Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Ο περιφερειάρχης δεν είναι πασάς διορισμένος από το ντοβλέτι»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης προανήγγειλε μιλώντας στη F.S. την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να διεκδικεί και να έχει κομματικό χρίσμα. Παρουσιάζει τις προτεραιότητές του και υποστηρίζει ότι «ένας κύκλος πολιτικής και πολιτικών έκλεισε».
Στην Αγγελική Σπανού

Τελικά, θα είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Οι εκλογές για την αυτο-διοίκηση, για την περιφερειακή αυτο-διοίκηση, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκειται για άσκηση δημοκρατίας, αφού η αυτο-διοίκηση αφορά τους πολίτες της περιφέρειας. Είναι πρόκληση συλλογική, που αφορά τη διοίκηση, τη διαχείριση, μα πρώτιστα τις πολιτικές και τις προοπτικές για τον τόπο και τους πολίτες. Το κατόρθωμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών, όσων βιώνουν την ένταση της κρίσης και αναζητούν εναγώνια διεξόδους. Στην πρόκληση αυτής της συμμετοχής και της δημοκρατίας ανταποκρίνομαι θετικά.

Θα έχετε την υποστήριξη κάποιου κόμματος;
Αναζητώ την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη των δημοκρατικών πολιτών της περιφέρειας, των πολιτών που βιώνουν την απαξίωση κομματικών μηχανισμών, των συμπολιτών μου, που σηκώνουν το βάρος της κρίσης, των νέων παιδιών, που μπροστά στα αδιέξοδα αναζητούν λύση στο εξωτερικό, των αγροτών και των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των επιστημόνων και των γυναικών που αγωνιούν, των μικρομεσαίων που ασφυκτιούν, αναζητώ και επιδιώκω τη συμμετοχή των ανέργων και όσων αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.

Τι θα κρίνει τη μάχη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Η Κεντρική Μακεδονία είναι η μεγάλη περιφέρεια της χώρας. Με κρισιμότατη γεωστρατηγική θέση και πλεονεκτήματα. Με τις μεγάλες πεδιάδες και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Με τις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και βιοτεχνικές ζώνες. Με το εξαιρετικής σημασίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σημαντικότερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ζωντανές τις μνήμες του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη. Με παρούσες τις προκλήσεις τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Η μέχρι σήμερα στατική αντίληψη διαχείρισης από τις υπηρεσίες των πρώην επτά νομών, που συναποτελούν την περιφέρεια, έχει βαλτώσει τις προσδοκίες των πολιτών. Προσέρχομαι στις εκλογές προτείνοντας αυτο-διοικητική πρόταση για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Με στέρεη πεποίθηση ότι η αυτο-διοίκηση είναι πυλώνας δημοκρατίας, όχι απλώς θεσμός διοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο αιρετός περιφερειάρχης δεν είναι πασάς διορισμένος από το ντοβλέτι. Πρώτος σε μια δημοκρατική, κοινωνική, πατριωτική, αναπτυξιακή πορεία πρέπει να είναι.

Με ποιο κεντρικό επιχείρημα θα απευθυνθείτε στους πολίτες;
Δεν απευθύνομαι στους συμπολίτες μου ζητώντας τους εντολή για να άρχω της περιφέρειας (περιφερει-άρχης). Θέτουμε, ως επικεφαλής προσωπικά και το σύνολο της παράταξης, τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας, τη θέλησή μας και το «είναι» μας για να υπηρετήσουμε σε καιρό κρίσης τον τόπο και τους πολίτες. Με σεβασμό στην αγωνία και τον ιδρώτα των συμπολιτών μας, δηλαδή με σεβασμό όχι απλώς στην ψήφο αλλά στο δημόσιο χρήμα.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, τι θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες, εφόσον εκλεγείτε;
Αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στις δομές της περιφέρειας. Υπηρεσίες φιλικές στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον επιχειρηματία. Υπηρεσίες που υπηρετούν και δεν τσακίζουν γραφειοκρατικά. Αξιόπιστες και αποτελεσματικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για διαφάνεια και γρήγορη επίτευξη στόχων. Πολιτικές για τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής, για τη στήριξη των ανέργων. Πολιτικές για να φέρουμε στην περιφέρεια χρηματοδοτήσεις, προγράμματα, επενδύσεις, επιχειρήσεις. Για να μην αναζητήσει ευκαιρίες ούτε ένα παιδί στο εξωτερικό.

Κατά τη γνώμη σας, ποιος θα έχει καλύτερη τύχη και γιατί; Ιωαννίδης ή Τζιτζικώστας;
Κριτής κι αφέντης είναι ο λαός.

Το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» επηρεάζει την πρόθεση ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Η πολιτική σκληρής ύφεσης που επιβλήθηκε στη χώρα και στη Νότια Ευρώπη αποσαθρώνει την πραγματική οικονομία, διαλύει επιχειρήσεις, δημιουργεί εκατομμύρια ανέργους, προξενεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα, οδηγεί νέους σε φυγή, προκαλεί οργή. Οι αρχαίοι Έλληνες μας έμαθαν ότι στην Ύβριν απαντά πάντα η Νέμεσις. Δεν είναι δυνατόν να μην εκφραστεί η οργή και η πολλαπλή απορία των πολιτών. Σημασία έχει να μετατρέψουμε την οργή σε ενέργεια δημιουργίας για το κοινό συμφέρον των παιδιών μας και όχι σε τυφλή αντίδραση.

Αλλιώς μαζεύουν οι μνημονιακοί κι αλλιώς οι αντιμνημονιακοί τα σκουπίδια; Έχει δίκιο η κ. Δούρου;
Υπάρχουν πολιτικές και πρακτικές για τα σκουπίδια! Πολιτικές και πολιτικοί που απαξίωσαν και απαξιώνουν τη θεσμική λειτουργία της χώρας. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μας δείχνουν έναν σαφή δρόμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων: φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση, πολιτικές ανακύκλωσης. Τα σκουπίδια είναι κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται: ως πηγή ενέργειας. Υπάρχουν καταγγελίες ότι στη χώρα μένουμε δέσμιοι συμφερόντων που ασχολούνται επιχειρηματικά με τα απορρίμματα. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη των πολιτών και των αιρετών για εφαρμογή άλλων πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Αξιοποίηση των καλύτερων πρακτικών Ευρώπης και Αμερικής. Πάλι από επιχειρήσεις θα γίνει η διαχείριση, με άλλη όμως αντίληψη: Τα σκουπίδια δεν αντιμετωπίζονται ως απορρίμματα που μολύνουν, αλλά ως πηγή ενέργειας, με ευαίσθητη περιβαλλοντική αξιοποίηση.

Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές; Τι βλέπετε;
Τα κόμματα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχουν για να εκφράσουν, κι εφόσον εκφράζουν, νόμιμα συμφέροντα και επιδιώξεις πολιτών και κοινωνικών ομάδων, ενταγμένα στο κοινό εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας πριν από 40 χρόνια δημιούργησε Κίνημα για να εκφράσει τους μη προνομιούχους Έλληνες. Κίνημα πολιτικό, κοινωνικό, πατριωτικό. Δεν είναι ο χώρος για την ιστορική και πολιτική αποτίμηση. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες, βιώνοντας σήμερα την υλοποίηση πολιτικών και πρακτικών ξένων προς το συμφέρον τους, πολιτικών που αποσαθρώνουν την πραγματική οικονομία και απειλούν την κοινωνική συνοχή, δηλώνουν δημοσκοπικά σήμερα, εκλογικά, τη ριζική διαφωνία τους. Ένας κύκλος πολιτικής και πολιτικών έκλεισε. Μέσα στα χαλάσματα γεννιέται το καινούργιο. Το έχει ανάγκη η χώρα. Το ψυχανεμίζονται οι ενεργοί πολίτες. Με συμμετοχή να ανταποκριθούμε.

Το Ποτάμι σας εμπνέει;
Είναι όμορφη πρόταση, γεννά ωραίους συνειρμούς. Οι πηγές, τα ρυάκια, οι παραπόταμοι, στο τέλος το ποτάμι που αρδεύει, ποτίζει, ζωογονεί. Αρκεί το σύμβολο όμως; Πρόκληση και έλλειμμα πολιτικής υπάρχει στον τόπο. Θα υπάρξει ανταπόκριση; Και μια που η συζήτηση για συμβολισμούς, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, «φυσάει βοριάς, φυσάει Βαρδάρης…», ζωογόνος, δροσερός άνεμος για να διώξει την ομίχλη, την υγρασία, την ακινησία, τη νωθρότητα, για να ανοίξει ορίζοντες! Ανοίγει ορίζοντες…

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Θα γίνουν σύντομα εθνικές εκλογές;
Το βέβαιο είναι ότι το πρόγραμμα επιβαλλόμενης ύφεσης στη χώρα δεν είναι βιώσιμο. Η γερμανική Δεξιά δεν διδάχτηκε από την εμπειρία της Βαϊμάρης! Δεν την προβληματίζει η ακροδεξιά έκρηξη στην Ευρώπη! Αν χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα είναι επιτακτική η ανάγκη: α) για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο (όμως τα παραγωγικά υπουργεία περί άλλα τυρβάζουν) και β) για έναν άλλο δημόσιο τομέα, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, ηλεκτρονική οργάνωση στην υπηρεσία των πολιτών, της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας. Η πολιτική πρόταση για το αύριο της άλλης Ελλάδας είναι το επείγον ζητούμενο για τα νιάτα της πατρίδας και όχι επίσπευση εκλογών με ψευτοδιλήμματα. Για την άλλη πρόταση δεσμευόμαστε να δουλέψουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 [Free Sunday, 9/3/2014]

Tags


http://fskyrtsos.gr/politics/item/1635-%C2%AB%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AC%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B9%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου