα μεγαλόπνοα σχέδια σε αυτόν τον τόπο) καί να ολοκληρωθεί ώς προγραμματίζεται! Άλλοι μιλούν γιά ανάπτυξη καί άλλοι (από εκεί που δεν τους περιμένεις) την φέρνουν. Τα Γρεβενά εκσφενδονίζονται στο διεθνές αστρονομικό στερέωμα και οι επισκέψεις Επσιτημόνων Αστρονόμων καί Αστροφυσικών θα γίνουν μοχλός υγειούς ανάπτυξης του τόπου.
Τό ίδιο ισχύει, παρεπιπτώντως, καί σε ότι αφορά το Παλαιοντολογικό Μουσείο.
ΜΗΜ

Γρεβενά
Μία πεντακάθαρη και ανεμπόδιστη από την ανθρώπινη δραστηριότητα εικόνα του ουρανού και του διαστήματος θα έχουν οι επιστήμονες από το 2014 όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αστεροσκοπείο του Όρλιακα στα Γρεβενά.

Το τηλεσκόπιο με διάμετρο 1,40 μέτρα θα είναι προσβάσιμο και σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα συνδέονται με τον Όρλιακα, με τη βοήθεια υπολογιστών, «αγοράζοντας χρόνο» ερευνητικής παρατήρησης από τον φορέα που θα δημιουργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Γρεβενών.

Εξάλλου, επιδίωξη των τοπικών Αρχών είναι να δημιουργηθούν περιφερειακά του αστεροσκοπείου και άλλες δομές που θα προσελκύσουν πολλούς ερευνητές και ερασιτέχνες αστρονόμους και θα τονώσουν την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία.

Στην περιοχή οι συνθήκες για την επιστημονική έρευνα είναι ιδανικές καθώς δεν υπάρχει καθόλου φωτορύπανση ενώ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από ρύπους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα. Αυτό σημαίνει ότι η δημοπράτησή του θα είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο και η ανάδειξη του αναδόχου του τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013 και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους το 2014.

Παρόμοιος είναι και ο προγραμματισμός για το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς που προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εντός του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί επίσης το 2014. Εκεί θα εκτίθενται όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο που έχουν μπει και στο βιβλίο Γκίνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου