Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Χρουστσόφ: Η παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία το 1954 ήταν οικονομική απόφαση

Khrushchev’s son Sergei said the decision to give Crimea to Ukraine had to do with economics and agriculture - the building of a hydro-electric dam on the Dnieper River which would irrigate Ukraine’s southern regions, including Crimea.

“As the Dnieper and the hydro-electric dam [is] on Ukrainian territory, let’s transfer the rest of the territory of Crimea under the Ukrainian supervision so they will be responsible for everything," Sergei Khrushchev said. "And they did it. It was not a political move, it was not an ideological move - it was just business.”

Khrushchev said it made sense to have one entity responsible for the building of such a large project.

“And now we have this speculation that my father wanted to satisfy Ukrainian democracy, that he even made a gift to his wife, my mother, because she was Ukrainian - all this have nothing with reality. It was just an economical issue, and not political,” said Khrushchev.



Χρουστσόφ: Η παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία το 1954 ήταν οικονομική απόφαση

March 7, 2014 2:35 am 1 Comment A+ / A-

Του Αντρέ Ντε Νέσνερα (Επιμέλεια: Δημήτρης Μανής)


Η Κριμαία, όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και διέξοδο για την Ρωσία στη Μεσόγειο. Η πλειοψηφία των κατοίκων στην περιοχή είναι Ρώσοι, το 25% Ουκρανοί και 12% Τάταροι. Για αιώνες η Κριμαία ανήκε στη Ρωσία, έως ότου, το 1954 ο ηγέτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης, Νικήτα Χρουστσόφ, την παραχώρησε στην Ουκρανία, που ήταν επίσης μέλος της ΕΣΣΔ.


Ο γιος του Νικήτα Χρουστσόφ, Σεργκέι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΦτΑ από την Νέα Υόρκη, όπου και διαμένει, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία ελήφθη με οικονομικά κριτήρια και για λόγους αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως ήταν για παράδειγμα η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον ποταμό Δνείπερο, που θα μπορούσε να υδροδοτήσει περιοχές στον ουκρανικό νότο, μεταξύ των οποίων και η Κριμαία.

Όπως είπε, η λογική ήταν ότι: «Αφού το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο βρίσκεται σε ουκρανική περιοχή, ας μεταφέρουμε και την Κριμαία στην Ουκρανία για να έχουν αυτοί τον απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας. Και αυτό έκαναν. Δεν ήταν ούτε πολιτική, ούτε ιδεολογική κίνηση, έγινε καθαρά για οικονομικούς λόγους».

Ο Σεργκέι Χρουστσόφ υποστηρίζει ότι ήταν λογική απόφαση να έχει μια οντότητα την ευθύνη για την λειτουργία ενός τόσο μεγάλου έργου.

«Ακούω τώρα διάφορους να λένε ότι ο πατέρας μου ήθελε να προσφέρει ένα δώρο στην ουκρανική δημοκρατία ή ότι ήθελε να κάνει δώρο στη μητέρα μου, που ήταν ουκρανή. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους και όχι για πολιτικούς», ανέφερε ο κ. Χρουστσόφ.

Η Κριμαία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να προστατευθούν οι ρώσοι πολίτες που ζουν στην περιοχή. Ωστόσο, αξιωματούχοι δυτικών χωρών υποστηρίζουν ότι οι ρωσικής καταγωγής κάτοικοι της Κριμαίας δεν χρειάζονται καμία προστασία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας «επιθετική ενέργεια».

Ο Σεργκέι Χρουστσόφ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία με τον πόλεμο της Ρωσίας το 2008 στη Γεωργία για την Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία.


«Το 2008 ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μικαήλ Σιακασβίλι, προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο αυτών περιοχών κάνοντας χρήση βίας, με αποτέλεσμα να του απαντήσουν ένοπλες ομάδες στην περιοχή σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις. Εκείνος ήταν πόλεμος», επεσήμανε ο γιός του πρώην σοβιετικού ηγέτη.

«Μέχρι στιγμής», υποστηρίζει ο κ. Χρουστσόφ, «δεν έχει ακουστεί πυροβολισμός στην Κριμαία» και προσθέτει ότι «ελπίζω να μην ακουστεί ούτε στο μέλλον, γιατί κανένας πραγματικά δεν το θέλει αυτό. Οι ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην Κριμαία είναι από την περιοχή και δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους δικούς τους ανθρώπους και την ίδια τους τη χώρα. Νομίζω και οι ρώσοι δεν θέλουν έναν πόλεμο στην περιοχή, γιατί λοιπόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμπλοκή;»

Κοιτώντας το μέλλον, ο Σεργκέι Χρουστσόφ, υποστηρίζει ότι η παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία δεν αποτελεί λύση.

Όπως είπε «Δεν νομίζω και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, εγώ προσωπικά δεν άκουσα τον Πούτιν να εκφράζει τέτοια επιθυμία».

Παρόλα αυτά η Βουλή της Κριμαίας αποφάσισε την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία και ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/khrushchev-crimea/1865902.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου