Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Περιφερειακό σχέδιο «πρόκληση» στην ατζέντα του Μάρκου Μπόλαρη


veriotis-veria.blogspot.com - Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ημαθία πραγματοποίησε, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης σήμερα το πρωί. Ο κ. Μπόλαρης επέλεξε την Ημαθία για να ξεκινήσει ουσιαστικά τον αγώνα του για τις περιφερειακές εκλογές, έχοντας στο πλευρό του τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Μούρνο και Υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Μπόλαρης. Αφού πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας και τη Δήμαρχο Βέροιας, στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου λέγοντας τα εξής:
«Με την ύπαρξη μιας πολυτελούς πλειάδας υποψηφίων, βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί είμαστε στο δημόσιο χώρο και λόγο όχι για να προσποιηθούμε τους πολιτικούς οι οποίοι εμφανίστηκαν να συζητήσουν τοπικά προβλήματα αλλά για να αναδείξουμε ότι τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα είναι ζητήματα κεντρικής πολιτικής. Να αναλύσουμε αυτό που έγινε χθες, αυτό που συμβαίνει σήμερα, για να μπορέσουμε να δούμε τι έρχεται αύριο για τον τόπο και να αντικρούσουμε τεκμηριωμένα άλλες θέσεις και απόψεις γιατί αυτό είναι δημοκρατία. Μια περίοδος 40 χρόνων για τη χώρα ολοκληρώνεται και κάποιοι διαπιστώνουν σπασμούς στο νεκρικό κρεββάτι και άλλοι, μεταξύ αυτών και εμείς, σπασμούς γέννας». Συνέχισε λέγοντας πως, «είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι κάνοντας τη σωστή ανάλυση, μπορούμε την δικαιολογημένη οργή που νοιώθει ο λαός να μην την αφήσουμε να γίνει αντίδραση αλλά δύναμη ενέργειας. Ξέρουμε πως σε αυτήν την περίοδο των 40 χρόνων της μεταπολίτευσης, που γίνανε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για τον τόπο, υπήρχαν μέσα και σπέρματα λάθους τοσο ισχυρά, που οδήγησαν στην ένταση της κρίσης που βιώνουμε. Είμαστε εδώ για να απαντηθεί στην προβληματισμένη κοινωνία το ερώτημα της κακής διαχείρισης του παρελθόντος. Κλείνει μια εποχή και ανοίγει μια καινούρια για να μη γίνουν τα ίδια».
Έθιξε τα προβλήματα της ανεργίας που βιώνει η χώρα και ιδιαίτερα ο νομός μας, καθώς και την εξαγωγή νέων μυαλών και δεσμεύτηκε για ένα περιφερειακό σχέδιο-πρόκληση για το αύριο, για να ξαναπαραχθεί προϊόν στη χώρα μας που θα φέρει χρήμα και με σωστή φορολόγηση, ανάκαμψη. «Χάνει η Ελλάδα νέα και άξια παιδιά, χάνει υλικό πάνω στο οποίο έπρεπε να σχεδιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το Δημόσιο τομέα, πρέπει να υπάρξει σχέδιο είπε, για έναν Δημόσιο τομέα όπως τον θέλουμε, με ανασυγκρότηση και ανασύσταση και όχι με τη μέθοδο του προκρούστη. Όχι τυφλές απολύσεις αλλά σχέδιο αξιοποίησης κόσμου.
Το λόγο αρχικά πήρε ο Κ. Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κ. Μπόλαρη είπε τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι, Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης,
Με ιδιαίτερη χαρά συνεργάτες και φίλοι του Μάρκου Μπόλαρη τον καλωσορίζουμε στην Ημαθία, από όπου και ξεκινά ουσιαστικά τον αγώνα για τις περιφερειακές εκλογές του Μαϊου.
Είχαμε στη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων θητείας στο περιφερειακό συμβούλιο, την τιμή και την ξεχωριστή εμπειρία να εργαστούμε και να αναδείξουμε μαζί του ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σταθήκαμε κριτικά αλλά συγχρόνως και εποικοδομητικά απέναντι στην πλειοψηφία, που όμως αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Η Ημαθία, με πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που φιλοδοξούν να μας σώσουν πάλι ή πήγαν γι’ άλλα, κατρακύλισε στις τελευταίες θέσεις σε ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εμφανίζουν μεταξύ των πέντε περιοχών με τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, με άλλα λόγια με τους ταχύτερους ρυθμούς κατάρρευσης.
Κι όμως, λαλίστατοι και γεμάτοι ιδέες και όρεξη για δουλειά εμφανίζονται σήμερα, στην Ημαθία και αλλού, ο περιφερειάρχης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Και αναρωτιέται κανείς, τρεισήμισι χρόνια τώρα που ασκούν διοίκηση και είχαν και το καρπούζι και το μαχαίρι που λέει ο λαός, γιατί δεν ακούσαμε ούτε μια φορά τις προτάσεις τους και τα σχέδιά τους; Πότε κατέθεσε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης το όραμά του για την Ημαθία και δεν το είδαμε; Ποιο σημαντικό έργο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε στην Ημαθία από την Περιφέρεια και δεν το γνωρίζουν οι Ημαθιώτες;
Εμφανίζουν, σε ένα banner με όμορφα χρώματα και γραφικά, που έστειλαν μαζικά με το facebook, τα έργα της Ημαθίας που εντάχθηκαν και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και σίγουρα πληρώθηκε αδρά και μάλλον με χρήματα της Περιφέρειας. Αν έλεγε τουλάχιστον και την αλήθεια… Γιατί κανένα από τα έργα αυτά, εκτός από ένα, δεν είναι επιλογή, μελέτη, ένταξη και υλοποίηση της Περιφέρειας παρά των δήμων και άλλων φορέων. Και βέβαια είναι γνωστή σε όλους η ιστορία αυτού του έργου, του άξονα δηλαδή Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα. Ατελής μελέτη, αποσπασματική υλοποίηση, υψηλό κόστος κατασκευής, απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης. Ένα έργο δηλαδή έχει δικό της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και είναι το πιο προβληματικό. Δείγμα της ανοργανωσιάς, της προχειρότητας και της ανικανότητας αυτών που ασκούν διοίκηση, τοπικά και κεντρικά.
Είναι πια αργά γι’ αυτούς, έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν. Γιατί στη διάρκεια της θητείας τους εξαντλήθηκαν στη διαχείριση τρεχόντων ζητημάτων. Δεν είχαν ούτε τα κότσια ούτε το όραμα για τα σημαντικά και τα μεγάλα.
Είναι ώρα να δοθεί τέλος πια στην απλοϊκή και ξεπερασμένη άποψη ότι γενναίες και σοβαρές πολιτικές μπορούν να ασκηθούν από όσους εκφράζουν μια καλή πρόθεση, από επιτυχημένους στο είδος τους επαγγελματίες π.χ., με μια εμπειρική άποψη της πολιτικής. Πρέπει μια καινούργια αρχή με πολιτική βούληση και άποψη να ξεκινήσει σοβαρά και οργανωμένα την ανασυγκρότηση. Να καταγράψει ανάγκες και προβλήματα, να ιεραρχήσει προτεραιότητες και να δρομολογήσει λύσεις. Αγωνιστική και διεκδικητική προς την κεντρική εξουσία, των Αθηνών αλλά και των Βρυξελλών, να πάρει όχι μόνον ότι της ανήκει και είναι θεσμοθετημένο αλλά και το περισσότερο αφού έχει την ικανότητα να το διαχειριστεί.
Καταθέταμε πάντα την τεκμηριωμένη κριτική μας και την πρότασή μας για όλα τα μεγάλα θέματα. Και το γνωρίζει αυτό ο ημαθιώτικος λαός αφού οι παρεμβάσεις μας αυτές δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κυρίες και κύριοι σήμερα κυρίαρχη άποψη της κοινωνίας είναι: χορτάσαμε λόγια και προγράμματα, προεκλογικές υποσχέσεις που ξεχνιούνται γρήγορα. Εκείνο που λείπει από τους πολιτικούς είναι η αποτελεσματικότητα. Η ικανότητα για ιεράρχηση και υλοποίηση. Έστω λιγότερων, αλλά αναγκαίων και σημαντικών.
Αυτή η πολιτική φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Μάρκου Μπόλαρη. Χαρισματικός άνθρωπος, με στέρεο και διάφανο πολιτικό λόγο, εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας, καλή γνώση των αντικειμένων. Οργανωτικός και αποτελεσματικός, όπως απέδειξε με τη θητεία του σε διάφορες θέσεις ευθύνης, είναι η ελπίδα και η εγγύηση για μια νέα αρχή.
Πρέπει επιτέλους να φυσήξει ένας ζωογόνος άνεμος. Μια τοπική αυτοδιοίκηση με καινούργια αντίληψη, να καταπιαστεί σοβαρά με τα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ημαθίας.
Ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου