Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ομόφωνο δεκτό το αίτημα Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία από τη ρωσική Ανω Βουλή

1 Μαρτίου 2014, 19:15 RIA Novosti

Ομόφωνα δεκτό έγινε από το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) το αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Στην απόφαση, η οποία έχει άμεση ισχύ, γίνεται λόγος για «σταθεροποιητικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανική επικράτεια».
Ο πρόεδρος Πούτιν απεύθυνε αίτημα νομιμοποίησης της αποστολής στρατευμάτων από τη ρωσική Βουλή νωρίτερα σήμερα, με το σκεπτικό της «απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών και στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στις ναυτικές βάσεις στην Κριμαία». Η Ρωσία διαθέτει σημαντική δύναμη στην Κριμαία, καθώς, μετά από συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες, έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη. 


Η σημαντική εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές για μεγάλου βεληνεκούς επιχειρήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την χερσόνησο της Κριμαίας, μία εβδομάδα μετά την βίαιη ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας. «Τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν ανεπτυγμένα στη γύρω περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτικο-κοινωνική κατάσταση στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Οι γερουσιαστές της ρωσικής Ανω Βουλής σε έκτακτη συνεδρίαση εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξη τους σε ένοπλη παρέμβαση, ενώ κατηγόρησαν για άλλη μια φορά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για υπόθαλψη των βίαιων ταραχών των τελευταίων ημερών στο Κίεβο, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο δράσης σε εξτρεμιστές, ακραίους εθνικιστές και φιλοναζιστικές ομάδες.

Στο μεταξύ κορυφώνονται οι φιλορωσικές διαδηλώσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία, ενώ ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ ζήτησε σήμερα παρέμβαση Πούτιν για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή.

Αντιδράσεις από Κίεβο αλλά και από Ομπάμα

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Κιέβου, με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφνα κάνει λόγο για «πρόκληση Πούτιν σε ανοιχτή σύγκρουση».

Την καταδίκη κάθε παρέμβασης έχουν εκφράσει και οι ευρωπαίοι ηγέτες ενώ ο αμερικανός πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμα δήλωσε χτες πως «ανησυχεί βαθύτατα για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ουκρανίας» και προειδοποίησε πως κάθε παραβίαση σε ουκρανικά εδάφη θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου