Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το έργο της προανακριτικής επιτροπής Μπόλαρη (Μάϊος-Ιούνιος 2011) γιά τα υποβρύχια

Εργασίες προανακριτικής επιτροπής γιά τα υποβρύχια

Τα σημερινά στοιχεία για τις συμβάσεις των υποβρυχίων συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου Τύπου κας Φώφης Γεννηματά στη λασπολογία της ΝΔ που με αήθεις χαρακτηρισμούς και επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πολιτική αμνησία επιτέθηκε με αφρομή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. «Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις.

Το θέμα είναι ότι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών. Αν το 2005 υπήρχαν στη διάθεση της Δικαιοσύνης και της Βουλής τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα, η στάση όλων μας θα ήταν από τότε διαφορετική σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Τα σημερινά, όμως, στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων. (Πρόεδρος της Επιτροπής ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης).

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί, κατά τρόπο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, να ταυτίσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια με την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010 για την διάσωση των ναυπηγείων και των χρημάτων που έδωσε ο ελληνικός λαός, χωρίς να έχει παραλάβει ώς τότε ούτε ένα υποβρύχιο.

Από τα χρήματα αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος, 730 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Θα έπρεπε δε, να θυμάται η ηγεσία της ΝΔ ότι το 2010 δεν υπεγράφη σύμβαση, αλλά ψηφίστηκε με ευρυτάτη πλειοψηφία και πρωτοφανείς όρους διαφάνειας νόμος του κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ως τότε στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Οι δε αντιρρήσεις της ΝΔ ήταν εστιασμένες μόνο στον τύπο των δύο νέων υποβρυχίων με ρητή δήλωση ότι δεν θέτει κανένα θέμα διαφάνειας. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει.

Προκύπτει όμως από τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ και μείζον ζήτημα ως προς τη λειτουργία της παρούσας Κυβέρνησης, καθώς η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει υλοποιήσει συνειδητά από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα τον ισχύοντα νόμο του κράτους για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια.

Ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται έτσι να εκτελεί κομματικές εντολές που παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους τα ποσά που έχει καταβάλει μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο, τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό συνιστά εξαιρετικής σημασίας θεσμικό ζήτημα για το οποίο πρέπει προφανώς να επιληφθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αβραμόπουλος.
Φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Άμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου