Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τρεις πρώην καγκελάριοι υπέρ Πούτιν

TA NEA 

Ο Σρέντερ επέκρινε την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, ενώ Κολ και Σμιτ τόνισαν την ανάγκη για διάλογο

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2014 08:00 |
Πορτρέτα των προκατόχων τής Ανγκελα Μέρκελ, στη βερολινέζικη παμπ KanzlerEck (φωτογραφία αρχείου). Από αριστερά: Χέλμουτ Σμιτ, Χέλμουτ Κολ, Γκέρχαρτ Σρέντερ. Οι αναλυτές αναμένουν πλέον τη στάση της καγκελαρίου απέναντι στον Πούτιν
Τρεις πρώην καγκελάριοι υπέρ Πούτιν
Η κρίση στην Ουκρανία κυριαρχεί στη γερμανική πολιτική ζωή καθώς τρεις πρώην καγκελάριοι έσπευσαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη σχέση του Βερολίνου με τη Μόσχα - επικρίνοντας τη στάση της Δύσης απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Γκέρχαρτ Σρέντερ, ο Σοσιαλδημοκράτης προκάτοχος της Ανγκελα Μέρκελ, δέχθηκε επιθέσεις επειδή μίλησε υπέρ της στάσης του Κρεμλίνου και κατά της γερμανικής κυβέρνησης - κανείς δεν ξεχνά, βέβαια, ότι είναι πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο της Gazprom στη Γερμανία, με ετήσιο μισθό 250.000 ευρώ.
Ο 69χρονος πολιτικός που παρέμεινε στην καγκελαρία από το 1998 έως το 2005 επέκρινε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», καθώς και τη στάση της Δύσης να πιέσει την Ουκρανία να διαλέξει μεταξύ καλών σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, από τη μια, και της Ρωσίας από την άλλη. «Με δεδομένες τις πολιτισμικές διαφορές μέσα στην ίδια την Ουκρανία δεν πιστεύω ότι αυτή η αναγκαστική επιλογή ήταν η σωστή συνταγή» δήλωσε. Διαφώνησε επίσης με την αποπομπή της Ρωσίας από το G8, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα του Κρεμλίνου που συνέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999 - στην οποία ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει ως καγκελάριος εκείνη την εποχή. «Στείλαμε τα αεροπλάνα μας στη Σερβία και μαζί με το ΝΑΤΟ ρίξαμε βόμβες σε ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε. «Γι' αυτό είμαι προσεκτικός και δεν κουνάω εύκολα σε κάποιον το δάχτυλο».
Οι οικονομικοί δεσμοί του Βερολίνου με τη Μόσχα είναι πολύ ισχυροί. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και γι' αυτό αντιμετωπίζει πολύ πιο προσεκτικά τη Μόσχα από ό,τι οι ΗΠΑ ή η Βρετανία. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη μεταφέρεται με αγωγούς που περνούν μέσα από την Ουκρανία. Ο νέος αγωγός Nord Stream - στο ΔΣ της διαχειρίστριας εταιρείας του ανέλαβε την προεδρία ο Σρέντερ μόλις τρεις μήνες αφότου εγκατέλειψε την καγκελαρία - που περνά κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, παρακάμπτει την Ουκρανία. Ωστόσο οι δεσμοί του Σρέντερ με τον Πούτιν είναι ακόμα στενότεροι. Ο πρώην καγκελάριος λέει ότι κατανοεί τον ηγέτη του Κρεμλίνου που μιλά γερμανικά και κάποτε εμφανίσθηκε έξω από το σπίτι του Σρέντερ στο Αννόβερο μαζί με μια ρωσική χορωδία για να του τραγουδήσουν «Χρόνια πολλά».
«Νομίζω ότι ξέρω τις αντιδράσεις του» σχολίασε. «Θεωρώ ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει ισχυρή τη Ρωσία και την οικονομία της. Πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οι ΗΠΑ. Ως κάποιος που γνωρίζει την Ιστορία καλά, φοβάται ότι θα περικυκλωθεί από μη φιλικά κράτη».

ΣΜΙΤ ΚΑΙ ΚΟΛ. Ο Σρέντερ όμως δεν είναι ο μοναδικός πρώην καγκελάριος που επικρίνει τη Δύση. Τόσο ο Χέλμουτ Σμιτ όσο και ο Χέλμουτ Κολ εκφράζουν αντιρρήσεις για την αντιμετώπιση του Πούτιν και της Ρωσίας. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σμιτ αποκάλεσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «βλακώδεις» και τη σκληρή στάση εναντίον του Πούτιν «λανθασμένη». «Θα ήταν καλύτερα, για το συμφέρον της ειρήνης, να καθήσουμε και να μιλήσουμε αντί να απειλούμε με κυρώσεις» είπε σε συνέντευξή του στην «Die Zeit» και πρόσθεσε: «Εχω τις αμφιβολίες μου αν η προσάρτηση της Κριμαίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, στην επέμβαση στη Λιβύη η Δύση υπερέβη κατά πολύ την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ιστορική εξέλιξη στην Κριμαία είναι πιο σημαντική από το διεθνές δίκαιο. Η συμπεριφορά του Πούτιν είναι κατανοητή. Η νευρικότητα της Δύσης προκαλεί εκνευρισμό στη Ρωσία. Οι περισσότερες συγκρούσεις - θυμηθείτε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο - δεν είχαν προγραμματιστεί». Ο 92χρονος πολιτικός δήλωσε ότι σήμερα θα ήταν αδιανόητη μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. «Ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι μικρός αλλά όχι μηδενικός» ανέφερε, υπερασπίζοντας τον Πούτιν και λέγοντας ότι όποιος και αν βρισκόταν στη θέση του θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά την Κριμαία. Θεωρεί λοιπόν τον Πούτιν νέο τσάρο; «Οχι, δεν θα το έλεγα» απαντά ο Σμιτ. «Η επανένωση των ρωσικών εδαφών είναι ένας τρόπος να καλυφθεί ο ρωσικός ιμπεριαλισμός. Αλλά βέβαια ο Πούτιν αισθάνεται και κληρονόμος του Μεγάλου Πέτρου, των Ρομανόφ και του Λένιν». Ο Χριστιανοδημοκράτης Κολ είπε στην εφημερίδα «Μπιλντ»: «Δεν αντιμετωπίστηκε έξυπνα η αναταραχή στην Ουκρανία. Επίσης υπήρξε έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους ρώσους γειτόνους μας και ιδιαίτερα στον πρόεδρο Πούτιν».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΧΟΛΙΩΝ. Για αυτά τα σχόλια δεν προκλήθηκε ο πόλεμος δηλώσεων που ξεσηκώθηκε για τον Σρέντερ. «Ο Σρέντερ εξαπλώνει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για έναν πληρωμένο εκπρόσωπο της Ρωσίας» σχολίασε ο Μανουέλ Σαραζίν, που εκπροσωπεί τους Πράσινους στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. Το τηλεοπτικό δίκτυο ARD φιλοξένησε ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Οι περίεργες δραστηριότητες του πρώην καγκελαρίου εκ μέρους του Πούτιν», στο οποίο αναφέρθηκε ότι ο Σρέντερ έλαβε μέρος σε μια μυστική συνάντηση στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο στις 4 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι είναι δικαίωμά του να εισβάλει στην Ουκρανία. Το γραφείο του Σρέντερ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου