Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ «Το κρίσιμο είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα υποδείξει το εκλογικό σώμα»


29/04/2012
Ο Μάρκος Μπόλαρης, υποψήφιος βουλευτής νομού Σερρών του ΠΑΣΟΚ, ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ταράξει επανειλημμένα τα θολά νερά του κοινωνικού κράτους.

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής

Οι έρευνες που ξεκίνησε αποκάλυψαν 27.000 άτομα που εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις και επιδόματα. Αναφερόμενος στις εν λόγω υποθέσεις, επιμένει ότι όλες οι υποθέσεις θα σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και θα επιστραφούν όσα χρήματα έχουν καταβληθεί. Για τις εκλογές θεωρεί ότι τελικά οι πολίτες θα ψηφίσουν με ψυχραιμία και ωριμότητα «όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη», ενώ για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου τονίζει ότι «κανένα πρόσωπο δεν είναι πάνω από τους θεσμούς».

Κύριε Μπόλαρη, το ΠΑΣΟΚ σήμερα μιλάει για διορθωτικά μέτρα και καλεί τους φίλους και οπαδούς του να το ξαναψηφίσουν. Γιατί να το πράξουν, ιδίως τώρα που... λεφτά δεν υπάρχουν;
Υπάρχουν ο φυσικός πλούτος και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Είναι το πρωτογενές υλικό για να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Οι πολίτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους σε αυτούς που στις δύσκολες περιστάσεις που δημιούργησε η διόγκωση του δημόσιου χρέους επέλεξαν να μπουν στη μάχη και να ματώσουν. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς όσους στην κρίσιμη στιγμή παρέμεναν προκλητικά αδρανείς και περιορίζονταν στην ασφάλεια ενός καταγγελτικού λόγου, επενδύοντας την πολιτική τους ύπαρξη στη χρεοκοπία της χώρας. Μόνο έτσι θα δώσουμε προοπτική ελπίδας και θα προχωρήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινήσαμε.

Ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές, η ΝΔ, τα κόμματα της αριστεράς ή ο κακός εαυτός του ΠΑΣΟΚ;
Αναμφίβολα, το διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο πάνω στο οποίο δομήθηκε η μεταπολεμική πορεία της χώρας. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που επιδιώκει να μετατρέψει τη λαϊκή δυσφορία όχι σε πολιτική κρίση αλλά σε δημιουργική πρόσκληση για αλλαγή του αναπτυξιακού μας προτύπου. Αντίπαλός μας είναι η ανεύθυνη στάση εμπρός στα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει την αυτοδυναμία, τι πρέπει να γίνει; Να προχωρήσουμε εκ νέου σε εκλογές ή να υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, με πλήρη αίσθηση της κρισιμότητας των επικείμενων εκλογών, τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα είναι πρωθυπουργός, όπως διακαώς επιθυμεί ο αρχηγός της ΝΔ. Το κρίσιμο είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα υποδείξει το εκλογικό σώμα. Επιθυμεί μια δημιουργική πρόταση και σαφή εντολή για διαρθρωτικές αλλαγές ή θα ενδώσει στον πειρασμό της ανεύθυνης και επικίνδυνης παροχολογίας; Προσδοκώ πως ο λαός θα επιλέξει με ψυχραιμία και ωριμότητα όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετατρέψουν την οργή και την απογοήτευση σε προοπτική ελπίδας.

Τα κόμματα εξουσίας μιλούν εδώ και δεκαετίες για κάθαρση και διαφάνεια. Ούτε κάθαρση ούτε διαφάνεια είδαμε. Η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι η αρχή ή μια τουφεκιά στον προεκλογικό αέρα;
Αναφερθήκατε σε μια περίπτωση από αυτές που απασχόλησαν τον πολιτικό κόσμο με εμφανή τα χαρακτηριστικά του παρωχημένου μοντέλου διοίκησης και ανάπτυξης της χώρας. Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων εργαστήκαμε, χωρίς υστερόβουλες πρακτικές, να διεκπεραιώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα την εντολή διερεύνησης του σκανδάλου. Είχα την τιμή, ως πρόεδρος της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, να συμβάλω στην αποκάλυψη στοιχείων που αξιοποιήθηκαν από τη δικαιοσύνη στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού  Άμυνας και των προσώπων που εμπλέκονται. Αν είχαμε αξιοποιήσει με τον ίδιο τρόπο και τα στοιχεία της υπόθεσης Βατοπεδίου, θα είχαμε αποδείξει και εκεί έμπρακτα τη βούληση του πολιτικού κόσμου για να πρυτανεύσει η χωρίς εξαιρέσεις απόδοση ευθυνών σε όσους παρανόμησαν. Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή η Νέα Δημοκρατία προτίμησε την παραγραφή με την προσφυγή στις κάλπες το 2007. Το μήνυμα όμως που αναδείξαμε με το πόρισμα της υπόθεσης των υποβρυχίων ήταν κατηγορηματικό: Κανένα πρόσωπο δεν είναι πάνω από τους θεσμούς. Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των ευθυνών που προκύπτουν.

Ως υφυπουργός Υγείας έχετε να επιδείξετε έργο και αντιμετωπίσατε σημαντικά ζητήματα, όπως οι αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού και η παράνομη είσπραξη επιδομάτων. Όμως πολλοί ρωτούν ποιοι έδωσαν έγκριση γι’ αυτές τις παρανομίες και πόσοι από αυτούς βρίσκονται ενώπιον του εισαγγελέα.
Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών ιδρυμάτων ανέδειξε πρακτικές και νοοτροπίες που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς και κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος από παρανομίες. Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται υπάλληλοι, γιατροί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Τόνισα κατ’ επανάληψη ότι όλες οι υποθέσεις που στοιχειοθετούν παράνομες πράξεις θα σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και θα επιστραφούν όσα χρήματα έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως. Με την ταυτοποίηση των στοιχείων έχουν μειωθεί κατά 27.000 άτομα περίπου οι εγγραφές των δικαιούχων, ποσό που αναλογεί σε 110.000.000 ευρώ, ενώ με τη σύγκριση των στοιχείων αναδεικνύονται οι νησίδες διαφθοράς και συναλλαγής. Για όσες καταγγελίες υπάρχουν στοιχεία παρανομίας (όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου) διενεργείται ήδη έρευνα από το Σώμα Ελεγκτών Υγείας και τα πορίσματα θα σταλούν στην εισαγγελία. Επεξεργαστήκαμε τη θέσπιση του ειδικού ελεγκτικού γραφείου που θα μεταβιβάζει τα πορίσματα ελέγχου στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για άσκηση διώξεων σε βάρος εμπλεκομένων υπαλλήλων και ιατρών. Πρόκειται για όργανο που θα αξιοποιεί τα πορίσματα που προκύπτουν για κακοδιαχείριση ή παράνομη διάθεση κονδυλίων για δαπάνες υγείας και πρόνοια. Θα επιβλέπει επίσης την είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Η σχετική διάταξη δεν ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρία της Βουλής κατ’ απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα επανέρθουμε γιατί βασική αρχή της πολιτικής που ασκήσαμε στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η εξυγίανση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

 http://www.makthes.gr/news/politics/87488/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου