Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ας κοιτάξουμε τον καθρέφτη

26/02/2012
Συγκρατημένη ανακούφιση προκάλεσαν οι αποφάσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολύ περισσότερο γενναιόδωροι σε ύψος δανεισμού, σε μείωση επιτοκίων και σε «κούρεμα» των χρεών μας, ώστε να αποτραπεί η άναρχη πτώχευση και να δοθεί ο χρόνος να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε κι εμείς για να εξυγιανθεί η οικονομία μας και να παύσει να φορτώνεται χρέη. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο αν προηγουμένως δεν εγκρίνει η ελληνική Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση που προβλέπει πολλά επώδυνα μέτρα: περικοπές μισθών και συντάξεων, ψαλίδισμα προνομίων, άνοιγμα προνομιούχων κλειστών επαγγελμάτων και ταυτόχρονα πολλή δουλειά από όλους και κυρίως από την εν διαλύσει κρατική μηχανή. Και με ένα πολιτικό προσωπικό που πρέπει να δει το φως της λύτρωσης και του εξαγνισμού, όπως ο διώκτης του χριστιανισμού Παύλος, με το όραμα στη Δαμασκό που τον μετάλλαξε σε Απόστολο των αρετών του χριστιανισμού. Δεν υπερβάλλω, καθώς θα πρέπει να συντελεστεί ένα θαύμα στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ελληνική κοινωνία, ώστε να προληφθούν περαιτέρω δεινά και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη και συνεπώς η δρομολόγηση προς μια νέα εποχή νοικοκυρέματος και ανάκτησης της ευημερίας. Δηλαδή θα πρέπει να επιδιωχθεί το σχεδόν αδύνατο, αν ληφθεί υπόψη η σημερινή ωμή πραγματικότητα. Ενδεικτικά θα επισημάνουμε μερικές από τις πιο σκοτεινές καταστάσεις που αυτές τις ημέρες αποκαλύφθηκαν:
Ο κ. Σόιμπλε, εξηγώντας έμμεσα στον κ. Παπούλια τη δυσπιστία του προς την Ελλάδα, αποκάλυψε ότι η γερμανική κυβέρνηση εγγράφως πρότεινε στην ελληνική να της προσφέρει την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν καταδέχθηκε ούτε καν να του απαντήσει. Μία επιπλέον απόδειξη ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δίωξη της φοροδιαφυγής. Αλλωστε αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι και οι αποκαλυπτόμενοι φοροφυγάδες, ακόμη και όσοι συλλαμβάνονται αφήνονται αμέσως ελεύθεροι χωρίς να πληρώσουν τα χρέη τους. Οι νόμοι, το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και η de facto αρνησιδικία του δικαστικού συστήματος συμβάλλουν από κοινού.
Πλάτη σ' αυτό το άγος βάζει απροσχημάτιστα και το συνδικάτο των εφοριακών, που με τη βία εμπόδισε συναδέλφους τους να δώσουν εξετάσεις για να αναβαθμιστούν σε ελεγκτές αναζήτησης των μηχανισμών φοροδιαφυγής. Εύλογο, αφού το σώμα των εφοριακών από νωθρότητα ή ιδιοτέλεια παρεμποδίζει και αυτό την αποτελεσματική αποτροπή της φοροδιαφυγής.
Προς επίρρωσιν της εύλογης καχυποψίας για την έκταση της διαφθοράς στον μηχανισμό λειτουργίας των Εφοριών πολύ επίκαιρα προέκυψε η αποκάλυψη κυκλώματος εφοριακών στη Βόρεια Ελλάδα που επέστρεφε παρανόμως ΦΠΑ, αντί μίζας φυσικά. Εμπλέκονται 15 εφοριακοί, ενώ είναι ακόμα άλλοι 50 που διαφεύγουν τη σύλληψη.
Η επικαιρότητα μας αποκάλυψε ένα ακόμη άγος που εκτρέφει το αναίσχυντο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Η ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, που έκανε τους Αγγλους να πανηγυρίζουν καθώς εκείνοι διασώζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και από κλοπή αλλά και από τις βεβηλώσεις ακόμη και του Παρθενώνα με τις εισβολές και την ανάρτηση πανό του Κομμουνιστικού Κόμματος (για τις οποίες οι πάντες τηρούν σεμνή σιγή). Οι φωνασκούντες για έλλειψη αρχαιοφυλάκων αντιπαρήλθαν σεμνά το ότι στην Αρχαία Ολυμπία δεν υπάρχουν 3 αρχαιοφύλακες, αλλά 35(!), εκ των οποίων όμως μόνον οι 25 είναι μάχιμοι, καθώς οι υπόλοιποι είναι ή άτομα με ειδικές ανάγκες (δηλαδή ανάπηροι!) ή τελούν σε αναρρωτικές άδειες, χωρίς να υπολογιστούν οι συμβασιούχοι των οποίων ο αριθμός είναι αδιευκρίνιστος. («Τα Νέα», 18.02.2012).
Επίκαιρα ενδεικτικά παραδείγματα του γιατί καταχρεωθήκαμε, γιατί δεν εισπράττονται φόροι και γιατί περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Αυτά είναι αιτίες εθνικής ντροπής και όχι η εύλογη δυσπιστία των λαών που απαιτούμε(!) να μας σώσουν. Ας ανανήψομε κοιτώντας τον καθρέφτη.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=445666&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου