Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αντί να βρίζουμε συνεχώς τους κακούς ξένους, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στις αδυναμίες μας: ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ-ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ

Αν γίνουν μεταρρυθμίσεις, σε πέντε χρόνια ανάπτυξη 8% 

...οι μεταρρυθμίσεις «δεν αποτελούν προτεραιότητα»!

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012   

Γερμανία: Στο φως εσωτερικό έγγραφο για τις αρνητικές επιδόσεις της Αθήνας. Ανικανότητα και απροθυμία για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων καταλογίζει στην Αθήνα το Βερολίνο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Die Welt».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα:
- δεν είναι ανταγωνιστική, 
- λείπει η σχετική υποδομή, ενώ

 - οι μεταρρυθμίσεις «δεν αποτελούν προτεραιότητα» για την Αθήνα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φιλιπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η γερμανική πλευρά.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των συνεργατών του Γερμανού υπουργού, «η υλοποίηση από ελληνικής πλευράς παραμένει ανεπαρκής» και ενδεικτικά αναφέρονται στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, για την οποία όπως επισημαίνουν, οι συζητήσεις προχωρούν πολύ αργά.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για αρνητικά συμπεράσματα από την εξέλιξη της συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θεωρεί την ανάπτυξη εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και έδωσε την συγκατάθεσή του για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό προτείνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στον κατάλογο των προϋποθέσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η βελτίωση της συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.
Στο ίδιο έγγραφο, πάντως, η Ελλάδα περιγράφεται ως χώρα η οποία μπορεί εύκολα να ανθίσει οικονομικά, καθώς, όπως σημειώνεται, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες διαπιστώνουν σε όλους τους τομείς μεγάλη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες, άρα και μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς
-  της αγοράς εργασίας,
- της γραφειοκρατίας,

- των καρτέλ στα ελεύθερα επαγγέλματα,

- στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και 

-στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό
,
 θα μπορούσε η ελληνική οικονομία εντός πέντε ετών να σημειώσει ανάπτυξη 8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου