Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ποιους αλήθεια εξυπηρετούσε η επίμαχη Τροπολογία 18 ημέρες πριν τις εκλογές;

τηλεοπτικό φίμωτρο

Οι τροποποιήσεις στους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών εν μέσω της προεκλογικής περιόδου υποβαθμίζουν την δημοκρατική και θεσμική λειτουργία της χώρας και οδηγούν στην απαξίωση των πολιτικών θεσμών, των κομμάτων και των πολιτικών ως πρόσωπα.

Η πλήρης άρση του περιορισμού των τηλεοπτικών εμφανίσεων σε υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, η οποία προτάθηκε μόλις είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, παραβιάζει κάθε έννοια πολιτικής ηθικής και δημιουργεί ερωτήματα για το σεβασμό της κυβέρνησης για την εκλογική διαδικασία. Η υπερπροβολή υποψηφίων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα συμφέροντα είναι πάνω από διατάξεις που προέκυψαν μετά από διαβούλευση και νομοθετική διαδικασία στη Βουλή.

Το ΕΣΡ εξέδωσε οδηγία προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες όλων των συνδυασμών υποψηφίων τηρώντας τους κανόνες της αντικειμενικότητας και της ίσης κατανομής του χρόνου παρουσίασης. Ωστόσο, η οδηγία ωχρειά μπροστά στην αιτιολογία της μικρής διάρκειας της προεκλογικής περιόδου και του περιορισμού των εκλογικών δαπανών που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία πληροφόρησης των πολιτών, όπως αυτή διατυπώθηκε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Όμως είναι ολοφάνερο το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης όταν με fast-track κοινοβουλευτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστρατηγήσει εκλογικούς κανόνες που θεσπίστηκαν για την διασφάλιση της ισορροπίας στην προβολή στα μέσα ενημέρωσης και την αποτροπή στη διακίνηση μαύρου χρήματος μεταξύ υποψηφίων και καναλιών. Δυστυχώς, σήμερα συζητούμε και επιχειρηματολογούμε για το αυτονόητο απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να γίνουν βήματα προς τα πίσω, αφού οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν για να υπάρχει δυνατότητα υποψηφιότητας για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν την οικονομική δύναμη ή των εύνοια των μέσων ενημέρωσης.

Επιπλέον, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί οι δηλώσεις κατάρτισης των συνδυασμών στα Πρωτοδικεία, κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση και στα προσόντα εκλογιμότητας των υποψηφίων, καθώς προωθήθηκε η εγγραφή τους στα δημοτολόγια δήμου του συνόλου της περιφέρειας στην οποία εκτίθενται ως υποψήφιοι και όχι της εκλογικής περιφέρειας, όπως προβλέπεται από το Νόμο 3852/2010. Προς τι αυτό το άγχος, τη στιγμή που η σχετική εγκύκλιος 13 του Υπουργείου Εσωτερικών προέβλεπε την δυνατότητα άμεσης μεταδημότευσης των υποψηφίων, μέχρι και την προηγούμενη της κατάθεσης των συνδυασμών, μέσω των Δήμων ή ακόμη και μέσω των ΚΕΠ; Μήπως τα ψηφοδέλτια κάποιων κινήθηκαν σε βαρομετρικό χαμηλό και σπεύσαμε να θεραπεύσουμε ατέλειες μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών στις 3 Μαΐου;
bolaris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου