Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Καυτό καλοκαίρι με απολύσεις και λουκέτα σε ΔΕΚΟ

5 Ιουλίου 2011
Εντός του Ιουλίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ετοιμάσει και να έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο με τον οποίο θα κλείσουν έξι ΔΕΚΟ, θα συγχωνευθούν πέντε φορείς του Δημοσίου και θα προχωρήσει η δραστική συρρίκνωση της ΕΡΤ, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για τις απολύσεις.
Οπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα παραμένει σε εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες, λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού μόνο. Eπειτα αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι, εάν δεν έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, θα αξιολογούνται από τον ΑΣΕΠ και εάν προκύπτει ότι δεν χρειάζονται, τότε θα απολύονται (dismissed).
Το νομοσχέδιο για το «λουκέτο» των ΔΕΚΟ και των φορέων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, βάσει των όσων προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έως τα μέσα Αυγούστου, ενώ οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν στο κλείσιμο των ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ. Επίσης, στο ίδιο στενό χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η συγχώνευση άλλων πέντε ΔΕΚΟ και φορέων του κράτους (ΟΣΚ, «Θέμις Κατασκευαστική Α. Ε.», ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ), αλλά και η συρρίκνωση της ΕΡΤ. Στους φορείς αυτούς απασχολούνται περίπου 7.000 εργαζόμενοι, ενώ τα «λουκέτα» δεν σταματούν εδώ.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, στο νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπεται και το κλείσιμο άλλων 40 μικρότερων οργανισμών του Δημοσίου, καθώς και η συγχώνευση άλλων 25 φορέων. Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους μεγάλους οργανισμούς, δεν υπάρχει ακόμα πλήρης κατάλογος αναφορικά με το ποιοι θα είναι οι μικρότερου μεγέθους φορείς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.
Πέραν όλων των παραπάνω που θα πρέπει να γίνουν εντός του έτους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει έως τον Οκτώβριο του 2011 αντίστοιχους καταλόγους για το 2012.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100042_05/07/2011_448032

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου