Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Το Αυτοκέφαλο της Σλαβο-‘Μακεδονικής’ Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι στο χέρι της Ελληνικής και της Σερβικής εκκλησίας»

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Αναρτήθηκε από mikres-ekdoseis |


Απρίλιος 30, 2012.

Μοναστήρι, Πελαγονία, ΠΓΔΜ

Το θέμα  της αυτοαποκαλούμενης  «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» των Σκοπίων για την αναγνώρισή της ως αυτοκέφαλης εκκλησίας, βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής και της Σερβικής Εκκλησίας.

Την παραπάνω διατύπωση έκανε ο Μητροπολίτης Πέτρος (Πρεσπών, Πελαγονίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας) και σύμφωνα με την άποψή του το θέμα είναι πολιτικό.

«Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας από την Ελλάδα, αντανακλά την επίλυση του ζητήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του κράτους των Σκοπίων», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πέτρος.

«Καθ’ όλη τη δεκαετία του ΄90 του εικοστού αιώνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν έτοιμο να επιλύσει το ζήτημά μας, αλλά όλη η διαδικασία αυτή αποκλείστηκε τόσο για το όνομα της Εκκλησίας μας όσο και για το όνομα της χώρας μας.
»Σε αυτό έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη μεταξύ της  εκκλησίας μας και των εκκλησιών στην ελληνική περιφέρεια και ως ελληνική περιφέρεια εννοούμε εκείνη όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα όπως στις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης,  της Αλεξάνδρειας,  της Κύπρου, επειδή έχουν την ίδια πολιτική στην αντιμετώπιση του ζητήματός μας γιατί πρόκειται για εκκλησίες που έχουν ελληνική ιθαγένεια.

» Ετσι γνωρίζουμε  ότι αν δεν υπήρχε η διαμάχη για το όνομα της χώρας και της εκκλησίας- σύμφωνα με δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί», δήλωσε ο Μητροπολίτης  Πέτρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα της «Αυτοκεφάλου» Εκκλησίας των Σκοπίων  που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Εκκλησία», παρατηρήθηκε στην δεκαετία του 1990, από τη σκοπιά της ενδεχόμενης συνομοσπονδίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβίας και Μαυροβουνίου) και των Σκοπίων, αλλά επειδή δεν οδήγησε σε συνομοσπονδία των τριών αυτών μερών το ζήτημα παρέμεινε άλυτο.

«Το θέμα αυτό δεν λύθηκε, αν και είχαμε υιοθετήσει κοινές θέσεις για αυτό από το 1992, σε συνεδρίαση των δύο Εκκλησιών για τη λατρεία και τους επισκόπους των δύο Εκκλησιών- (της Σερβίας και του Σλαβικού κράτους των Σκοπίων). Ήταν τότε η εποχή που είχε συζητηθεί η δημιουργία συνομοσπονδίας μεταξύ των Σκοπίων και της Γιουγκοσλαβίας, η σερβική πλευρά εγκατέλειψε τη θέση της και αποδέχθηκε τις δύο επιτροπές.  

Έτσι η σερβική πλευρά αποδέχθηκε τη θέση αυτή η Σερβική όμως Εκκλησία απέρριψε τη θέση (για το διαχωρισμό της Εκκλησίας) για λόγους πολιτικούς», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πέτρος.
--
Агенция "Фокус"
http://www.echedoros-a.gr/2012/04/blog-post_2023.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου