Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Διμερής δικλείδα» για την ένταξη πΓΔΜ και Τουρκίας στην ΕΕ


Eγκρίθηκε η εισήγηση της κυρίας Μαριλένας Κοππά για τη διεύρυνση
«Διμερής δικλείδα» για την ένταξη πΓΔΜ και Τουρκίας στην ΕΕ
Η σύσταση για πρώτη φορά να επιλύονται οι διμερείς διαφορές πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Διεύρυνση: πολιτικές, κριτήρια και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ».

Το σημείο αυτό αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, δεδομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ και της Τουρκίας και των ανοικτών μετώπων που έχουν οι χώρες αυτές με την Αθήνα.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ και μία κατά.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια της έκθεσης και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριλένα Κοππά δήλωσε: «Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη θέληση της να επαναξιολογήσει τη διαδικασία διεύρυνσης με ανοιχτό πνεύμα και λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των παλαιότερων διευρύνσεων αλλά και τις νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Η σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση της έκθεσης αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην πολυσυζητημένη κόπωση της διεύρυνσης. Ειδικότερος στόχος είναι να εμπλουτιστούν τα κριτήρια ένταξης με κοινωνικές προεκτάσεις που θα δώσουν φωνή στην κοινωνία των πολιτών τόσο της Ένωσης, όσο και των υπό ένταξη χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου