Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μάχες και νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Αρχές εμφυλίου ζει η χώρα


Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.
oukranoi stratiotes
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών, που άλλες πηγές ανεβάζουν ακόμα και στους 11.
Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την ανατολική Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Στην ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση συμμετέχουν άρματα μάχης, ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Αντιδράσεις από τη Ρωσία
Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο εξαπέλυσε μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει πολλά κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο για το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Πιο ενεργή εμπλοκή ζητούν από το Κρεμλίνο οι Ρώσοι
Πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης μεθαύριο κατά την οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ζητούν μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μια πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, εξήγησε ο εκπρόσωπος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι από τα 1,5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, πολλά προέρχονται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας. Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας, που πρόσφατα προσαρτήθηκε στη ρωσική Ομοσπονδία, επίσης απηύθυναν ερωτήματα προς τον πρόεδρο.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πως θα λάβουν την ρωσική υπηκοότητα, πώς θα μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα κατά τα οποία ζητούνται εξηγήσεις για τη ρωσική στάση (στην ουκρανική κρίση)» σημείωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απαντήσει μεθαύριο στις ερωτήσεις των Ρώσων πολιτών κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης τηλεοπτικής εκπομπής, που αποτελεί παράδοση, με φόντο την ουκρανική κρίση και τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις χώρες της Δύσης.
Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις εξεγέρσεις των φιλορώσων στα ανατολικά της Ουκρανίας και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει στείλει μαχητές. Την κατηγορία αυτή χαρακτήρισε «παράλογη» ο Πεσκόφ.
Ο δείκτης RTS του χρηματιστηρίου της Ρωσίας (όπου οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ) σημείωσε πτώση 3% και πλέον σήμερα, μετά τη μετάδοση πληροφοριών για το ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
http://www.matrix24.gr/2014/04/%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου