Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Ρωσία, ο ανερχόμενος γίγαντας της καινοτομίας


Η Ρωσία, ο ανερχόμενος γίγαντας της καινοτομίας.
Ενα από τα ρωσικά καινοτομικά σχέδια είναι το διαστημοδρόμιο Βοστότσνι, η κατασκευή του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί το 2015. Πηγή: RIA Novosti
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της KPMG, οι ΗΠΑ μπορεί να μοιραστούν τελικά την ηγεμονία τους με την Κίνα, η οποία «μπορεί να κάνει άλματα προόδου στον τομέα της καινοτομίας, τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στη χρήση των επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε τεχνολογία λογισμικού σύννεφου (cloud computing), σαν υπηρεσία (SaaS) και μαζί με τις ΗΠΑ να γίνει ένας από τους μελλοντικούς leader σε αυτούς τους τομείς».

Καινοτομία και υπηρεσίες λογισμικού σύννεφου. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ρωσίας

Η Ρωσία, λένε οι ειδικοί, μπορεί επίσης να προχωρήσει μπροστά. «Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε υψηλότερη θέση σε αυτή την μεταβαλλόμενη κλίμακα ιεράρχησης των χωρών – ηγετών στην καινοτομία, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει με επαγγελματισμό τη στρατηγική της καινοτόμου ανάπτυξης της χώρας», λέει η επικεφαλής του τμήματος πρακτικών εφαρμογών για επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, της KPMG στη Ρωσία και στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, Αλίσα Μελκονιάν.

«Η Κίνα θα μπορούσε να φτάσει σε οποιαδήποτε θέση, αλλά διαθέτει το αναπτυξιακό δυναμικό της αρχικής εκκίνησης, όπως μεγαλώνει ένα νεογέννητο μωρό, γρήγορα», λέει ο συνιδρυτής και επικεφαλής ανάπτυξης της Parallels, Στανισλάβ Προτάσοφ . «Η Ρωσία, υπό αυτή την έννοια είναι ένας έφηβος, δύσκολος μεν, αλλά από καλή οικογένεια. Αυτός ο νέος, μπορεί να προχωρήσει σε ένα λαμπρό μέλλον με την επίδραση των γονέων, ή μπορεί να συρθεί σε μια βαρετή μετριότητα. Η Ρωσία, συμμετέχει στο μοίρασμα της πίτας στη διεθνή αγορά των τεχνολογιών πληροφορικής. Έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς. Ένα μεγάλο συν για τη χώρα, είναι το στελεχικό αποθεματικό, το οποίο διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρείχε στους νέους μαθητές και φοιτητές. Έτσι, τα τελευταία 20 χρόνια, σε ένα περιβάλλον «θερμοκηπίου», αναπτύχθηκαν εταιρείες, όπως η Parallels, η Acronis, το εργαστήριο Kaspersky, η ABBYY, με σημερινή κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και με ανταγωνιστικά προϊόντα που πωλούνται σε όλο τον κόσμο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Προτάσοφ, η Κίνα επενδύει σήμερα στον τομέα της επιστήμης και της εκπαίδευσης, 10 φορές περισσότερα χρήματα, από ότι η Ρωσία.

Ο διευθύνων εταίρος της εταιρείας Runa Capital, Ντμίτρι Τσίχατσεφ, πιστεύει ότι η Ρωσία έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανέβει στην ιεραρχία. «Στον παγκόσμιο καταμερισμό της καινοτομίας, η θέση της Ρωσίας είναι στην παραγωγή σύνθετου και εξελιγμένου λογισμικού», δηλώνει ο ίδιος. Σαν παράδειγμα, ανέφερε εταιρείες όπως η Jelastic (δημιουργεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού σύννεφου). «Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο προϊόν», τονίζει ο κ. Τσίχατσεφ. «Η πλατφόρμα πρέπει να λειτουργεί με διαφορετικούς τύπους βάσεων δεδομένων και διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού».

Μια άλλη εταιρεία λογισμικού, για την οποία η Ρωσία μπορεί να είναι υπερήφανη, σύμφωνα με την γνώμη του διευθυντικού στελέχους, είναι η Ngnix. «Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν web-server, ο οποίος «μοιράζει» στους χρήστες τις ιστοσελίδες με μοναδικό τρόπο», εξηγεί ο κ. Τσίχατσεφ. «Υπάρχουν μόνο τρεις παρόμοιοι web-servers: ο Appache, τόσο παλιός όσο και το ίδιο το Internet, ο web server της Microsoft και ο Ngnix, του οποίου το κοινό που τον χρησιμοποιεί, αυξάνεται». Σύμφωνα με τον Τσίχατσεφ, στο server, που αναπτύχθηκε από ρώσους προγραμματιστές, δουλεύει το 25% των πιο «φορτωμένων» και δημοφιλών ιστοσελίδων, όπως το Facebook, η Yandex, το Mail, η Groupon, το WordPress.

Το μέλλον βρίσκεται στα «σύννεφα»

Στην μελέτη της KPMG, δόθηκε μεγάλη σημασία στις τεχνολογίες cloudcomputing. Οι τεχνολογίες αυτές, θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της επόμενης γενιάς της τεχνολογίας του καταναλωτισμού και του μετασχηματισμού του επιχειρείν στις εταιρείες. Η τεχνολογία των κινητών, θα συνεχίσει να βασίζεται στα «σύννεφα», τα οποία με τη σειρά τους, θα κάνουν το τεχνολογικό άλμα που απαιτείται για την ολοκληρωμένη τεχνολογικά μετατροπή της επιχείρησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη.

Ο συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής λογιστικής εταιρείας «Mojo Delo», που κατασκευάστηκε στα πρότυπα της υπηρεσίας SaaS, Μαξίμ Γιαρέμκο, είναι επίσης αισιόδοξος. Ο ίδιος, πιστεύει ότι η Ρωσία έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους ηγέτες στη συγκεκριμένη αγορά.

Αν και στην μελέτη, επισημαίνονται για την Ρωσία «πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις», σε σχέση με άλλες χώρες για το μέγεθος της αγοράς των λύσεων τύπου «σύννεφο», ο κ. Τσίχατσεφ πιστεύει ότι το χάσμα αυτό, μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.

«Ο κύριος καταναλωτής λύσεων SaaS, είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί ο ίδιος. «Στην Ρωσία, δεν έχουμε ακόμα φθάσει σε τέτοιο επίπεδο αυτοματοποίησης, όπως στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Ωστόσο, το 1997 επίσης, κανείς δεν πίστευε ότι η κάλυψη στα κινητά τηλέφωνα στη χώρα θα μπορούσε να φθάσει το 100%. Σύμφωνα με τις πιο τολμηρές προβλέψεις, θα έπρεπε να είναι μόνο 70%, μέχρι το 2007. Αλλά το άλμα έγινε γρήγορα».

«Μακάρι να γινόταν το ίδιο με τους δρόμους», αστειεύτηκε ο κ. Τσίχατσεφ. Αλλά προς το παρόν είμαστε καλύτεροι στην παραγωγή λογισμικού υψηλής τεχνολογίας, παρά στο να κατασκευάζουμε δρόμους».

Επιπλέον, ο κ. Τσίχατσεφ προβλέπει ανάπτυξη της συνιστώσας του «έτοιμου προϊόντος»  (δηλαδή, της προσφοράς ενός έτοιμου πακέτου λογισμικού), στη Ρωσία και μείωση του μεριδίου της τεχνολογίας πληροφορικής με ανάθεση υπηρεσιών, τομέας που οι δραστηριότητες του είναι πιθανόν να μεταφερθούν σταδιακά στην Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου