ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΑΝΑΣΑ
Mεγάλη ανάσα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία δίνει νέα απόφαση της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.
Mεγάλη ανάσα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία δίνει νέα απόφαση της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.Οπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά των αρμόδιων γενικών της διευθύνσεων, ζητά η άνευ προηγουμένου αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για τη χώρα μας να εγκριθεί τάχιστα, με "επείγουσα διαδικασία", από το Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.
Πρόσφατα η Κομισιόν είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από 21% σε 15% της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.
Η νέα αυτή στήριξη της Επιτροπής έρχεται να συμπληρώσει το "ευρωσχέδιο Μάρσαλ", που προωθεί η ΕΕ για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία της περιόδου 2007-2013, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόλις τα 4,9 από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Προς αυτόν τον σκοπό η Κομισιόν δημιούργησε ειδική "Ομάδας Εργασίας" που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.
Ομάδα κρούσης
Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει η Επιτροπή σε αυτήν την προσπάθεια, και ιδίως ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι ότι επικεφαλής της ομάδας θα τεθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής, Χορστ Ράιχενμπαχ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια "ομάδα κρούσης" με έδρα τις Βρυξέλλες, αλλά που θα έχει ομάδα υποστήριξης και στην Αθήνα. Η αντιπροσωπεία που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και των χωρών-μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της δημιουργίας των θέσεων αυτών έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ των τεχνοκρατών, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας τουλάχιστον έως το τέλος του 2014.
Θα συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές Αρχές, καθώς και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, με στόχο τον συντονισμό του συνολικού προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα για την εφαρμογή τόσο του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ όσο και του νέου προγράμματος που θα πρέπει να δημιουργηθεί μετά την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης.
Ζητούμενο παραμένει το εύρος των αρμοδιοτήτων των εμπειρογνωμόνων και τα όρια εντολής τους. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι η παρακολούθηση της προόδου της χώρας μας θα είναι συνεχής και λεπτομερής. Προβλέπεται μάλιστα ότι κάθε τρεις μήνες η Ομάδα θα συντάσσει εκθέσεις προς την Επιτροπή και τις ελληνικές Αρχές.
Η πρώτη σχετική έκθεση αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Τον γενικό συντονισμό της Ομάδας εργασίας, με απευθείας αναφορά στον πρόεδρο Μπαρόζο, θα έχει ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.
Γερμανοί επενδυτές
Ενέργεια και τουρισμός στην ατζέντα του Βερολίνου
Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η ασφάλεια, η απονομή της δικαιοσύνης, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών αποτελούν τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτά αποτελούν, σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας, τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν ώστε να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις για τους Γερμανούς βιομηχάνους, ενώ προσδιόρισαν ως ελκυστικούς τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος τον τουρισμό, τις υποδομές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλωστε, εταιρείες από αυτούς τους κλάδους παραβρέθηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Βερολίνου, καθώς ανάμεσα στις 20 κολοσσιαίες εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν ήταν ο τουριστικός οργανισμός TUI, ο κατασκευαστικός όμιλος HOCHTIEF, η μεγάλη εταιρεία παραγωγής συμβατικής ενέργειας EnBW, καθώς και η σημαντική στον τομέα της παραγωγής ενέργειας JUVI HOLDING. Επίσης στην ημερίδα ήταν η εταιρεία TELECOM, η BAYER και η εταιρεία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου TRANS ADRIATIC PIPELINE. Από τον τραπεζικό τομέα ήταν η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και η κρατική γερμανική τράπεζα KFW.
Σημειώνεται ότι στην ημερίδα δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες επενδυτικές προθέσεις, ενώ όλα συντονίζονται μέσω των υπουργείων σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης, αλλά και διείσδυσης των γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά. Ξεχωριστή σημασία έχει η πρόταση προ μηνός του υπουργού Β. Σόιμπλε για πώληση από μέρους μας ήλιου στη Γερμανία, εννοώντας την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το δόγμα της Μέρκελ για την Ελλάδα με 16 σημεία
Συζητήσεις για την εμπλοκή του γερμανικού συνδέσμου βιομηχάνων BDI για επενδύσεις στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι έχουν γίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την ίδια στιγμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για σχέδιο 16 σημείων για συνεργασία και προσέλκυση γερμανικών επενδύ?σεων στην Ελλάδα. Η κα Μέρκελ πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της γερμανικής επιχειρηματικότητας, καθώς, αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η χώρα μας, "επισήμανε με νόημα ότι "υπάρχουν καλές ευκαιρίες στην Ελλάδα". Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της Ελλάδας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των μεταφορών.
Το γερμανικό σχέδιο, όμως, ουσιαστικά το αποκαλύπτει γερμανική εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για σχέδιο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό Marshall Plan. Με τίτλο "Γερμανική επίθεση ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα", η εφημερίδα αναφέρει ως πρώτο βήμα τη διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου με τη συμμετοχή Γερμανών οικονομικών παραγόντων και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού German Trade and Invest για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και, τέλος, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε στις 21 του μήνα σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με θέμα "Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα".
Το ντιλ με τον Σόιμπλε
Ενα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το οποίο και θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του "νέου σχεδίου Μάρσαλ", έφεραν οι επαφές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο.
1. Aποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2011 οι ακόλουθες 5 δράσεις μεταξύ των 2 χωρών. Καταρχήν η πρόταση-δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, όπου συμφωνήθηκε η εξειδίκευση της πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. H αποστολή εμπειρογνωμόνων της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και να υποβάλουν λύσεις και τεχνικές προτάσεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της δημιουργίας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πρότυπο της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.
3. H δημιουργία μεικτής ομάδας Ελλήνων και Γερμανών επενδυτών και τεχνικών συμβούλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη οικονομικών ευκαιριών για την προσέλκυση μεγάλων γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά.
4. Συμφωνήθηκε επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ, το φθινόπωρο στην Ελλάδα, με μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων.
Τέλος, συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών και των 3 Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά και ταυτόχρονα την από κοινού ελληνογερμανική οικονομική "διείσδυση" σε τρίτες χώρες.
Β. ΔΕΜΙΡΗ - Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου