Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απειλεί

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 15:33
Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση ούτε να απειλεί ούτε να εκβιάζει: έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2012.
Ερωτηθείς για αναφορές του Τουρκικού Τύπου ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Δελαβέκουρας υποστήριξε ότι η εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Αγκυρας είναι υποχρέωση για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι επιθυμία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να δουν την Τουρκία να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών της.
Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις και αναλάβει μόνη της την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012 (σ.σ. χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό) αυτό θα σημάνει όχι μόνο ένα αδιέξοδο στο νησί, αλλά και ένα μπλοκάρισμα, ένα πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου