Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ρεζίλι - Οι Σκοπιανοί θεωρούν σίγουρες (σε ένα δύο χρόνια) τις αλλαγές στις κατάπτυστες πλέον Ελληνικές ¨κόκκινες γραμμές¨...

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Σκόπια: Τα τρία σενάρια για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο



«Είναι καλύτερα να περιμένουμε να αλλάξουν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές»

Σκόπια

Η πρώτη επιλογή για την FYROM είναι να αποκτήσει συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση με τη Συμμαχία, παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε με την Ουάσιγκτον, που σημαίνει μια De Facto αναγνώριση ως μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως το δικαίωμα ψήφου.
Η επόμενη επιλογή είναι η απόφασης της ‘υποσημείωσης’ ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, μια συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Σκοπίων και του ΝΑΤΟ,
και τέλος,
η τοποθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο της διαφοράς με την Ελλάδα σε περίπου ένα με δύο χρόνια. Αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, σύμφωνα με το σκοπιανό ‘Dnevnik’ το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων  πιέζει για την αποδοχή μιας από τις τρεις αυτές λύσεις στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Μαΐου για μια συζήτηση που δεν ολοκληρώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008.
Επίσημα, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν θα προσπαθήσουν, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,  να ανοίξουν το θέμα για μία από τις τρεις αυτές προτάσεις.
Είναι αβέβαιο, ωστόσο,  αν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για ενθαρρυντικά μηνύματα στα Σκόπια, δηλώνουν κάτι στην πραγματικότητα ή  ότι υπάρχει κάποια πίεση,  από την ετυμηγορία της Χάγης,  που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο παιχνίδι αυτό.
Η πρώτη περίπτωση, κατά την οποία – σύμφωνα με τις πηγές μας, σημειώνει η Dnevnik- συζητείται μέσω της διπλωματικής οδού, θα σήμαινε την αντιμετώπιση του ζητήματος μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την προσωρινή ονομασία της χώρας μέχρι την επίλυση της διαφοράς, ώστε να προσκληθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ.
Η δεύτερη επιλογή, όμως,  θα σήμαινε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να δώσουν ως ‘βραβείο παρηγοριάς’ για την ύπαρξη στρατηγικής συνεργασίας, παρόμοια με αυτήν που υπέγραψαν τα Σκόπια με την Ουάσιγκτον, μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Σύμφωνα με την οποία  η χώρα μας –γράφει η εφημερίδα- θα ενεργεί ως De Facto μέλος του ΝΑΤΟ και θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας του, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων. Μια τέτοια συμφωνία δεν θα διαφέρει από τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε το ΝΑΤΟ με χώρες όπως η Ρωσία.
Η τελευταία επιλογή, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ στο Σικάγο, θέτει μια χρονική προθεσμία στις δύο χώρες, να λύσουν το ζήτημα της ονομασίας , που σύμφωνα με την εκτίμηση της πηγής μας, -επισημαίνει η Dnevnik- είναι η καλύτερη επιλογή, διότι μπορούμε να περιμένουμε  αλλαγές στις ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου