Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι επίορκοι υπάλληλοι, η Λαμποργκίνι και τα λαθραία τσιγάρα

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για τη διαφθορά στην Αστυνομία και το Δημόσιο που κατατέθηκαν στη Βουλή
Αύξηση κατά… 101,8% παρουσίασαν εφέτος οι καταγγελίες πολιτών για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Οι καταγγελίες που αφορούν αστυνομικούς παρουσιάζουν αύξηση 78,26%. Από τις καταγγελίες αυτές η ειδική αυτή υπηρεσία της Αστυνομίας, «έβγαλε λαβράκια», πράγμα που σημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση η διαφθορά στον δημόσιο τομέα καλά ακόμα κρατεί.
(Ίσως μάλλον το άλλο να συμβαίνει, πως δηλαδή οι εξοργισμένοι και εξαθλιωμένοι υπήκοοι να κάνουν τώρα τις καταγγελίες ενώ πρώτα κυριαχούσε το ώχ αδελφέ...!ΜΗΜ)
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα:

1. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων του δημοσίου (Νομαρχίας ΟΤΑ Πολεοδομίας και Τοπικής Αστυνομικής Υπηρεσίας) στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Η Πολεοδομία είχε «παγώσει» 157 υποθέσεις αυθαιρέτων (σε νησιά) που είχαν τελεσιδικήσει, αλλά τα πρόστιμα δεν είχαν βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ ώστε να εισπραχθούν. Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι κανένα από τα σταλθέντα «σήματα» που αφορούσαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες δεν είχε καταγραφεί στα βιβλία του οικείου αστυνομικού τμήματος, ούτε είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Η ζημιά που προξενήθηκε στο Δημόσιο – όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο – «είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».

2. Συνελήφθη ιατρός διευθυντής χειρουργικής κλινικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο ιατρός είχε απαιτήσει το ποσό των 1.200 ευρώ από την κόρη του ασθενούς του, τον οποίο είχε χειρουργήσει.

3. Συνελήφθησαν δύο ιατροί πλαστικής χειρουργικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία, εκβίαση και παράβαση του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι δύο ιατροί είχαν απαιτήσει από ασθενή, προκειμένου να χειρουργηθεί, το ποσό των 2.400 ευρώ.

4. Συνελήφθη υπάλληλος υποκαταστήματος ΙΚΑ για παθητική δωροδοκία. Ο υπάλληλος του ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία της περιοχής που δραστηριοποιούνταν σε συστήματα ξηράς δόμησης κουφωμάτων, να του καταβάλει το χρηματικό ποσό 5.700 ευρώ προκειμένου να μην κατασχεθεί επιχείρησή του, για υπολειπόμενο χρέος που όφειλε στο ΙΚΑ».

4. Συνελήφθη δημοτικός υπάλληλος επαρχιακής πόλης, αρμόδιος Τμήματος Μελετών και Επίβλεψης Έργων, ο οποίος απαιτούσε εκβιαστικά από ιδιώτη, να του καταβάλει περιοδικά διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να αναθέτει στην εταιρία του εργασίας καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους.

5. Συνελήφθη τελωνειακός υπάλληλος, προϊστάμενος του δικαστικού τμήματος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο εν λόγω τελωνειακός υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία «υψηλό χρηματικό ποσό» προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο 300 πολυτελών αυτοκινήτων, (ανάμεσά τους Λαμποργκίνι, Αστον Μάρτιν, Φερράρι και Πόρσε) που η εταιρία του ιδιώτη- επιχειρηματία είχε εισαγάγει και πουλήσει στην Ελλάδα. Λόγω του ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε παραλάβει το διεθνές ΑΦΜ (το οποίο απαιτεί η ελληνική νομοθεσία), ο τελωνειακός υπάλληλος απαίτησε μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην επιβάλει πολλαπλό τέλος σε υποτιμολογήσεις εισαγομένων πολυτελών αυτοκινήτων. Από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο εν λόγω τελωνειακός είχε απαιτήσει και στο παρελθόν εκβιαστικά ανάλογα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αυτοκινήτων. ('Ας μπούν όλα τα στοιχεία των εκτελωνισμών και της εφορίας στο και μπαίνει η λύση του όλου προβλήματος σε σειρά. Ο εκβιασμός πετυχαίνει επειδή όλα τα στοιχεία είναι στο σκοτάδι και ο εκβιστής εκφοβίχζει πως θα τα βγάλει στην φόρα...ΜΗΜ)

6. Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, μετά από συνδυασμένες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, να λαμβάνει χρηματικό ποσό 30.000 ευρώ για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

7. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 15 αστυνομικών που υπηρετούσαν ή υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία διενεργούνταν παράνομα ηλεκτρονικά παίγνια («φρουτάκια»). Σε βάρος των αστυνομικών αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παθητική δωροδοκία. Πρόκειται για 4 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και 11 αστυνομικούς.

8. Συνελήφθησαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας και ένας δημόσιος υπάλληλος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέθεταν ποσότητες ναρκωτικών σε πληροφοριοδότες τους με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για διακινητές ναρκωτικών ουσιών. (Συγνώμην αλλά αυτούς πρέπει να τους δώσουν προαγωγή, όχι να τους κυνηγήσουν!...ΜΗΜ)

9. Συνελήφθη γυναίκα ιατρός δημόσιου νοσοκομείου για απάτη κατ΄ εξακολούθηση. Η ιατρός είχε διαβεβαιώσει ψευδώς ζευγάρι ιδιωτών ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται διενεργούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, ενημερώνοντάς τους ότι το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια έλαβε τμηματικά διάφορα ποσά (ως προκαταβολή), ενώ τους παρέδωσε απαντήσεις των εξετάσεων, οι οποίες ήταν ξενόγλωσσες και φέρονται να έχουν εκδοθεί από εργαστήριο αλλοδαπής.

10. Συνελήφθησαν ένας ημεδαπός και μία ημεδαπή φίλη του κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών. Ο συλληφθείς παρίστανε και τον Αστυνομικό με γνωριμίες στις εισαγγελικές αρχές, που μπορούσε να μεσολαβήσει για έκδοση θετικής δικαστικής απόφασης επιμέλειας του ανήλικου τέκνου ενός εν διαστάσει πατέρα. Για την δήθεν μεσολάβησε απέσπασε 8.000 ευρώ.

11. Συνελήφθη δημόσιος υπάλληλος Νομαρχίας κατηγορούμενος παθητική δωροδοκία, ο οποίος απαιτούσε εκβιαστικά από ιδιώτη επιχειρηματία το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου να προβεί στη μεταβίβαση άδειας καταστήματος αρτοποιείου στο όνομα του επιχειρηματία.

12. Συνελήφθη υπάλληλος, πολιτικός μηχανικός του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία. Απαιτούσε εκβιαστικά από γυναίκα 10.000 ευρώ για να διενεργήσει αυτοψία σε οικία που προτίθετο να αγοράσει, μέσω δανειοδοτικού προγράμματος του Οργανισμού.

13. Συνελήφθη προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας για δωροδοκία και εκβιασμό. Απαιτούσε από ιδιώτη μεγάλο χρηματικό ποσό για να του χορηγήσει βεβαιώσεις χαρακτηρισμού αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του.

14. Συνελήφθη συνταξιούχος του ΟΓΑ που διατηρούσε γραφείο διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων, για πλαστογραφία ιατρικών πιστοποιητικών, για χρήση ναρκωτικών και για πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων. (Το λάδωμα απαιτεί να χρησιμοποιείς και τον κατάλληλο λαδωτήρα! ΜΗΜ)

15. Συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι του υπουργείου περιβάλλοντος για παθητική δωροδοκία. Οι συλληφθέντες με την ιδιότητα των υπαλλήλων του υπουργείου ως αρμόδιοι του Τμήματος Θορύβου απαίτησαν 2,500 ευρώ από ιδιοκτήτρια εστιατορίου για να μην καταλογίσουν εις βάρος της παραβάσεις.

16. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 υπαλλήλων τελωνείου της Αττικής για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση κτλ. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε παραλάβει από το ΣΔΟΕ 860.390 πακέτα λαθραία τσιγάρα σε 1.712 χαρτοκιβώτια τα οποία προορίζονταν για καταστροφή. Οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα τσιγάρων.

17. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αστυνομικού διευθυντή Υγειονομικού Αξιωματικού σχετικά με παράνομες συνταγογραφήσεις σε ατομικά βιβλιάρια υγείας αστυνομικών (ύψος ποσού συνταγογραφήσεων 150.000 ευρώ). Ο εν λόγω ιατρός υγειονομικός χρησιμοποιούσε τα ατομικά βιβλιάρια αστυνομικών ασθενών, κατά τις επισκέψεις τους στο υπηρεσιακό ιατρείο και αφαιρούσε σελίδες των βιβλιαρίων (εντολών υγειονομικής περίθαλψης) προκειμένου να αναγράφει ιατρικές εξετάσεις σε τρίτους ή να ιδιοποιείται εντολές υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την απόκτηση οφέλους.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι ενδεικτικές της διαφθοράς που αποκάλυψαν τα αρμόδια όργανα σε δημόσιες υπηρεσίες και οι έρευνες συνεχίζονται.

Νίκος Χασαπόπουλος
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου