Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με απέπεμψε - φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης»

«Συμπαγές τουρκικό πράγμα η μειονότητα» λέει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ


Συνέχεια στην υπόθεση της αποπομπής της από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την Τρίτη του Πάσχα η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, γεγονός που αυξάνει τις αναταράξεις στην Κουμουνδούρου σχετικά με το θέμα. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η μέχρι και χθες υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ουδέποτε παραιτήθηκα, ναι, με απέπεμψαν».

Η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν αποσύρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα. Το όνομά της στην ευρωλίστα αντικαταστάθηκε από αυτό του Μεστάν Οζμάν Ουμίζ. 

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είπε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και τής ανακοίνωσε την απόσυρσή της υποψηφιότητάς της, χωρίς να τής εξηγηθεί ο λόγος. 

«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η ίδια μάλιστα κατήγγειλε: «Πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής.» 

«Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» προσέθεσε.

Η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. 

«Συμπαγές τουρκικό πράγμα η μειονότητα» λέει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Δημήτρη Χριστόπουλου, υποψήφιου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε συνέντευξή του σχολίασε για τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα»! 

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τόνισε πως δεν θα μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν και τέθηκε κατά των εθνικισμών «τουρκικών αλλά και ελληνικών».

Σε συνέντευξή του στο XanthiPress.gr ο Χριστόπουλος είπε πως ο ίδιος εργάστηκε για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν και ακολούθως ισχυρίστηκε πως «από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών". Με το "γένος" δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον».

Τι είπε ο Νίκος Παπάς
Προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου αναφορικά με την υπόθεση της Σουλεϊμάν, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παπάς δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Παππάς είπε ότι «η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή» και προσέθεσε πως θα συνιστούσε και στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικοί για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα. 

«Είναι έτοιμοι να μας βρίσουν παντός καιρού» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είπε μάλιστα ότι είναι γνωστό και έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

«Οι ίδιοι κύριοι οι οποίοι ανέξοδα -όπως ο κ. Γεωργιάδης- έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί πολιτική τουρκικού προξενείου είναι εκείνοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την συγκεκριμένη υποψηφιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Λάκη Λαζόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο δήλωσε ότι θα ήταν θετική. «Έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως τοποθετείται ο ίδιος ...» τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν δίνουν πολιτικά μηνύματα.

Η αποπομπή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε ασχολίαστη από τον πολιτικό κόσμο. 

Χαρακτηριστικότερη ίσως όλων είναι η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου στον ΒΗΜΑ FM ότι με την απομάκρυνσή της από την ευρωλίστα, ο ΣΥΡΙΖΑ «κηρύσσει πίστη» στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και «έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενά στον Ερντογάν και κηρύσσει πίστη στα θέσφατα του προξενείου... Την αντικατέστησε με έναν νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ, κοντινό συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και έχει άριστες σχέσεις με το προξενείο» είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Τα σχόλια της ΝΔ

«Η υπόθεση με τον αποκλεισμό της κ. Σαμπιχά, αποτελεί σοβαρό θέμα μετά και τα όσα έχει καταγγείλει για την καταπίεση που δέχονται οι πομάκοι από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής. Το άλλο με τον Λαζόπουλο είναι φαιδρό» δήλωσε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε: «Μού κάνει εντύπωση πώς ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη η Συνθήκη Λωζάνης προβλέπει ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητας, δηλαδή θρησκευτική και στην Τουρκία ελληνική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου