Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Θα πέσουν κορμιά στην Κεντρική Μακεδονία!



Η μάχη για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας θα είναι όπως όλα μαρτυρούν, σκληρή και αδυσώπητη.
Δύο μήνες πριν από τις εκλογές και το τοπίο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, παραμένει εξαιρετικά θολό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να διατηρεί κάποιο μικρό προβάδισμα, ωστόσο τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχει θετική έκβαση ο αγώνας που δίνει. Το ψηφοδέλτιο που μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει, είναι, με κάποιες εξαιρέσεις, αδύναμο. Οι δε άσπονδοι φίλοι του το χαρακτηρίζουν "άχρωμο και άοσμο". Το πιο σημαντικό, ίσως, μειονέκτημα του "γαλάζιου αντάρτη" είναι ότι στο δεύτερο γύρο κινδυνεύει να μείνει μονάχος του μιας και στον ορίζοντα δεν υπάρχουν γι΄ αυτόν σημαντικοί "σύμμαχοι". Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όχι η σημερινή ηγεσία του, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα τον στηρίξει, ούτε στον πρώτο γύρο, ούτε στον δεύτερο γύρο. Εξάλλου, ποιος οπαδός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεχάσει την "ανοησία" (σ.σ. έτσι την είχε χαρακτηρίσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ), του Απ.Τζιτζικώστα, ο οποίος παραμονές της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, το 2012, κι ενώ είχε προσκαλέσει στην παρέλαση τους φασίστες της ΧΑ, είχε πει ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν είναι στο δεύτερο γύρο η Δέσποινα Χαραλμαπίδου, δεν πρόκειται φυσικά να τον στηρίξει. Το ίδιο βέβαια προβλέπεται να πράξει και η ΔΗΜΑΡ που στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη. Το μόνο που του απομένει είναι να τον στηρίξουν οι ΑΝΕΛ του Καμμένου και ενδεχομένως οι φασίστες χρυσαυγίτες, αλλά με αυτούς εκλογές δεν κερδίζονται…
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Από την άλλη ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης, δείχνει αφενός να μην μπορεί να καλύψει, γρήγορα, την απόσταση που τον χωρίζει από τον Απ. Τζιτζικώστα και αφετέρου να έχει έλλειμμα προγραμματικού λόγου. Καλές οι συζητήσεις στις γειτονιές και τα καφενεία για το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, αλλά οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας θέλουν να μάθουν - ή δυνατόν πριν από τις εκλογές - το πρόγραμμά του και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές του για τα προβλήματα της περιφέρειας. Στη ΝΔ , αλλά και στο επιτελείο του κόουτς, πιστεύουν, παρά τα οργανωτικά κενά, πως μπορεί ο Ιωαννίδης να καλύψει το χαμένο έδαφος, που τον χωρίζει από τον έτερο γαλάζιο υποψήφιο, ενώ εκτιμούν πως "υπάρχει πολύς χρόνος" μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Μάλιστα κάποιοι αισιόδοξοι - μεταξύ αυτών και ο Γ. Ιωαννίδης - της ομάδας του πιστεύουν πως ο συνδυασμός τους θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν και κάποιοι απαισιόδοξοι μέσα στη ΝΔ, που βλέποντας με τι όρους διεξάγεται η προεκλογική μάχη, λένε πως ο Ιωαννίδης μπορεί να μείνει εκτός δεύτερου γύρου και στο τέλος να περάσουν Τζιτζικώστας και Μπόλαρης. Στο Μαξίμου πάντως ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν ένα τέτοιο (εφιαλτικό) σενάριο. Γνωρίζοντας μάλιστα αυτές τις δυσκολίες, ετοιμάζονται να ρίξουν, τις επόμενες ημέρες, όλα τα "μεγάλα όπλα" στη μάχη.
Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ αλλά ανεβαίνει συνεχώς..
Ο Μάρκος Μπόλαρης, μπορεί να μπήκε τελευταίος στην εκλογική μάχη, αλλά μόνο τελευταίος δεν θα είναι. Ήδη τα πρώτα γκάλοπ τον εμφανίζουν να καταλαμβάνει με άνεση την τρίτη θέση, προσπερνώντας την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, και με διαρκώς ανοδικές τάσεις. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, με τον ήρεμο λόγο και το χαμηλό προφίλ του αναμένεται, σύμφωνα με πολλούς, να είναι η ευχάριστη έκπληξη αυτών των εκλογών στην Κ. Μακεδονία. Ο ίδιος ως βέρος Μακεδόνας (σ.σ. εκλέγεται επί πολλά χρόνια βουλευτής στις Σέρρες), γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιφέρειας και μην ξεχνάμε πως για ελάχιστο ποσοστό δεν κατάφερε το 2010 να εκλεγεί περιφερειάρχης, έχοντας απέναντί του τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και το πανίσχυρο, τότε, σύστημά του. Μεγάλο πλεονέκτημα για τον Μάρκο Μπόλαρη θεωρείται το γεγονός ότι στο πρόσωπο του μπορούν να εκφραστούν όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Μ. Μπόλαρης, (στηρίζεται επίσημα από τη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις), στην περίπτωση που μπει στο δεύτερο γύρο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός του.
Τέλος, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου και ήδη στη Κουμουνδούρου τη θεωρούν "χαμένη μάχη", αυτή της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

kentrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου