Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ-Ισραήλ "ποντάρουν" στην Ελλάδα

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012


  ...που το μόνο που δεν έχει είναι κάποιον να διαπραγματευτεί!


Του ΠΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μέσα στη “καταχνιά” και στο κλίμα “εθνικής κατάθλιψης” που ζούμε,διαπιστώνουμε ότι όσο κι αν οι δανειστές μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε “χώρα υπό εκκαθάριση”,παραμένουμε …”μαγαζί γωνία”!

Αν δούμε την ειδησεογραφία διαπιστώνουμε,ότι η Ελλάδα του ΔΝΤ,καλείται να κάνει ασκήσεις μαζί με ΗΠΑ και Ισραήλ, στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στην Ελλάδα και όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών του γίνονται εντός FIR Αθηνών,με την κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καλείται να υπογράψει “ενεργειακό μνημόνιο” με Κύπρο και Ισραήλ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητά με τον ισραηλινό ομόλογό του θέματα ενέργειας.Και σε λίγα 24ωρα ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα περάσει τη πύλη του Αμερικανικού Πενταγώνου για να έχει μια σημαντική όπως όλα δείχνουν συνάντηση με τον ομολογό του Λ.Πανέτα.


Η “αδύναμη” Ελλάδα αυτή τη περίοδο της οικονομικής θύελλας έχει συμμάχους.Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θυμόμαστε να ήταν συχνά σε τόσο καλό επίπεδο και το “δέσιμο” με το Ισραήλ,έχει πολλά να δώσει αρκεί κάποιος να ξέρει να τα ζητήσει.

Όλα αυτά θα ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστα και αισιόδοξα αν πραγματικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει και κυβέρνηση στην Ελλάδα που πραγματικά έχει στη κορυφή της ατζέντας της αυτά τα ζητήματα!

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πολιτικοί μας και ειδικά αυτοί που ηγούνται των κομμάτων ασχολούνται με δύο θέματα:το πρώτο να υπογράψουν άρον άρον ότι ζητούσαν οι δανειστές.Αυτό αφορά τα “μνημονιακά” κόμματα βέβαια,όχι όλα. Και το δεύτερο πότε θα κάνουν εκλογές.Αυτό αφορά όλα τα κόμματα.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να λέει και να ξαναλέει για ανάπτυξη την οποία πολύ συχνά συνδέει με την ΑΟΖ και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σ΄ αυτή, αλλά επί της ουσίας μόνο τον υπουργό Ενέργειας Γ.Μανιάτη βλέπουμε να κινείται όσο του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του. Και δεν τα ΄χει πάει άσχημα για να είμαστε δίκαιοι.

Σε μία φυσιολογική -σ΄ ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό της- χώρα τα ζητήματα αυτά σε περίοσο τόσο άσχημης οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να απασχολούν από το πρωί ως το βράδυ την όποια κυβέρνηση. Θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να προχωρήσουν αστραπιαία οι διαπραγματεύσεις με χώρες και εταιρείες που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο,αλλά ακόμη είμαστε “μαγαζί γωνία” κι αυτό δεν πρέπει ούτε να το υποτιμάμε, ούτε να το ξεχνάμε. Ας ελπίσουμε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές -άντε να ανακοινωθούν και να γίνουν να τελειώνουμε- θα προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα θέματα της ενέργειας,όχι βέβαια “ξεπουλώντας” αλλά διαπραγματευόμενη σοβαρά και αποφασιστικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά το παράδειγμα της Κύπρου,γιατί πιστεύουμε ότι εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης.

Αυτό που αναζητούμε …είναι οι διαπραγματευτές που θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντά μας.          

http://diolkos.blogspot.com/2012/03/blog-post_29.html

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦ.ΠΕΚΑ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ RICHARD MORNINGSTAR (27/3/2012)

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος, τόσο μέσα από την υλοποίηση αγωγών Φυσικού Αερίου όσο και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης με Αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Καθ. Κ. Μαθιουδάκης και ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου, Χ. Πίππος.
http://www.maniatisy.gr/

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012


Αρμάδα ΗΠΑ, Ελλάδας & Ισραήλ "σφραγίζει" στην Α.Μεσόγειο την ενεργειακή συμφωνία


Tην ώρα που αύριο στο Καβούρι της Βουλιαγμένης θα υπογράφεται η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ,  Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κρήτη μέχρι την Χάϊφα θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια τριμερής αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδος-Ισραήλ με "εικονικό εχθρό" μια δύναμη που στο σενάριο της άσκησης έχει πολύ μεγάλες επιχειρησιακές ομοιότητες με τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις!

Η άσκηση “Noble Dina” που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως πέρσι, αποφασίστηκε να συμπέσει με την υπογραφή της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών της Α.Μεσογείου και να σταλεί κατ’αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι εκτός από την ενεργειακή υπάρχει και ισχυρή στρατιωτική σύμπραξη.
Αποδέκτης του μηνύματος – ποιος άλλος – η Άγκυρα, η οποία στην παρούσα φάση «βρίσκεται απέναντι» από τα συμφέροντα Ισραήλ και ΗΠΑ ή για την ακρίβεια επέλεξε να «βρίσκεται απέναντι». Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις απειλές της Άγκυρας που αποκάλυψε το defencenet.gr το περασμένο Σάββατο ότι «Θα γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο ότι έγινε και στο Καρντάκ (Ίμια)».
Εν πάση περιπτώσει ο συμβολισμός είναι τρομακτικά ισχυρός και η άσκηση που ξεκίνησε σε ότι αφορά το τακτικό σκέλος της από χθες Δευτέρα (αύριο Τετάρτη ξεκινά το ουσιαστικό της μέρος), το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 5 Απριλίου.
Η άσκηση ξεκινά από την αμερικανική βάση της Σούδας,  περνάει νότια από τη Μεγίστη και τις ακτές της Κύπρου και φτάνει μέχρι τις ακτές του Ισραήλ.  Πέρσι συμμετείχαν 8 πλοία επιφανείας, 2 υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, αλλά κι ελληνικά 4 μαχητικά F-16 Block 52+και ολοκληρώθηκε μεταξύ 3 και 14 Απριλίου στην ίδια ακριβώς περιοχή.
Η άσκηση  μέχρι το 2010 διεξαγόταν αυστηρά µεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στα σενάρια της νυν άσκηση έχουν πλέον περιληφθεί και ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη» ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης κλπ.
Αναμένεται να συμμετάσχουν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σίγουρα θα μετάσχουν μία φρεγάτα και ένα ελληνικό υποβρύχιο.
defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου