Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ φοβήθηκε ο Βενιζέλος


ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS
Η ανταρσία – µήνυµα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τεσσάρων;; βουλευτών του (Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης ∆ριβελέγγας και Θεοδώρα Τζάκρη), µε αφορµή την τροπολογία που επικύρωνε το συµβιβασµό της κυβέρνησης µε τη Siemens προς την ηγεσία του κόµµατος, ανάγκασαν χθες τον Ευ. Βενιζέλο να ζητήσει από τον Α. Σαµαρά και τον Ευ. Μεϊµαράκη την απόσυρσή της, ώστε -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- να αποσοβηθεί κυβερνητική κρίση.
Ο κ. Βενιζέλος χρησιµοποίησε δύο επιχειρήµατα:
Κυβερνητική συνοχή
Πρώτον, δεν πρέπει η κυβερνητική πλειοψηφία να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να µετατρέψει τη συζήτηση σε άλλο ένα σόου συνωµοσιολογίας και µάλιστα σε αυτήν την κρίσιµη φάση της διαπραγµάτευσης µε την Τρόικα.
∆εύτερον, η εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας µε τη ∆ηµοκρατική Αριστερά απέναντι σε µια ψηφοφορία δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την κυβερνητική συνοχή. Αυτά ήταν τα επιχειρήµατα του κ. Βενιζέλου, τα οποία αποδέχθηκαν Σαµαράς και Μεϊµαράκης. Λίγο αργότερα η δήλωση του υφυπουργού Οικονοµικών, Χρ. Σταϊκούρα, ότι η κυβέρνηση αποσύρει την τροπολογία όχι λόγω της πίεσης που δέχθηκε από βουλευτές, αλλά επειδή η Siemens διεµήνυσε ότι δεν είναι απαραίτητη,
αφορούσε το διαδικαστικό και νοµικό κοµµάτι της υπόθεσης.
Στο πολιτικό πεδίο και κυρίως στην Ιπποκράτους αντελήφθησαν ότι ήταν ένα σαφές µήνυµα εν όψει της ψηφοφορίας του πακέτου των µέτρων στη Βουλή, αλλά και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι περισσότερο εύθραυστη από όσο κάποιοι θεωρούν.Επίσης, το επιχείρηµα κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν θα κάνουµε µάγκες τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ∆ΗΜ.ΑΡ.» δείχνει τον τρόπο µε τον οποίο σκέπτονται κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, κινητοποιούν όµως παράλληλα τα επιτελεία της Συγγρού και της Ιπποκράτους, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης των µέτρων, εφόσον κυβέρνηση και Τρόικα καταλήξουν σε συµφωνία. Αναµφισβήτητα η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στη Βουλή. Αυτή, δε, «χρεώνεται» στο ΠΑΣΟΚ και όχι στη ∆ηµοκρατική Αριστερά για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που χθες απείλησαν µε καταψήφιση, είχαν υπερψηφίσει την ίδια ακριβώς τροπολογία επί κυβέρνησης Παπαδήµου.
∆εύτερον, η ∆ηµοκρατική Αριστερά -έχοντας όντως να αντιµετωπί-σει και τα δικά της εσωκοµµατικά προβλήµατα- είχε ειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε έκανε και στην προηγούµενη ψηφοφορία επί κυβέρνησης Παπαδήµου.
Αιφνιδιασµός στην Ιπποκράτους
Χθες το πρωί, ο Ευ. Βενιζέλος αιφνιδιάστηκε καθώς πληροφορήθηκε ότι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν µε καταψήφιση την τροπολογία, όταν έφτασε στη Βουλή για την ονοµαστική ψηφοφορία. Κάποιοι από τους συνεργάτες του έλεγαν ότι έπρεπε ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Γιάννης Μανιάτης να είχε ειδοποιήσει εγκαίρως την Ιπποκράτους, άλλοι -διαβάζοντας το ονόµατα των βουλευτών- εκτιµούσαν ότι «είναι σαφές πως βουλευτές του κύκλου του Γ. Παπανδρέου στέλνουν µήνυµα εν όψει της ψηφοφορίας των µέτρων.
Υπήρχε και µια τρίτη εκτίµηση ανάµεσα στα στελέχη της Ιπποκράτους,
όχι πλειοψηφική αλλά αξιοσηµείωτη. Κάποιοι έλεγαν ότι «ο Παπανδρέου επιχειρεί να διασφαλίσει ότι θα έχει την πλήρη στήριξη του Βενιζέλου µέχρι τέλους στο θέµα του φακέλου που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή…».
Το πρώτο ερώτηµα πλέον που τίθεται -µετά τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή- είναι αν δηµιουργείται ένα µέτωπο που τέµνει τις Κοινοβουλευτικές Οµάδες κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς και δευτερευόντως της Νέας ∆ηµοκρατίας κατά των µέτρων, καθώς είναι περισσότερο από προφανές -παρά τους χθεσινούς πανηγυρισµούς του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της τροπολογίας που αφορούσε το συµβιβασµό µε τη Siemens- ότι η χθεσινή ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και η στάση της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς αποτέλεσαν µήνυµα για τη συνέχεια.
Απάντηση Σταϊκούρα
Σε ό,τι αφορά την ουσία και τη διαδικασία, όντως η απόσυρση της τροπολογίας «ακύρωσε» την επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να εµβολίσει µε τυχόν διαρροές από την ονοµαστική ψηφοφορία την κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι η «πρόβα τζενεράλε» να αποτύχει. Αξίζει ακόµα να τονιστεί ότι η συµφωνία ανάµεσα στην κυβέρνηση και τη Siemens ναι µεν έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονοµικών Γιάννη Στουρνάρα (ο Φίλιππος Σαχινίδης δεν είχε προλάβει να την υπογράψει και ο προκάτοχός του Γ. Ζανιάς ως υπηρεσιακός δεν είχε δικαίωµα), αλλά η τροπολογία ήρθε στη Βουλή διότι είχε παρέλθει ο προβλεπόµενος χρόνος ισχύος των 45 ηµερών. Σε αυτό ακριβώς -τον ισχυρισµό, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συµφωνία αφού πέρασαν οι 45 ηµέρες δεν ισχύει- απάντησε χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών Χρ. Σταϊκούρας. Κατ’ αρχάς, η επιστολή της Siemens,
µε την οποία η γερµανική εταιρία αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόµενοι όροι για την
έναρξη ισχύος της συµφωνίας εξωδικαστικού συµβιβασµού και ως εκ τούτου η ψήφιση της τροπολογίας «µαταιώθηκε» ως περιττή. «Μετά την επιστολή της Siemens µε την οποία αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόµενοι στη συµφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη», δήλωσε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος µάλιστα επιτέθηκε κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ «για όλα όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Οικονοµικών και στην Ολοµέλεια τις προηγούµενες ηµέρες για τη συµφωνία αυτή και εκτίµησε ότι «όλα αυτά ήταν µια καθαρή δηµαγωγία και συνωµοσιολογία κατά των συµφερόντων της χώρας που πέφτουν στο κενό».
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
«Εχουµε µια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και µια νίκη της κοινοβουλευτικής προσπάθειας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη αυτή θα καταγραφεί γιατί δίνει δύναµη και ελπίδα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και υποστήριξε ότι «η
απόσυρση αυτής της ρύθµισης αφήνει µετέωρη και απολύτως άκυρη τη συµφωνία µε τη Siemens».
«Ικανοποιηµένοι κατά 50%» δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες µέσω του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Κώστα Μαρκόπου-λου, που κάλεσε τον υπουργό Οικονοµικών να πάρει πίσω την υπογραφή του και να διεκδικηθούν δικαστικά 2 δισ. ευρώ από τη γερµανική εταιρία. «Η απόσυρση του αιτήµατος της ονοµαστικής ψηφοφορίας δεικνύει ότι υπάρχει συναλλαγή και ένα θέατρο», είπε εκ µέρους της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς. «Εµείς έχουµε αντιταχθεί συνολικά στη συµφωνία αυτή και καλά κάνει που την αποσύρει ο υπουργός», είπε εκ µέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής. «∆εν ξέρω αν είναι ο σωστός τρόπος για να αποκοµίσουµε δάφνες νίκης, εµείς όµως λέµε κάτι πολύ συγκεκριµένο προς όλες τις πτέρυγες. Η ∆ηµοκρατική Αριστερά τις θέσεις της δεν τις παζαρεύει και δεν τις διαπραγµατεύεται», είπε ο Βασίλης Οικονόµου
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου