Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ν. Χρυσόγελος: Η Δημοκρατία θέλει φωνή, όχι ψιθύρους

Με αφορμή την "φιλική" συζήτηση Κασιδιάρη - Μπαλτάκου
"Σήμερα δόθηκε στην δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι «κύριοι» Μπαλτάκος και Κασιδιάρης σε μια «φιλική» συζήτηση με παρασκήνιο ιερές εικόνες. Αυτή και μόνο η εικόνα μας κάνει να ανατριχιάζουμε. Και  για το φιλικό ύφος μεταξύ τους αλλά και για τα όσα λένε. Πώς είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης να τα λέει "φιλικά" με κάποιον που έχει κατηγορηθεί για νεοναζιστική πρακτική και ιδέες, το κόμμα του οποίου αντιμετωπίζεται από την δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση; Πώς είναι δυνατόν να συζητάει μαζί του θέματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της ίδιας της ποινικής υπόθεσης; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολύσει αμέσως τον κ Μπαλτάκο. Αυτό δεν αρκεί όμως. Πλέον πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στην λειτουργία του δημοκρατικού και πολιτικού συστήματος ώστε να έχουμε πράγματι κράτος δικαίου, ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία, προστασία της δημοκρατίας από τις παρεμβάσεις των κομματαρχών αλλά και τις απειλές των εχθρών της", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και  του νέου πολιτικού φορέα "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία"
"Ο κυνισμός του κ. Μπαλτάκου μπορεί να προκαλεί σε κάποιους έκπληξη, όπως και τα όσα λέει απευθυνόμενος σε κάποιον που βαρύνεται με κατηγορίες που σχετίζονται με τον μισό ποινικό κώδικα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Και οι πολίτες οφείλουν να υπερασπιστούν την δημοκρατία και να την διευρύνουν, όχι να την αφήσουν στα νύχια τυχοδιωχτών, νεοναζί και εγκληματιών. Η δημοκρατία δεν είναι ένα παγιωμένο σύστημα, αλλά μπορεί να ευτελιστεί ή να αναβαθμιστεί ανάλογα με την κουλτούρα που επικρατεί στην κοινωνία καθώς και την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η οργή μπορεί να τυφλώσει και οι βιαστές της δημοκρατίας να θεωρηθούν ήρωες και τσάμπα μάγκες.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν περίσσευε. Αντιθέτως, αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ακόμα και την περίοδο που δεν είχαμε χούντα ή εμφύλιο. Σήμερα οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι η πολύ δημοκρατία μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Αλλά συνέβη ακριβώς το ανάποδο. Η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση των αποφάσεων είχε υποκατασταθεί από το πελατειακό και κομματικό σύστημα  για πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία, να μην έχουμε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Ο κ. Μπαλτάκος, ως καλός γνώστης των καταστάσεων το επιβεβαιώνει.

Πολλοί είναι οι εχθροί της δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων και τύποι σαν τον Η. Κασιδιάρη.  Που πολύ προκλητικά προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν το κόμμα του έχει αποδείξει ότι μισεί την  δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως προκύπτει από το βίντεο, είναι έκδηλη η κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κι αποδεικνύεται αγαστή συνεργασία των δύο κομμάτων,  Ν. Δ. και Χρυσής Αυγής,  άγνωστο σε πόσα «θέματα»,  αν κρίνουμε από την άνεση τον ομιλούντων που παραπέμπει περισσότερο σε εσωκομματική συζήτηση. Επιβεβαιώνονται, όμως, και οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ανέχθηκε για πολύ καιρό τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, τις εγκληματικές πράξεις, στο όνομα μικρο-κομματικών υπολογισμών.  

Τα ερωτήματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Θέλουμε μια κυβέρνηση, που μάλιστα έχει σήμερα και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να παίζει παιχνίδια με το δήθεν «αντισυστημικό» νεοναζιστικό κόμμα; Θέλουμε κι άλλη επιβεβαίωση για τις πολλαπλές ευθύνες σε σχέση με όσους άφησαν να οπλιστεί το χέρι που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και άγνωστο αριθμό άλλων συνανθρώπων μας; Θέλουμε μια κυβέρνηση που "αξιοποιεί" τα «τάγματα εφόδου» άλλοτε κλείνοντας τα μάτια και άλλοτε χρησιμοποιώντας τα ως φόβητρο, εξοικειώνοντας την κοινωνία με την βία και το μίσος;   

Εμείς λέμε όχι. Οι πολίτες χρειάζεται να αφυπνιστούν και να υπερασπιστούν την δημοκρατία ως ένα εργαλείο που μας βοηθάει να ζούμε καλύτερα και να επιλύουμε με διάλογο τα προβλήματά μας. Δεν χρειαζόμαστε αυταρχικά καθεστώτα, δεν χρειαζόμαστε πολιτικές που θα είναι εργαλείο χειραγώγησης, δεν θέλουμε μια δημοκρατία ψιθύρων και παιχνιδιών που παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες".

Ανοχή τέλος, εμπρός για μια πραγματική αλλαγή. Χρειάζεται να υψώσουμε την φωνή μας για την δημοκρατία, πρέπει η δημοκρατία να βγει πιο ισχυρή από την κρίση.  
Για περισσότερες πληροφορίες:
τηλ: 210 3223867, e-mail: info@prasinoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου