Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Φουντώνει το κίνημα «Καταργείστε τους μεσάζοντες»

Οι πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές και το «ξύπνημα» του κράτους
Φουντώνει το κίνημα «Καταργείστε τους μεσάζοντες»
Στιγμιότυπο από την πώληση πατάτας Νευροκοπίου στην Κατερίνη, απευθείας από τους παραγωγούς σε πολίτες της Πιερίας. Διατέθηκαν 24 τόνοι πατάτες και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διαθέσουν 70 τόνους πατάταςΗ ιδέα ήταν απλή: σε μια εποχή οικονομικής κρίσης καταργούμε τους μεσάζοντες βοηθώντας τους παραγωγούς να πάρουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους και τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία.
Η εφαρμογή της ακόμα πιο απλή : διαθέτουμε την ποσότητα ηλεκτρονικά τηρώντας σειρά προτεραιότητας. Η επιτυχία του πειράματος αδιαμφισβήτητη. Το κίνημα «Καταργείστε τους Μεσάζοντες» έχει πάρει φωτιά και μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.


Η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης στην Κατερίνη, που το περασμένο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου διέθεσαν 24 τόνους πατάτας, αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου θα διαθέσουν στο ίδιο σημείο 70 τόνους πατάτας. Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά χρειάστηκαν 20 μόνο ώρες για να εξαντληθούν τα αποθέματα μέσω διαδικτυακών παραγγελιών.
Όπως αναφέρουν μέλη της ομάδας τα τηλεφωνήματα πέφτουν «βροχή» για την αγορά φθηνών και ποιοτικών προϊόντων. Μέσα από έρευνα που έγινε στην ηλεκτρονική σελίδα της ομάδας οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 54,8% το ελαιόλαδο ως το επόμενο προϊόν που θα πρέπει να διατεθεί με τη διαδικασία της κατάργησης των μεσαζόντων.
Σύμφωνα με τον κύριο Εμμανουήλ Παπά, νομικό σύμβουλο της ομάδας, το ζήτημα με το ελαιόλαδο είναι πως πρέπει να έχει ελεγχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητά του και αυτό ίσως φέρει κάποια καθυστέρηση. Πάντως, όπως εξηγεί, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς ελαιοπαραγωγούς που θέλουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους και προσφέρονται να διασφαλίσουν οι ίδιοι τις διαδικασίες ελέγχου. 

Και σε άλλες περιοχές
Η ανταπόκριση που είχε το «πείραμα της Κατερίνης», αλλά και η δημόσια προβολή της πρωτοβουλίας μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν ανάλογες κινήσεις, τόσο στην περιφέρεια όσο και στην πρωτεύουσα. Αντίστοιχη δράση οργανώνεται και στη Βέροια, όπου τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας» θα διαθέσουν πατάτες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.
Στην Παλλήνη της Αττικής ανάλογη πρωτοβουλία προωθείται από τον Δήμο. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημοτικές αρχές «οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν την παρέμβαση και λήψη μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας». Σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου θα διατεθούν πατάτες στον Δήμο Παλλήνης στην πολύ χαμηλή τιμή των 28λ. ανά κιλό.

Ο Δήμος καλεί τους δημότες και κατοίκους Παλλήνης, που επιθυμούν να προμηθευτούν πατάτες να συμπληρώσουν τα έντυπα παραγγελίας που διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.palini.gr η σε έντυπη μορφή στο Δημαρχείο Παλλήνης, (Ιθάκης 12, Γέρακας ), Γραφείο Αντιδημάρχων, τηλ. 210-6604638, μέχρι 8 Μαρτίου 2012. Μετά την συγκέντρωση των εντύπων παραγγελίας, εντός 10 ημερών και σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα γίνει η διάθεση από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς σύμφωνα με τα δελτία παραγγελίας.
 
Τι προϊόντα θέλουν οι καταναλωτές
Τα προϊόντα που οι καταναλωτές ψηφίζουν ως πιο επιθυμητά για να ακολουθήσουν στις πρωτοβουλίες είναι το αλεύρι (10,7%), τα μακαρόνια (8,5%), τα φασόλια (7,9%), το ρύζι (7,4%), οι πατάτες (3,8%), τα κρεμμύδια (3,1%), οι φακές (2,3%) και τα ρεβίθια (1,5%).
Σε ό,τι αφορά τα φασόλια, όπως αναφέρουν μέλη της Ομάδας στην Κατερίνη, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με παραγωγό από την περιοχή των Πρεσπών και δεν αποκλείεται- εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν - τα φασόλια να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα.

Ακολουθεί η Πολιτεία
Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των παραγωγών και ενίσχυσης των καταναλωτών τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζουν «Ηλεκτρονική αγορά'» αγροτικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας οι τιμές παραγωγού είναι από τις υψηλότερες λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική παραγωγή (μικρός κλήρος).
Το υπουργείο έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο για κοινοτική χρηματοδότηση με σχέδιο δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπαίνουν ομάδες παραγωγών και θα αναρτούν τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες
οπωροκηπευτικών και από την άλλη πλευρά χονδρέμποροι και λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βλέπουν το εύρος των τιμών και τον παραγωγό προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του.
 Η αγορά θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Για να επιτευχθεί η ηλεκτρονική αγορά- πώληση, σε δεύτερο χρόνο θα δημιουργηθεί μια παράλληλη πλατφόρμα εύρεσης μέσων μεταφοράς εμπορευμάτων καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το σύστημα είναι η αδυναμία σε συστήματα λογιστικής οργάνωσης. 
 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=446296&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου