Διάταγμα Πούτιν για την αποκατάσταση των θυμάτων του σταλινισμού στην Κριμαία
22 Απριλίου 2014
Διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες όπως οιΑρμένιοι και οι Ελληνες που είχαν υποφέρει ή και εκτοπιστεί επί Στάλιν υπέγραψε ο ρώσος πρόσεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προεδρικού Συμβουλίου για την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων και τη δημογραφική πολιτική, υπέγραψε διάταγμα για την αποκατάσταση όλων των μειονοτήτων της Κριμαίας - Ελλήνων, Τατάρων, Αρμενίων- ολους όσους είχε κυνηγήσει με βαναυσότητα το καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχω υπογράψει διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν.
Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την τραγική περίοδο είχαν εκτελεστεί περίπου 20.000 Ελληνες από όλη την ΕΣΣΔ, ενώ πάρα πολλοί εκδιώχθηκαν εξόριστοι στη Σιβηρία. Το 1944 εκτοπίστηκαν στην Κεντρική Ασία μαζί με τους Βουλγάρους, τους Αρμενίους και τους Τατάρους 28.000 Ελληνες της Κριμαίας. Σήμερα τουλάχιστον 100.000 Ελληνες εξακολουθούν να ζουν στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, στο διάταγμα προβλέπονται μέτρα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των περιοχών, οι οποίες κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα την συνεχή κοινωνική και οικονομική υποβάθμισή τους.
Στο κείμενο του προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται πως η απόφαση κρίθηκε αναγκαία «για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και την εξάλειψη των επιπτώσεων της παράνομης απέλασης και της παραβίασης των δικαιωμάτων των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Τατάρων, των Βούλγαρων και των Γερμανών από το έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».
Επιπλέον η ρωσική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόγραμμα προώθησης της δημιουργίας και της ανάπτυξης εθνικών και πολιτιστικών σχέσεων με φορείς και οργανισμούς των λαών αυτών: «Οι πολίτες της Ρωσίας στην Κριμαία θα έχουν δυνατότητα να λάβουν γενική εκπαίδευση στην Αρμενική, τη Βουλγαρική, την Ελληνική, την Ταταρική και τη Γερμανική γλώσσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου