Εάν στα λεξικά υπήρχε λέξη αντίθετη προς το «πογκρόμ», με αυτήν θα μπορούσε να αποδοθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζει τις ημέρες αυτές η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή» στην Κωνσταντινούπολη.
Τούτη τα φορά τα «γεγονότα» είναι «Ιουλιανά» και συνίστανται στην εξελισσόμενη «επίθεση» συμπαράστασης Τούρκων πολιτών, για να μην κλείσει η «Απογευματινή» λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Στις 6 Ιουνίου η εφημερίδα είχε γράψει ότι εάν δεν βρεθούν οικονομικοί πόροι, ενδέχεται το φύλλο της 12ης Ιουλίου να είναι το τελευταίο. Στις 12 Ιουλίου 1925 είχε πρωτοκυκλοφορήσει η «Απογευματινή».
Ο εκδότης της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης είχε υπογραμμίσει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μην κλείσει η εφημερίδα, αλλά ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες «μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να σώσει την "Α"». Στο προχθεσινό της φύλλο η εφημερίδα ανέφερε ότι θαύμα επήλθε. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για πρωτοβουλία Τούρκου φοιτητή στην Ολλανδία, ο οποίος μέσω ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο πρόβαλε το θέμα, καθώς επίσης και για πρωτοβουλίες Τούρκων καθηγητών. Χάρη στις πρωτοβουλίες αυτές είχαν βρεθεί μέχρι χθες διακόσιοι συνδρομητές. Ταυτόχρονα, ομογενής επιχειρηματίας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και ένα ελληνικό μειονοτικό ευαγές ίδρυμα, κινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να βρεθούν και άλλοι συνδρομητές.
Αλλος λέγοντας «η γιαγιά μου ήταν Ρωμιά», άλλος ζητώντας «συγγνώμη για τα Σεπτεμβριανά του 1955» και άλλοι δηλώνοντας «μπορεί να τη βγάζετε μόνοι σας την εφημερίδα, αλλά δεν μπορείτε να την κλείσετε μόνοι σας», Τούρκοι πολίτες ζητούν να γίνουν συνδρομητές.
Χθες η «Απογευματινή» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της με κύριο θέμα γραμμένο στην τουρκική γλώσσα. «Αγαπητοί φίλοι που γίνατε συνδρομητές δίχως να ξέρετε ελληνικά...». Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφερόταν: «Προσθέσατε τις φωνές σας στην ιαχή μας. Αυτοί που δεν άκουσαν την αδύναμη φωνή μας, οπωσδήποτε θα δώσουν βάση στην ισχυρή φωνή σας».
Ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ριζικά. Στόχος του Μιχάλη Βασιλειάδη, εκδότη της «Απογευματινής», είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια έτσι ώστε η εφημερίδα, καθώς και οι υπόλοιπες μειονοτικές, να μπορούν να δημοσιεύουν αγγελίες που παραχωρεί η κρατική διεύθυνση αγγελιών. Χθες, το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk είχε στις έντεκα το πρωί ζωντανή σύνδεση με τα γραφεία της εφημερίδας στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, για τα «γενέθλια» της Απογευματινής.
“Απογευματινή” Κωνσταντινουπόλεως: 84 χρόνια στην υπηρεσία της Ομογένειας…
Για τους τελευταίους Ρωμηούς και τον Ομογενειακό Τύπο σου μίλησα και άλλη φορά (εδώ). Σήμερα θα κάνω ειδικότερη αναφορά στην καθημερινή ομογενειακή εφημερίδα, την “Απογευματινή”, που ιδρύθηκε το 1925 από τους Κων. Βασιλειάδη και Οδ. Κρυσταλλίδη και ο σημερινός της εκδότης και διευθυντής είναι ο Μιχάλης Α. Βασιλειάδης. Η εφημερίδα έχει τα γραφεία της πάνω στην Ιστικλάλ, στο Μπέγιογλου:
Το καθημερινό φύλλο κοστίζει 0,50 YTL (γιε-τε-λέ: νέα τουρκική λίρα) και, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα: “όσοι μένουν ή εργάζονται στην περιοχή του Πέρα, μπορούν να προμηθεύονται την ‘Α’ από το γνωστό κατάστημα γλυκών και ζαχαρωτών ‘ÜÇ YILDIZ’ του Φεριντούν Μπέη, στο Μπαλούκπαζάρ, Duduodalari Sokak No.15, Beyoglu“.
H “Απογευματινή”, πέραν της σύνοψης των διεθνών, ελληνικών και τουρκικών ειδήσεων, κυρίως ομογενειακού και ελληνικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει, δημοσιεύει και όλη τη δραστηριότητα (εκκλησιαστική, κοινοτική, καλλιτεχνική, εκπαιδευτική) της ρωμέϊκης ομογένειας: διαβάζεις για την Πατριαρχική Χοροστασία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου αλλά και για τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο ξενοδοχείο “Χίλτον”:
Ενδιαφέρον επίσης για τον “μικρόκοσμο” της Ομογένειας και της Κοινότητας στην Πόλη, έχουν οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι κηδείες, τα πένθη, οι ονομαστικές εορτές. Η εφημερίδα, μάλιστα, το καυχιέται. Αναγράφει στο λογότυπό της τη φράση του Δημ. Παντελάρα: “Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής“, πράγμα που εν πολλοίς είναι ορθό καθώς γεννήσεις και κηδείες, χαρές και λύπες ανακοινώνονται στην εφημερίδα!
Επειδή ο αγώνας επιβίωσης του ιστορικού φύλλου είναι δύσκολος και κάθε νέος συνδρομητής είναι νέα δύναμη για την εφημερίδα, όποιος ενδιαφέρεται να έχει επαφή με τη δραστηριότητα της Ομογένειας και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Πόλη, αλλά και για εντελώς συμβολικούς λόγους και λόγους μνήμης, μπορεί να εγγραφεί συνδρομητής και η εφημερίδα να έρχεται καθημερινά σε μορφή αρχείου .pdf στο mail του. Η συνδρομή (100e για ένα χρόνο) μπορεί να κατατεθεί, επωνύμως, στον λογαριασμό: 687/746122-43 (Μ. Βασιλειάδης και Μ. Βασιλειάδου) της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) και να ενημερωθεί η εφημερίδα με e-mail (apo.istanbul@gmail.com). Εγώ θα πρότεινα ακόμη και το εξής: όσοι επισκεπτόμαστε την Πόλη ως τουρίστες (και τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τις εορτές είμαστε πολλοί!), για όσο διάστημα βρισκόμαστε εκεί, καθώς οι περισσότεροι διαμένουμε στην περιοχή Ταξίμ και Ιστικλάλ, να αγοράζουμε καθημερινά την εφημερίδα από το παραπάνω κατάστημα διάθεσής της. Είναι μία πολύ καλή κίνηση στήριξης.
Ο εκδότης της “Απογευματινής” είχε την καλωσύνη να μας καλέσει στο γραφείο του κατά την επόμενη επίσκεψή μας στην Πόλη. Θα επιδιώξω να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή του και να σου έχω περισσότερα νέα άμα τη επιστροφή μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου